dcsimg

Koivunhelttakääpä ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Koivunhelttakääpä (Lenzites betulina, joskus L. betulinus) on sukunsa ainoa Pohjoismaissa esiintyvä yleinen kääpälaji. Se esiintyy lahoilla eri lehtipuiden rungoilla ja maapuilla, kannoilla ja myös majavien kaatamilla puilla sekä halkopinoissa. Sen itiöemät ovat yleensä hyllymäisiä, jalattomia, joskus resupinaatisia eli rungonmyötäisiä. Värissä on vaihtelua, mutta yleensä ne ovat päältä vyöhykkeisiä, usein enemmän tai vähemmän karvapintaisia. Käävile epätavalliseen tapaan niillä on helttamainen itiölavamuodostuma, ei siis pillejä kuten käävissä yleensä. Itse sieni on malloltaan kova. Sieni aiheuttaa valkolahoa.[2][1]

Lähteet

[3]

  1. a b Lise Hansen & Henning Knudsen (edit.): Nordic Macromycetes Vol. 3, s. 228. Copenhagen: Nordsvamp, 1997. ISBN 87-983961-1-0.
  2. Salo – Niemelä – Salo: Suomen sieniopas, s. 361. Kasvimuseo/WSOY, 2006. ISBN 951-0-30359-3.
  3. Kaimaani: Käävät tutuiksi 10. Koivunhelttakääpä (Lenzites betulinus) Ikkuna Suomen luontoon. 14.4.2013. Suomen luonnonsuojeluliitto. Viitattu 7.9.2016.

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Koivunhelttakääpä: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Koivunhelttakääpä (Lenzites betulina, joskus L. betulinus) on sukunsa ainoa Pohjoismaissa esiintyvä yleinen kääpälaji. Se esiintyy lahoilla eri lehtipuiden rungoilla ja maapuilla, kannoilla ja myös majavien kaatamilla puilla sekä halkopinoissa. Sen itiöemät ovat yleensä hyllymäisiä, jalattomia, joskus resupinaatisia eli rungonmyötäisiä. Värissä on vaihtelua, mutta yleensä ne ovat päältä vyöhykkeisiä, usein enemmän tai vähemmän karvapintaisia. Käävile epätavalliseen tapaan niillä on helttamainen itiölavamuodostuma, ei siis pillejä kuten käävissä yleensä. Itse sieni on malloltaan kova. Sieni aiheuttaa valkolahoa.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI