dcsimg

Kaakonsauramo ( 芬蘭語 )

由wikipedia FI提供

Kaakonsauramo (Anthemis ruthenica) on yksivuotinen, Keski- ja Kaakkois-Euroopasta kotoisin oleva mykerökukkainen ruohokasvi.

Ulkonäkö ja koko

 src=
Kaakonsauramo kuvattuna teoksessa Flora Batava – Afbeelding en beschrijving der Nederlandsche Gewassen (1898).

Yksivuotinen kaakonsauramo kasvaa noin 20–50 cm korkeaksi. Kasvi on kauttaaltaan tiheä- ja pitkäkarvainen ja tyvestä lähtien haarova. Lehdet ovat varressa kierteisesti. Lehtilapa on kapealiuskainen ja tavallisesti kaksi kertaa pariliuskainen. Liuskat ovat kapeita ja otakärkisiä. Isohkot kukkamykeröt ovat yksittäin haarojen kärjessä ja ne ovat pitkäperäisiä ja noin 2–4 cm leveitä. Mykerön kehto on puolipallomainen. Useammassa rivissä olevat kehtosuomut ovat kapeita, kalvolaitaisia, pyöreäkärkisiä ja karvaisia. Ulommat kehtosuomut ovat suippoja. Kekomainen mykeröpohjus on kokonaan suomuinen. Pohjussuomut ovat suikeita, jyrkästi kapenevia ja kärkiosaltaan hampaisia. Valkoisten, emikukkia olevien laitakukkien kielen leveys on tavallisesti 3–7,5 mm. Keltaiset kehräkukat ovat kaksineuvoisia ja torvimaisia. Suomessa kaakonsauramo kukkii kesä-lokakuussa. Pähkylä on liereä ja siinä on tavallisesti neljä kyhmyistä harjua. Pähkylä on vailla pappusta.[2][3]

Kaakonsauramo muistuttaa ulkonäöltään suuresti peltosauramoa (Anthemis arvensis), mutta laji on jälkimmäistä pidempi- ja tiheäkarvaisempi ja sen lehtien liuskat usein leveämpiä. Kaakonsauramon mykerön ulommat kehtosuomut ovat suippoja, pohjussuomut leveämpiä ja niiden kärjet hampaallisia.[2]

Levinneisyys

Kaakonsauramo on alun perin kotoisin Euroopan keski- ja kaakkoisosista.[2] Suomessa se on harvinainen uustulokas.[2] Lajia on tavattu satunnaisesti eri puolilta maata Lappia myöten, mutta lajista tehdyt havainnot ovat pääasiassa 1900-luvun alkupuolelta.[4] Harvoja uudempia havaintoja kaakonsauramosta on esimerkiksi Oulusta vuodelta 2004.[5]

Elinympäristö

Suomessa kaakonsauramoa on tavattu ratapihoilla, kaatopaikoilla, tienvarsilla, satamissa ja joutomailla.[2]

Lähteet

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.) 1998: Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo. Helsinki.
  • Mossberg, Bo & Stenberg, Lennart: Suuri Pohjolan kasvio. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  • Oulun kasvit. Piimäperältä Pilpasuolle. Toim. Kalleinen, Lassi & Ulvinen, Tauno & Vilpa, Erkki & Väre, Henry. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Norrlinia 11 / Oulun kaupunki, Oulun seudun ympäristövirasto, julkaisu 2/2005. Helsinki 2005.

Viitteet

  1. Catalogue of Life: Anthemis ruthenica catalogueoflife.org. Viitattu 2.7.2013.
  2. a b c d e Retkeilykasvio 1998, s. 422.
  3. Suuri Pohjolan kasvio 2005, s. 611.
  4. Lampinen, R., & Lahti, T. 2013: Kasviatlas 2012: Kaakonsauramon (Anthemis ruthenica) levinneisyys Suomessa. Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsinki. Viitattu 2.7.2013.
  5. Oulun kasvit 2005, s. 450.

Aiheesta muualla

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedian tekijät ja toimittajat
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia FI

Kaakonsauramo: Brief Summary ( 芬蘭語 )

由wikipedia FI提供

Kaakonsauramo (Anthemis ruthenica) on yksivuotinen, Keski- ja Kaakkois-Euroopasta kotoisin oleva mykerökukkainen ruohokasvi.

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedian tekijät ja toimittajat
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia FI