Muridae on nisäkkäiden suurin heimo. Siihen luetaan 730 pienikokoista jyrsijälajia 150 suvussa.[2] Heimon lajeja tavataan luontaisesti Euraasiassa, Afrikassa ja Australiassa monenlaisissa elinympäristöissä, ja ihmisen mukana ne ovat levittäytyneet koko maapallolle. Ryhmään kuuluvat rotat, hiiret ja gerbiilit sukulaisineen.
Muridae- ja Cricetidae-heimojen välinen luokittelu on muuttunut useita kertoja, ja muutamia aiemmin niiden alaheimoina pidettyjä ryhmiä on erotettu omiksi heimoikseen.[1] Esimerkiksi myyrät ja hamsterit luetaan nykyisin Cricetidae-heimoon,[3] mutta vanhaa luokitusta käyttänyt Nisäkäsnimistötoimikunta ehdottaa Muridaelle vielä suomenkielistä nimeä "hiiret, rotat ja myyrät"[4].
Suomessa tavattuja Muridae-heimon lajeja ovat kotihiiri, metsähiiri, peltohiiri, vaivaishiiri, isorotta ja mustarotta, jotka kaikki kuuluvat Murinae-alaheimoon. Mustarotta on kansallisessa uhanalaisuusluokituksessa määritelty Suomesta hävinneeksi lajiksi[5].
Muridae on nisäkkäiden suurin heimo. Siihen luetaan 730 pienikokoista jyrsijälajia 150 suvussa. Heimon lajeja tavataan luontaisesti Euraasiassa, Afrikassa ja Australiassa monenlaisissa elinympäristöissä, ja ihmisen mukana ne ovat levittäytyneet koko maapallolle. Ryhmään kuuluvat rotat, hiiret ja gerbiilit sukulaisineen.
Muridae- ja Cricetidae-heimojen välinen luokittelu on muuttunut useita kertoja, ja muutamia aiemmin niiden alaheimoina pidettyjä ryhmiä on erotettu omiksi heimoikseen. Esimerkiksi myyrät ja hamsterit luetaan nykyisin Cricetidae-heimoon, mutta vanhaa luokitusta käyttänyt Nisäkäsnimistötoimikunta ehdottaa Muridaelle vielä suomenkielistä nimeä "hiiret, rotat ja myyrät".
Suomessa tavattuja Muridae-heimon lajeja ovat kotihiiri, metsähiiri, peltohiiri, vaivaishiiri, isorotta ja mustarotta, jotka kaikki kuuluvat Murinae-alaheimoon. Mustarotta on kansallisessa uhanalaisuusluokituksessa määritelty Suomesta hävinneeksi lajiksi.