dcsimg

Keltavyöseitikki ( الفنلندية )

المقدمة من wikipedia FI

Keltavyöseitikki, vanh. kangasmyrkkyseitikki (Cortinarius gentilis) on ruskea sienilaji, joka kasvaa hyvin yleisenä kuusikoissa ja mäntymetsissä varsinkin sammalen seassa. Se on aluksi muodoltaan kellomainen, myöhemmin sienen lakki on muodoltaan laakea. Se on myös helppo tunnistaa jalan keltaisesta vyömuodostelmasta. Lajin lähisukulainen on myös laakamyrkkyseitikki.[2] Keltavyöseitikin on myös arveltu käsittävän kaksi lähilajia[3].

Sienessä on arveltu olevan samoja myrkkyjä kuin suippumyrkkyseitikissä, tosin huomattavasti vähemmän[4]. Nykytiedon mukaan keltavyöseitikki ei ole laakamyrkkyseitikin tapaan orellaniinia sisältävä myrkkysieni, mutta ruokasieneksi sitä ei suositella[5]. Värjäyksessä sitä käytetään erilaisten keltaisen sävyjen luomiseen.[6]

Lähteet

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 27.8.2008
  2. Phillips, R.: WSOY Suuri Sienikirja, s. 134. suomeksi toim. Lasse Kosonen. WSOY, 1981, suom. 1992. ISBN 951-0-17255-3.
  3. Suomen Sieniseura: Suursieniopas s. 174, 1976 Helsinki ISBN 951-95362-0-5
  4. Harmaja-Korhonen-Åkerblom: Myrkkysienet ja sienimyrkytykset s. 42, Weilin Göös, Helsinki 1976, ISBN 951-35-1482-X
  5. Suomen sieniopas s. 201, Kasvimuseo, WSOY 2006 ISBN 951-0-30359-3
  6. Coloria.net

Aiheesta muualla

Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
ترخيص
cc-by-sa-3.0
حقوق النشر
Wikipedian tekijät ja toimittajat
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
wikipedia FI

Keltavyöseitikki: Brief Summary ( الفنلندية )

المقدمة من wikipedia FI

Keltavyöseitikki, vanh. kangasmyrkkyseitikki (Cortinarius gentilis) on ruskea sienilaji, joka kasvaa hyvin yleisenä kuusikoissa ja mäntymetsissä varsinkin sammalen seassa. Se on aluksi muodoltaan kellomainen, myöhemmin sienen lakki on muodoltaan laakea. Se on myös helppo tunnistaa jalan keltaisesta vyömuodostelmasta. Lajin lähisukulainen on myös laakamyrkkyseitikki. Keltavyöseitikin on myös arveltu käsittävän kaksi lähilajia.

Sienessä on arveltu olevan samoja myrkkyjä kuin suippumyrkkyseitikissä, tosin huomattavasti vähemmän. Nykytiedon mukaan keltavyöseitikki ei ole laakamyrkkyseitikin tapaan orellaniinia sisältävä myrkkysieni, mutta ruokasieneksi sitä ei suositella. Värjäyksessä sitä käytetään erilaisten keltaisen sävyjen luomiseen.

ترخيص
cc-by-sa-3.0
حقوق النشر
Wikipedian tekijät ja toimittajat
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
wikipedia FI