dcsimg

Maltankaunokki ( Finlandês )

fornecido por wikipedia FI

Maltankaunokki (Centaurea melitensis) on yksivuotinen asterikasvilaji. Se kasvaa 20–60 senttimetriä korkeaksi. Mykerökukinnon uloimmissa kehtosuomuissa on vankka kärkipiikki. Kehtosuomun kärkilisäkkeessä on lisäksi monia pienempiä sivupiikkejä. Mykerön kukat ovat keltaiset.[1]

Maltankaunokki esiintyy alkuperäisenä Välimeren alueella Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Tulokaslajina sitä kasvaa laajasti: Keski-Euroopassa, Makaronesian saarilla, Afrikassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Tyynenmeren saarilla.[2] Suomessa maltankaunokista on yksittäisiä vanhoja havaintoja.[3]

Lähteet

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 648. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Centaurea melitensis L. (englanniksi) Viitattu 14.1.2017.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2015: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Maltankaunokki Centaurea melitensis) 2016. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo.
licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia FI

Maltankaunokki: Brief Summary ( Finlandês )

fornecido por wikipedia FI

Maltankaunokki (Centaurea melitensis) on yksivuotinen asterikasvilaji. Se kasvaa 20–60 senttimetriä korkeaksi. Mykerökukinnon uloimmissa kehtosuomuissa on vankka kärkipiikki. Kehtosuomun kärkilisäkkeessä on lisäksi monia pienempiä sivupiikkejä. Mykerön kukat ovat keltaiset.

Maltankaunokki esiintyy alkuperäisenä Välimeren alueella Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Tulokaslajina sitä kasvaa laajasti: Keski-Euroopassa, Makaronesian saarilla, Afrikassa, Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Tyynenmeren saarilla. Suomessa maltankaunokista on yksittäisiä vanhoja havaintoja.

licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia FI