Lampyridae (licurici) sunt o familie de insecte, care cuprind ca. 2.000 de specii. Nu toate speciile de licurici pot să transmită semnale luminoase.
În mod normal unele specii de licurici comunică între ele prin semnale luminoase, produse de anumite organe specializate ale insectei. În afară de familia Lampyridae, mai există familia Phengodidae, care pot de asemenea să transmită semnale luminoase. În general insectele emit aceste semnale, pentru a se putea găsi mai ușor, în vederea împerecherii. Diferă de la o specie la alta, care sex deține organele producătoare de lumină.
Lumina produsă este o bio luminiscență, care este realizată cu ajutorul unei enzime numite luciferază, care cu acidul trifosforic (ATP) în prezența oxigenului, prin oxidare, eliberează energie sub formă de lumină într-un procent de 95%, cu un procent foarte redus de căldură.[2] Până în prezent nu s-a reușit cu tehnica actuală să se producă lumină cu un randament atât de ridicat. Lumina produsă de un licurici socotită la dimensiune este de 1.000 de ori mai puternică decât lumina produsă de o lumânare.
Licuricii se pot întâlni pe toate continentele, cu excepția continentului Antarctida. Lumina cu intensitatea cea mai mare este produsă de specia Photinus pyralis, care trăiește în America Centrală și America de Sud.
În Europa Centrală trăiesc trei specii:
Lampyridae (licurici) sunt o familie de insecte, care cuprind ca. 2.000 de specii. Nu toate speciile de licurici pot să transmită semnale luminoase.