El talpó comú (Microtus duodecimcostatus) és una espècie de rosegador que es troba a la península Ibèrica i França.
És un talpó de potes curtes i orelles molt petites que queden amagades entre els pèls del cap. La cua és curta: fa, a tot estirar, 1/3 de la longitud del cap més el cos. Tot i que mena una vida totalment subterrània i cavadora, les seves extremitats no presenten adaptacions especials per a excavar, llevat de les ungles de les mans, més llargues i robustes que les dels peus.
El pelatge és bru grisós pel dors, més groguenc pels flancs i encara més clar amb tonalitats grises pel ventre. La cua presenta un color força clar, tirant a crema, tant per la part superior com per la inferior.
Dimensions corporals: cap + cos= 9 - 11 cm; cua = 2 - 3,5 cm
Pes: 19 - 32 g.
Espais oberts, preferentment camps de conreu -d'alfals, de naps, de remolatxes, de fruiters (pomeres, pereres), etc.-, on pot arribar a causar veritables estralls. També se'l pot trobar en hàbitats curiosos, com per exemple als talussos i als parterres separadors de les autopistes, on s'ha fet localment molt abundant.
Colonial i fonamentalment diürn, és el més subterrani de tots els talpons. Totes les activitats les realitza a sota terra, en unes galeries llargues i tortuoses que ell mateix excava. Allà cerca aliment (arrels, bulbs, tubercles), reposa, s'aparella, cria, etc. Solament surt a la superfície per iniciar l'excavació d'una nova galeria o per cercar menjar que no troba sota el sòl, com per exemple fruits caiguts dels arbres.
La terra que treu de les galeries l'acumula a la superfície en uns pilonets semblants als de la rata talpera, però de mida més petita i amb la terra més engrunada.
Els altres talpons de tons marronosos tenen la cua bicolor, més fosca per sobre que per sota.
El talpó comú (Microtus duodecimcostatus) és una espècie de rosegador que es troba a la península Ibèrica i França.