Rosengeranium (Pelargonium graveolens), även omnämnd som doktor Westerlunds (hälso)blomma och (doft)geranium, är en flerårig växtart inom familjen näveväxter. Den odlas i Sverige som krukväxt. Namnet rosengeranium används även om några närstående arter.[1]
Rosengeranium är en starkväxande halvbuske till buske. Som vildväxande är den en 30–60 cm hög och väl förgrenad ört. De starkt aromatiska bladen är tandade och djupt flikiga. Blomningen sker från juni till oktober, och små och violetta-ljusröda blommorna sitter i en mindre flock.[1]
Bladen är gröna med något invikta bladkanter, cirka 4 x 6 cm. Blomställningar med 5-10 blommor. Blommor till 1,5 cm i diameter, rosa till blekt purpurrosa, de övre kronbladen med mörkt purpurrosa nerver. Ståndarna bär vanligen inget pollen.
Växten härstammar från Sydafrika.[1] Arten är en hybrid, troligen mellan arterna bollpelargon (P. capitatum) och läkepelargon (P. radens).
Den odlade varianten av arten förekommer som krukväxt.[1] Det finns flera kloner i odling, med något varierande karaktär. Som odlad kan den bli 150 cm stor, med mint- till rosdoft.
Bladen kan ätas och användas som smaksättning i till exempel sockerkaka.
Olika kloner och hybrider som fått sortnamn brukar samlas under doftpelargon-gruppen.
Växten har många lokala svenska namn. Några är doftgeranium, doktor Westerlunds hälsoblomma,[1] fattigmansparfym, fattigstugefes, knektafes, kärringgott, luktbladsträd och gubben Westerlund.
Rosengeranium (Pelargonium graveolens), även omnämnd som doktor Westerlunds (hälso)blomma och (doft)geranium, är en flerårig växtart inom familjen näveväxter. Den odlas i Sverige som krukväxt. Namnet rosengeranium används även om några närstående arter.