Misumena vatia, Thomisidae familyasından Holarktik bölgede yaşayan bir örümcek türü. Almanya'da 2006 Yılın Örümceği olarak seçilmiştir.
İlk kez 1757 yılında İsveçli entomolog ve araknolog Carl Alexander Clerck (1709-1765) tarafından Araneus vatius adıyla tanımlanan tür 1872 yılında İsveçli araknolog Tamerlan Thorell (1830-1901) tarafından Misumena vatia adıyla revize edilmiştir.
Tür teşhis karakteri (Türkiye için): Abdomen renkleri çeşitli olup beyazdan açık sarıya veya yeşile kadar renklerle bezenmiş[1].
Seksüel dimorfizm boyca ve renkçe belirgindir. Dişi 7–10 mm, erkek 3–5 mm boyundadır[2]. Yan gözeler belirgin olarak çıkıntılıdır. Karapaksın orta kısmında beyazımsı yeşil bir şeritleşme görülür. Abdomen yeşilimsi beyaz olup üzerinde koyu benekler mevcuttur. I. ve II. bacaklar oldukça iri ve uzundur. Patella I ve II ile femur yeşilimsi sarı segmentler bulundurur. Tibia yumruludur[1]. Dişiler çiçeğine göre değişken renkteyken, erkekler ağırlıklı olarak kahverengidir.
Alçak vejetasyon üzerinde çiçeklerin, çalıların ve otların üzerinde yaşarlar.[1]. Büyük Britanya'da çalı ve otlar arasındaki sınır bölgelerde görüldüğü gibi açık alanlarda da rastlanır.[3].
Büyük Britanya'da her iki cinsiyetten erginlerine mayıs-ağustos aylarında, en çok da mayıs ve haziran aylarında rastlanır, bazen dişiler sonbahara kadar görülebilir hatta kışı sağ geçirebilir ve mart ayında da görülebilir[3].
Holarktik bölgede yayılım gösterir[4]. Avrupa'da özellikle güney Avrupa ülkelerinde yaygındır. Büyük Britanya'da İngiltere ile Galler'in güney yarısında yaygındır[3]. Kuzey Amerika'da en iri ve en çok bilinen çiçek örümceğidir.
Türkiye'de[5] cinsinin tek türüdür. Marmara ,Karadeniz ve [ [Ege bölgesi/İzmir] bölgelerinden kayıt vardır[1]
Misumena vatia, Thomisidae familyasından Holarktik bölgede yaşayan bir örümcek türü. Almanya'da 2006 Yılın Örümceği olarak seçilmiştir.