Svart svan[2] (Cygnus atratus) är en fågel i underfamiljen Anserinae bland andfåglarna.[3]
Svart svan är helt omisskännlig. Adulta svarta svanar är 110 till 140 centimeter långa och väger 4 000 till 8 500 gram. Ben och fjäderdräkt är svart med en vit vingspegel. Näbben är röd och har en vit spets. Ögonens färg ligger mellan orange och ljusbrun. Den har ett vittljudande högt läte som hörs på långt avstånd.
Den svarta svanens ursprungliga levnadsområde är Australien och omliggande öar. Sedan mitten av 1800-talet finns den också i Nya Zeeland. I Europa förekommer ett fåtal förrymda svarta svanar som häckar. Svanen föredrar sjöar med sötvatten och bräckt vatten.
Den svarta svanen är en stannfågel och stannar i ett område med cirka 100 kilometers omkrets. Vid torra tider finns de i Australien vid laguner och kustlinjer.
Deras föda består huvudsakligen av vattenväxter och alger. Sedan tar de också gräs, frön och löv från vattennära träd.
Denna fågel häckar i stora kolonier och boet består av en hög av kvistar och vattenväxter. Bobygget används sedan varje år. Honan lägger fyra till åtta grönaktiga ägg. Hannen och honan ruvar gemensamt och efter fem eller sex veckor kläcks ungarna. Ungarna blir vårdade i cirka sex månader och efter två eller tre år är de könsmogna.
Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population med stabil utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till mellan 100.000 och en miljon individer.[1]
Den svarta svanen är landskapsdjur i den australiska delstaten Western Australia och förekommer även på delstatens flagga.
Svart svan (Cygnus atratus) är en fågel i underfamiljen Anserinae bland andfåglarna.