dcsimg

Hieraaetus ( Katalanca; Valensiyaca )

wikipedia CA tarafından sağlandı

Hieraaetus és un gènere d'ocells rapinyaires de la família dels accipítrids (Accipitridae) que habita per gran part del Vell Món, Austràlia i Nova Guinea. Tradicionalment s'han ubicat dins aquest gènere una sèrie d'àligues semblants a les del gènere Aquila però amb menor grandària. D'aquesta manera en la classificació de Sibley i Monroe (1990) es consideraven dins aquest gènere les següents espècies:[1]

Investigacions genètics de principis del present segle però, van mostrar que les quatre primeres espècies eren polifilètiques i es trobaven més prop de determinades espècies del gènere Aquila, que no pas de la resta del seu grup tradicional.[2] Això creava un problema taxonòmic, ja que l'àguila calçada és l'espècie tipus de Hieraaetus, i si es considerava dins el gènere Aquila, calia assignar a la resta un nom genèric diferent.

De vegades les espècies de tots dos gèneres s'han classificat dins Aquila, com de fet apareix en la classificació de Clements 5ªEdició (2005).

Christidis i Boles (2008) donen un enfocament alternatiu. Acceptant que tant Aquila com Hieraaetus eren grups polifilètics, mouen des de Hieraaetus fins Aquila a spilogaster i fasciatus i en sentit contrari, des d'Aquila fins Hieraaetus, a wahlbergi.[3] Aquesta solució s'ha acceptat en gran mesura.

Es va demostrar a més que Hieraaetus kienerii, era diferent dels dos grups i s'ha situat a un gènere nou: Lophotriorchis.[2][4]

Llistat d'espècies

Segons la classificació del IOC [5] aquest gènere està format per 5 espècies:

Referències

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hieraaetus Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Classificació d'Aquila i Hieraaetus segons Sibley i Monroe Rev. 07-06-2010 (anglès)
  2. 2,0 2,1 Lerner, H. R. L.; D. P. Mindell (2005). "Phylogeny of eagles, Old World vultures, and other Accipitridae based on nuclear and mitochondrial DNA". Molecular Phylogenetics and Evolution 37:327–346 PDF (anglès)
  3. Les Christidis & Walter E Boles (2008) Systematics and Taxonomy of Australian Birds. CSIRO publishing. ISBN 9780643065116 (anglès)
  4. Jan Ove Gjershaug (2006) Taxonomy and conservation status of hawk-eagles (genus Nisaetus) in South-East Asia. Thesis. Norwegian University of Science and Technology Fulltext (anglès)
  5. Gill, F & D Donsker (Eds). 2017. IOC World Bird List (v 7.2). doi : 10.14344/IOC.ML.7.2.
lisans
cc-by-sa-3.0
telif hakkı
Autors i editors de Wikipedia
orijinal
kaynağı ziyaret et
ortak site
wikipedia CA

Hieraaetus: Brief Summary ( Katalanca; Valensiyaca )

wikipedia CA tarafından sağlandı

Hieraaetus és un gènere d'ocells rapinyaires de la família dels accipítrids (Accipitridae) que habita per gran part del Vell Món, Austràlia i Nova Guinea. Tradicionalment s'han ubicat dins aquest gènere una sèrie d'àligues semblants a les del gènere Aquila però amb menor grandària. D'aquesta manera en la classificació de Sibley i Monroe (1990) es consideraven dins aquest gènere les següents espècies:

Hieraaetus ayresii. Hieraaetus fasciatus. Hieraaetus kienerii. Hieraaetus morphnoides. Hieraaetus pennatus. Hieraaetus spilogaster.

Investigacions genètics de principis del present segle però, van mostrar que les quatre primeres espècies eren polifilètiques i es trobaven més prop de determinades espècies del gènere Aquila, que no pas de la resta del seu grup tradicional. Això creava un problema taxonòmic, ja que l'àguila calçada és l'espècie tipus de Hieraaetus, i si es considerava dins el gènere Aquila, calia assignar a la resta un nom genèric diferent.

De vegades les espècies de tots dos gèneres s'han classificat dins Aquila, com de fet apareix en la classificació de Clements 5ªEdició (2005).

Christidis i Boles (2008) donen un enfocament alternatiu. Acceptant que tant Aquila com Hieraaetus eren grups polifilètics, mouen des de Hieraaetus fins Aquila a spilogaster i fasciatus i en sentit contrari, des d'Aquila fins Hieraaetus, a wahlbergi. Aquesta solució s'ha acceptat en gran mesura.

Es va demostrar a més que Hieraaetus kienerii, era diferent dels dos grups i s'ha situat a un gènere nou: Lophotriorchis.

lisans
cc-by-sa-3.0
telif hakkı
Autors i editors de Wikipedia
orijinal
kaynağı ziyaret et
ortak site
wikipedia CA