Agelena labyrinthica este o specie de păianjeni araneomorfi din familie Agelenidae - păianjeni cunoscuți prin pânza conică.
Lungimea corpului la femele atinge 18 mm, masculii cresc până la 12 mm.[1] Prosoma este galbenă-maro cu două dungi maro întunecate laterale. Opistosoma este maro deschis cu două dungi laterale închise unite prin modele albe-gălbui în formă de săgeată. Organele filiere posterioare sunt alcătuite din două segmente, al doilea fiind mai alungit. Glandele veninoasă sunt tubulare și ajungă până în opistosomă.[2] Spre deosebire de alte Agelenidae, Agelena labyrinthica posedă un set de 4 trihobotrii, perișori senzitivi, pe articolul tarsal al primelor perechi de picioare.
Contruiește pânze conice, cu retragere tubulară fiind înconjurată de o pânză orizontală. Plasele sunt amplasate în iarbă sau tufișuri la înălțimi de până la 60 cm de sol, uneori - 1,5 m. Agelena labyrinthica poate fi întâlnită în câmpii, lanuri agricole, păduri, parcuri, grădini.[3]
Perioada de împerechere începe la mijlocul lunii iulie. Masculul atinge pânza femelei producând oscilații specifice și informând femele despre intenția de acuplare. Femele formează un cocon cu 50-60 de ouă și-l atârnă pe pânză în afara locul de retragere. Ouăle iernează iar juvenilii apar primăvara.[3]
Agelena labyrinthica are o distribuție aplearctică, frecvent întâlnită în Europa Centrală și de Est.
Agelena labyrinthica este o specie de păianjeni araneomorfi din familie Agelenidae - păianjeni cunoscuți prin pânza conică.