dcsimg

Nieuw-Zeelandse lelvogels ( 荷蘭、佛萊明語 )

由wikipedia NL提供

Vogels

Nieuw-Zeelandse lelvogels (Callaeidae) zijn een familie van vogels uit de onderorde van de oscine zangvogels. Binnen deze onderorde vormen ze een aparte clade met drie geslachten en vijf soorten, waarvan er twee zijn uitgestorven.[1] De naam verwijst naar de keellellen.

Taxonomie

Er zijn drie geslachten:

  • Geslacht: Callaeas (2 soorten kokako's)
  • Geslacht: Philesturnus (2 soorten "zadelruggen")
  • Geslacht: Heteralocha (Huia †).

Beschrijving

Het zijn middelgrote vogels met een lengte tussen de 25 tot 48 cm. Zoals de naam al aangeeft zijn de Nieuw-Zeelandse lelvogels endemisch in Nieuw-Zeeland.

De lelvogels zijn de laatst overgebleven soorten van een vroege vestiging (aan het einde van het Krijt) van zangvogels in Nieuw Zeeland.[2] De kokako's uit het geslacht Callaeas worden ook wel als één soort beschouwd. De zuidelijke kokako is praktisch uitgestorven en de noordelijke kokako kan zich in natuurreservaten en dankzij actief natuurbeschermingsbeheer nog redelijk handhaven.

De beide soorten uit het geslacht Philesturnus (noordelijke en zuidelijke zadelrug) zijn met succes opnieuw geïntroduceerd op kleine eilanden die ecologisch zijn hersteld, onder meer door daar exotische planten en (roof)dieren te verwijderen. Deze opties kwamen te laat voor de Huia. Deze soort stierf in 1907 uit.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gill, F., Wright, M. & Donsker, D. (2014). IOC World Bird Names (version 4.1). (en)
  2. (en) Ewen, John G. et al. 2006. Systematic affinities of two enigmatic New Zealand passerines of high conservation priority, the hihi or stitchbird Notiomystis cincta and the kokako Callaeas cinerea.Molecular Phylogenetics and Evolution 40(1):281–284. full text
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia-auteurs en -editors
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia NL

Nieuw-Zeelandse lelvogels: Brief Summary ( 荷蘭、佛萊明語 )

由wikipedia NL提供

Nieuw-Zeelandse lelvogels (Callaeidae) zijn een familie van vogels uit de onderorde van de oscine zangvogels. Binnen deze onderorde vormen ze een aparte clade met drie geslachten en vijf soorten, waarvan er twee zijn uitgestorven. De naam verwijst naar de keellellen.

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia-auteurs en -editors
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia NL