Avrasya davar kenesi (Rhipicephalus bursa), yaz kenesigiller (Ixodidae) familyasından kene türüdür.
Erkekleri 3,5-4,5x2,6-3,2 mm büyüklüğünde oval yapılı olup, scutumu açık kahverengi ve sık noktalıdır. Servikal olukları kısa ve sığdır. 11 festonlu olan bu türün anal oluğunun uçları genital oluklarla birleşmiş haldedir. Aksesor plakları dar ve sivridir. Stigma peritremi arkaya ve dışa doğru kıvrılmıştır. Dişileri aç halde, 3,2-4,2x1,7-2,2 mm büyüklüğünde, scutumu sık noktalı ve boyuna göre daha geniş olup, sarımsı-kırmızı renklidir.
Bağlı bulunduğu yaz kenesigiller familyasının tipik özelliği olarak yaz aylarında aktiftir. Larva ve nimfleri konakçılarının özellikle kulaklarında bulunurlar. Yaşam döngüsü bir yıldır.
Elazığ ve çevresinde 1996-1997 yılları arasında yapılan bir akademik araştırma[1] sonuçlarına göre yaşam döngüsü:
İki konaklı kenedir. Erginleri, davar (koyun ve keçi) üzerinde asalaktır. Larva ve nimfleri kuzu ve tavşanlarda görülür.
Protozoonlar; babeşyoz (Babesia ovis, B. equi), teyleryoz (Theileria ovis), Q humması, Erlichia ovis, borrelyoz, Rus ilkbahar yaz ensefaliti, Japon B ensefaliti. Ayrıca, kene felci toksikasyonunu yapar.
Afrika, Avrupa ve Asya'da yayılım gösterir: Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, eski Yugoslavya, Arnavutluk, İsviçre, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya (güney), Ukrayna (güney), Madeira, Korsika, Sardinya, Sicilya, Kıbrıs, Rusya (Kuzey Kafkasya ve aşağı Volga bölgesi), Türkiye, Suriye, İsrail, Irak (kuzey), İran (Kuzey), Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi.
En yaygın olduğu ülkeler Türkiye ile Bulgaristan'dır. Türkiye’de hemen hemen her iklim bölgesinde görülmektedir.
Avrasya davar kenesi (Rhipicephalus bursa), yaz kenesigiller (Ixodidae) familyasından kene türüdür.