dcsimg

Saccharina latissima ( İsveççe )

wikipedia SV tarafından sağlandı

Saccharina latissima är en brunalg (Phaeophyceae) inom familjen Laminariaceae. På svenska så har den flera namn, som sockertare, skräppetare, sockertång och bladtång[2]. Arten breder ut sig över nordöstra Atlanten, Stilla Havet[3] och från Barents Hav till Galicien i Spanien. Runt Sverige så förekommer den huvudsakligen på västkusten från Skagerrak i norr till Skånes södra spets i Öresund[2][4]. S. latissima växer på klippbottnar och stenar från ett djup på 0,5 meter ner till 20 meter.

Beskrivning

S. latissima bildar en gulbrun och avlång planta som kan bli upptill 5 meter (3 meter i svenska vatten). Plantan delas upp i tre delar, fästgrenar, stipes och bladskivan. Fästgrenarna är den del som sitter längst ner och håller fast plantan vid dess underlag. Bladskivan är den största delen vars bredd varierar mellan 10-30 cm. Bladskivans ytan är försedd med gropar och åsar medan kanterna är jämnare och vågformad. Skaftet som sitter mellan bladskivan och fästgrenarna är cylinderformat och slätt. Dessa diameter är mindre än 1 cm i diameter.[2][5]

Ekologi

S. latissima utgör en viktig del i formandet av ekosystemen på klippbottnar. Trots att arten är en primärproducent så är det inte så många djur som utnyttjar algen som födokälla. Detta beror på att bladskivan och skaftet (huvudsakligen unga hos plantor) bildar ett slem vilket gör plantan smakar och luktar illa vilket håller borta betande djur. Slemmet gör även plantan hal vilket hindrar epifyter från att växa på den. Genom att plantorna växer tätt tillsammans så bildar det stora undervattensskogar som bidrar med skydd och jaktmarker till andra arter så som fiskar (t.ex. sjustrålig smörbult, stensnultra och berggylta), kräftdjur, blötdjur och tagghudingar. Då de äldre plantorna inte producerar så mycket slem så kan de även bidra med yta för epifyter som t.ex. svampdjur, havsanemoner, mossdjur och hydroider.[2]

Odling av Saccharina latissima

I senare år har odling av S. latissima blivit en verklighet. Försök till storskalig odling av S. latissima har gjorts av företag som Seafarm.

 src=
Saccharina latissima

Referenser

  1. ^ Lane, C.E.; C. Mayes; L.D. Druehl; G.W. Saunders (2006). ”A multi-gene molecular investigation of the kelp (Laminariales, Phaeophyceae) supports substantial taxonomic re-organization”. Journal of Phycology 42: sid. 493–512. doi:10.1111/j.1529-8817.2006.00204.x.
  2. ^ [a b c d] ”Vattenkikaren|Fakta|Skräppe-tare”. www.vattenkikaren.gu.se. http://www.vattenkikaren.gu.se/fakta/arter/algae/phaeophy/lamisacc/lamisa.html. Läst 24 december 2017.
  3. ^ ”Sugar kelp • Saccharina latissima”. http://www.centralcoastbiodiversity.org/sugar-kelp-bull-saccharina-latissima.html. Läst 9 november 2017.
  4. ^ Artdatabanken, SLU. ”https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/232754”. artfakta.artdatabanken.se. https://artfakta.artdatabanken.se/taxon/232754. Läst 24 december 2017.
  5. ^ Dickinson, C.I. (1963). British Seaweeds. The Kew Series
lisans
cc-by-sa-3.0
telif hakkı
Wikipedia författare och redaktörer
orijinal
kaynağı ziyaret et
ortak site
wikipedia SV

Saccharina latissima: Brief Summary ( İsveççe )

wikipedia SV tarafından sağlandı

Saccharina latissima är en brunalg (Phaeophyceae) inom familjen Laminariaceae. På svenska så har den flera namn, som sockertare, skräppetare, sockertång och bladtång. Arten breder ut sig över nordöstra Atlanten, Stilla Havet och från Barents Hav till Galicien i Spanien. Runt Sverige så förekommer den huvudsakligen på västkusten från Skagerrak i norr till Skånes södra spets i Öresund. S. latissima växer på klippbottnar och stenar från ett djup på 0,5 meter ner till 20 meter.

lisans
cc-by-sa-3.0
telif hakkı
Wikipedia författare och redaktörer
orijinal
kaynağı ziyaret et
ortak site
wikipedia SV