La vespa paperera (Polistes dominula) és una espècie d'himenòpter apòcrit de la família Vespidae. És una vespa d'agressivitat mitjana o baixa, considerada com a plaga a diversos països, i amb impacte negatiu cap a les activitats agropecuàries, particularment la fruticultura. És nativa d'Europa i del nord d'Àfrica però ha estat introduïda accidentalment als Estats Units i a les serrelades de l'Argentina i Xile, on està ben establerta.
Habitualment construeix els seus nius en ràfecs i abrics protegits de la intempèrie en els sostres d'edificacions i construccions humanes, encara que també poden aparèixer en arbres. S'alimenta principalment de fruites madures. Normalment ataca només quan percep agressions cap al seu niu.
La vespa paperera posseeix un cos color negre amb taques grogues. Pot aconseguir fins a 2 cm de llarg. Presenta l'abdomen allargat i amb cintura molt estreta. De vegades sol ser confosa amb la vespa europea, una altra vespa similar i molt més agressiva, que té potes més curtes, poca cintura i abdomen més engruixat. La vespa paperera en canvi té potes llargues que porta penjant en volar i antenes color taronja. Igual que la vespa europea, en la part final del seu abdomen posseeix l'agulló amb el qual sol atacar inoculant un verí de gran toxicitat, el qual en els éssers humans pot produir picades doloroses, edemes, i fins a casos fatals a causa de xoc anafilàctic. Al no perdre el seu agulló quan pica, una mateixa vespa pot atacar diverses vegades a la seva víctima.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vespa papereraLa vespa paperera (Polistes dominula) és una espècie d'himenòpter apòcrit de la família Vespidae. És una vespa d'agressivitat mitjana o baixa, considerada com a plaga a diversos països, i amb impacte negatiu cap a les activitats agropecuàries, particularment la fruticultura. És nativa d'Europa i del nord d'Àfrica però ha estat introduïda accidentalment als Estats Units i a les serrelades de l'Argentina i Xile, on està ben establerta.