Guernea is een geslacht van vlokreeften uit de familie van de Dexaminidae. De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd door Édouard Chevreux in 1887.[1]
Chevreux stelde Guernea voor als nomen novum van een geslacht dat Norman in 1868 had beschreven als Helleria.[2] Helleria was echter net daarvoor gebruikt voor een pissebeddengeslacht (Helleria Ebner, 1868) en die had prioriteit. Chevreux koos Guernea als eerbetoon aan Jules de Guerne.
Guernea is een kosmopolitisch geslacht dat wereldwijd voorkomt, behalve in Antarctica. Er zijn twee ondergeslachten:
Guernea is een geslacht van vlokreeften uit de familie van de Dexaminidae. De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd door Édouard Chevreux in 1887.
Chevreux stelde Guernea voor als nomen novum van een geslacht dat Norman in 1868 had beschreven als Helleria. Helleria was echter net daarvoor gebruikt voor een pissebeddengeslacht (Helleria Ebner, 1868) en die had prioriteit. Chevreux koos Guernea als eerbetoon aan Jules de Guerne.
Guernea is een kosmopolitisch geslacht dat wereldwijd voorkomt, behalve in Antarctica. Er zijn twee ondergeslachten:
Guernea (Guernea) Guernea (Prinassus)Guernea er en av i alt 13 slekter innenfor Dexaminidae-familien, plassert direkte i den relativt store og artsrike underordenen Gammaridea av tanglopper. Gruppens arter er alle bentiske bunndyr med relativt sett små øyne, sammenliknet med de storøyde og frittsvevende Hyperiidea-artene.
Gruppen har, i likhet med hele Gammaridea-ordenen, gjennomgått en betydelig revisjon av sin systematiske plassering og sammensetning. Taksonomien til krepsdyrene er generelt komplisert og usikker. En moderne oppdatering av systematikken gis nedenfor i lys av 2013-revisjonen med basis i WoRMS-databasen.[1]
Guernea er en av i alt 13 slekter innenfor Dexaminidae-familien, plassert direkte i den relativt store og artsrike underordenen Gammaridea av tanglopper. Gruppens arter er alle bentiske bunndyr med relativt sett små øyne, sammenliknet med de storøyde og frittsvevende Hyperiidea-artene.