dcsimg

Muuttohaukka ( Finnish )

provided by wikipedia FI
Tämä artikkeli käsittelee päiväpetolintua. Suomalaisesta musiikkikappaleesta on oma artikkeli.

Muuttohaukka eli jalohaukka (Falco peregrinus) on keskikokoinen päiväpetolintu. Se on maailman nopein eläin ja voi pystysuorassa syöksyssä kiitää jopa lähes 400 km/h.[2] Laji kärsi vakavasti DDT:stä ja muista ympäristömyrkyistä, mutta Suomen kanta on nyt elpymään päin. Muuttohaukka kuuluu laajimmalle levinneisiin petolintuihin. Lajin kuvaili ja nimesi Marmaduke Tunstall vuonna 1771.

Koko ja ulkonäkö

Vanhan muuttohaukan väritys on yläpuolelta tumman siniharmaa, vatsapuoli on valkea ja siinä on tiheää poikittaisjuovitusta; koiraan vatsan poikkijuovitus on naaraan juovitusta tiheämpää. Päässä on musta huppu, posket ovat valkeat ja nokantyvi on keltainen. Jalat ovat keltaiset.

Nuorella linnulla yläpuoli on tummanruskea, alapuoli vaalea, hieman beigensävyinen. Nuorella linnulla vatsassa on pitkittäisjuovitusta, toisin kuin vanhalla.

Muuttohaukat voivat olla 51 cm pitkiä. Naaraat ovat koiraita jopa 30 % kookkaampia. Siipien kärkiväli on 80–119 cm. Paino on koiraalla 550–700 grammaa ja naaraalla 900–1 200 grammaa.

Pitkäikäisin suomalainen rengastettu muuttohaukka on ollut 21 vuotta 6 kuukautta 18 päivää vanha. Ruotsin vanhin rengashaukka on elänyt 17 vuotta ja 4 kuukautta.lähde?

Levinneisyys

Muuttohaukkoja on kaikilla mantereilla lukuun ottamatta Etelämannerta.[3] Suomessa laji pesii Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla, muutamia reviirejä on myös Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Kanta on hiljalleen elpynyt 275–320 pariin.[4] Laji on kuitenkin luokiteltu Suomessa vaarantuneeksi.[3] Euroopassa pesii 5 600–6 100 paria, joista Britteinsaarilla noin 1 500. Nimensä mukaisesti haukat muuttavat, etenkin pohjoisesta etelään, mutta muutenkin ravintorikkaammille alueille pois karuilta pesimäalueilta talvehtimaan. Suomalaiset muuttohaukat talvehtivat Lounais-Euroopassa ja Luoteis-Afrikassa. Keväällä ne saapuvat huhtikuussa, syksyllä lähtevät syys-lokakuussa.

Elinympäristö

Muuttohaukat asuvat lähinnä vuoristoisilla alueilla ja isoilla märillä suoalueilla; Suomen kanta pesii pääosin aapasoilla. Muuttohaukkoja kasvatetaan myös vankeudessa metsästyshaukoiksi.

Lisääntyminen

Muuttohaukka pesii mieluiten jyrkillä kallioseinämillä, jonka läheisyydessä on avaria ja hyviä metsästysmaita. Nykyään se on levinnyt etelämmäs, paikkoihin joissa ei ole kalliopahtoja. Soilla pesivät muuttohaukat pesivät mättäällä, tasaisessa maassa. Vaalean punertavia tai ruskehtavia munia on kahdesta neljään kappaletta. Naaras hautoo 29–30 päivää, ja koiras hankkii sille ja poikasille ruoan. Poikaset oppivat lentämään 5–6 viikon ikäisinä.

Ravinto

Muuttohaukka syö lintuja ja piennisäkkäitä. Tärkeää ravintoa ovat erityisesti kahlaajat ja vesilinnut, jotka muuttohaukka pyydystää suoraan syöksystä. Myös mustarastaat ja kyyhkyt ovat sen ruokalistalla.

Suojelu

Ympäristöministeriön päätöksellä (n:o 1209/95) lähes kaikille Suomen pesimälintulintulajeille on määritelty ohjeellinen arvo. Muuttohaukan ohjeellinen arvo on 4037 €.

Uskomuksia

Muinaisessa Egyptissä muuttohaukka oli palvonnan kohde. Sitä pidettiin auringonjumala Horuksen lapsen ruumiillistumana. Muumioidun vainajan sisäelimiä sisältävän ruukun päälle asetettiin usein muuttohaukan kuva. Toisinaan vainajien kesy haukka jopa muumioitiin yhdessä omistajansa kanssa.

Muuttohaukka populaarikulttuurissa

Popmuusikko Riki Sorsa on levyttänyt ruotsalaisen Pugh Rogefeldtin Aftonfalken-kappaleeseen perustuvan Muuttohaukka-nimisen kappaleen vuonna 1983.[5] Alkuperäiskappaleen nimi aftonfalken merkitsee kuitenkin punajalkahaukkaa.

Muuttohaukan japaninkielinen nimi, hayabusa, on antanut nimen sekä japanilaiselle hävittäjälentokoneelle, Nakajima Ki-43 Hayabusalle, että eräälle maailman nopeimmista sarjavalmisteisista moottoripyöristä, Suzuki Hayabusalle.

Kuvagalleria

Lähteet

  1. BirdLife International: Falco peregrinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.2.2015. (englanniksi)
  2. http://www.bbc.co.uk/northernireland/raptors/didyouknow-peregrines.shtml
  3. a b Muuttohaukka Lintuatlas.fi. Viitattu 3.6.2014.
  4. Tuomo, Ollila: Raportti maakotkan, muuttohaukan, tunturihaukan sekä Oulun ja Lapin läänien merikotkien pesinnöistä vuonna 2018, s. 6. Vantaa: Metsähallitus, 2018. Raportin verkkoversio (pdf) (viitattu 24.11.2018).
  5. http://www.fono.fi/Dokumentti.aspx?kappale=muuttohaukka&culture=fi&id=84a1b767-a475-4ca6-bfd5-e29420c5fe5a

Aiheesta muualla

  • Jorma Luhta. Muuttohaukka - Taivaanjumala. Maahenki 2007.
  • J. A. Baker. Muuttohaukka. WSOY 1971.
  • Eero Murtomäki. Haukkaneva. Gummerus 1975.
  • Teuvo Suominen. Lintujemme katoava aateli. WSOY 1967.
  • Lindberg, P., Odsjö, T. & Wikman, M. 1983: Muuttohaukan sulkien elohopeapitoisuuksista Suomessa. - Ornis Fennica 60:28-30.
  • Wikman, Marcus 1983: Suomen muuttohaukkakannan muutoksista 1970-82. – Lintumies 1.1983 s. 31-34. LYL.
  • Wikman, Marcus 1990: Allikosta ojaan: Suomen muuttohaukat 1980-luvulla. - Lintumies 2.1990 s. 54-58. LYL.
  • Muuttohaukka Lintukuva.fi-verkkopalvelussa
  • LuontoPortti: Muuttohaukka (Falco peregrinus)
  • ITIS: Falco peregrinus (englanniksi)
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Muuttohaukka: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI
Tämä artikkeli käsittelee päiväpetolintua. Suomalaisesta musiikkikappaleesta on oma artikkeli.

Muuttohaukka eli jalohaukka (Falco peregrinus) on keskikokoinen päiväpetolintu. Se on maailman nopein eläin ja voi pystysuorassa syöksyssä kiitää jopa lähes 400 km/h. Laji kärsi vakavasti DDT:stä ja muista ympäristömyrkyistä, mutta Suomen kanta on nyt elpymään päin. Muuttohaukka kuuluu laajimmalle levinneisiin petolintuihin. Lajin kuvaili ja nimesi Marmaduke Tunstall vuonna 1771.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI