dcsimg

Mustaselja ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Mustaselja (Sambucus nigra) on seljoihin kuuluva kasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Luoteis-Afrikassa, Lounais-Aasiassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa, puutarhakarkulaisena myös eteläisimmässä Suomessa.[2] Mustaselja menestyy sekä kuivissa että kosteissa, aurinkoisissa kasvupaikoissa. Se kasvaa 4–6 metriä, harvoin jopa 10 metriä korkeaksi pensaaksi.

Seljankukista tehdään mehua.[3] Mustaselja on perinteinen eurooppalainen rohdoskasvi, jonka uutetta on käytetty muun muassa vatsavaivoihin ja kylmetykseen.[4] Raaka seljanmarja on lievästi myrkyllinen, mutta kypsentäminen tai kuivattaminen tekee seljanmarjasta syömäkelpoisen.

 src=
Mustaseljan marjoja
 src=
Mustaseljan kukkia

Lähteet

  1. ITIS
  2. Anderberg, A & A-L: Den virtuella Floran (myös levinneisyyskartta) 2004-2009. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 15.6.2009. (ruotsiksi)
  3. Kasvatus- ja käyttötietoa puutarha.net
  4. Rohdoskäytön historiaa: Mustaselja Eliaksen yrttitarha (Internet Archive)

Aiheesta muualla

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Mustaselja: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Mustaselja (Sambucus nigra) on seljoihin kuuluva kasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Luoteis-Afrikassa, Lounais-Aasiassa ja suurimmassa osassa Eurooppaa, puutarhakarkulaisena myös eteläisimmässä Suomessa. Mustaselja menestyy sekä kuivissa että kosteissa, aurinkoisissa kasvupaikoissa. Se kasvaa 4–6 metriä, harvoin jopa 10 metriä korkeaksi pensaaksi.

Seljankukista tehdään mehua. Mustaselja on perinteinen eurooppalainen rohdoskasvi, jonka uutetta on käytetty muun muassa vatsavaivoihin ja kylmetykseen. Raaka seljanmarja on lievästi myrkyllinen, mutta kypsentäminen tai kuivattaminen tekee seljanmarjasta syömäkelpoisen.

 src= Mustaseljan marjoja  src= Mustaseljan kukkia
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI