dcsimg

Darwininkettu ( Finlandês )

fornecido por wikipedia FI

Darwininkettu[2] (Lycalopex fulvipes,[3] synonyymeja Pseudalopex griseus fulvipes, Pseudalopex fulvipes ja Dusicyon fulvipes) on Chilessä erittäin uhanalaisena elävä kotoperäinen koiraeläinlaji.[1] Laji on nimetty luonnontieteilijä Charles Darwinin mukaan. Sitä pidettiin vuoteen 1996 asti lintuketun (Lycalopex griseus) alalajina, mutta DNA-analyysit osoittivat sen olevan oma lajinsa.[3]

Esiintyminen ja eriytyminen osapopulaatioiksi

Darwininkettua esiintyy ainoastaan Chiloén saarella sekä pieni osapopulaatio mantereella Nahuelbutan kansallispuistossa. 2010-luvulla tehtyjen tutkimusten perusteella darwininkettuja on Chiloélla vähintään 412 ja mantereella 227 sukukypsää yksilöä. Aiemmin laji määriteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi, sillä yksilöitä arvioitiin olevan maksimissaan 250.[1]Darwininkettu elää ainoastaan sademetsissä. Se on aktiivisimmillaan auringonlaskun aikaan.

Tutkiessaan darwininkettua Darwin huomasi siinä eroavaisuuksia mantereella eläviin sukulaislajeihin andienkettuun ja lintukettuun verrattuna. Se on väriltään tummempi, kooltaan pienempi ja lyhytjalkaisempi eikä risteydy sukulaislajiensa kanssa. Lajia pidettiin silti pitkään lintuketun (Pseudalopex griseus) alalajina (Pseudalopex griseus fulvipes). Geenitutkimuksissa laji osoittautui kuitenkin omakseen.

Myöhäisellä pleistoseenikaudella Chiloén saari oli yhteydessä mantereeseen. Maasilta katkesi noin 15 000 vuotta sitten merenpinnan kohoamisen takia ja aiheutti populaation jakautumisen kahdeksi eristetyksi osapopulaatioksi.

Uhat

Vaikka kanta onkin suhteellisen turvassa kansallispuistoissa, laji on kuitenkin vaarassa. Suurin uhka on elinympäristön eli trooppisten sademetsien hävittäminen. Muita mahdollisia uhkia ovat muun muassa koirat sekä koirien ja muiden eläimien levittämät loiset.[1] Chiloén saarella darwininkettuja on myös pidetty laittomasti lemmikkieläiminä.

Lähteet

  1. a b c d e Silva-Rodríguez, E, Farias, A., Moreira-Arce, D., Cabello, J., Hidalgo-Hermoso, E., Lucherini, M. & Jiménez, J.: Pseudalopex fulvipes IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
  2. Kauhala, Kaarina: Koiran villit sukulaiset, s. 240–241, 243–245. Juva: WSOY, 2000. ISBN 951-0-23728-0.
  3. a b Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Lycalopex fulvipes Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 20.3.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia FI

Darwininkettu: Brief Summary ( Finlandês )

fornecido por wikipedia FI

Darwininkettu (Lycalopex fulvipes, synonyymeja Pseudalopex griseus fulvipes, Pseudalopex fulvipes ja Dusicyon fulvipes) on Chilessä erittäin uhanalaisena elävä kotoperäinen koiraeläinlaji. Laji on nimetty luonnontieteilijä Charles Darwinin mukaan. Sitä pidettiin vuoteen 1996 asti lintuketun (Lycalopex griseus) alalajina, mutta DNA-analyysit osoittivat sen olevan oma lajinsa.

licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia FI