Ο πευκοτσοπανάκος (Sitta krueperi) είναι μικρό πτηνό της οικογένειας των Σιττιδών. Στην Ελλάδα συναντάται μόνο στο νησί της Λέσβου.
Εχει μήκος 11,5 έως 12,5 εκατοστά, σχετικά μικρό κεφάλι και μικρό ράμφος. Το φτέρωμα στην επάνω επιφάνεια είναι γκριζομπλέ χρώματος, το κάτω μέρος υπόλευκο με μία καφέ-κοκκινωπή κηλίδα στο στήθος. Στο κεφάλι έχει μία λευκή λωρίδα πάνω από τα μάτια και μια μαύρη λωρίδα στην κορυφή του κεφαλιού που στα αρσενικά από ότι στα θηλυκά.
Ο πευκοτσοπανάκος μπορεί να βρεθεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Τουρκία, την Γεωργία, σε ένα μικρό κομμάτι της Ρωσσίας και στο Ελληνικό νησί της Λέσβου. Ζει κυρίως σε δάση τραχείας πεύκης (Pinus brutia).
Ο πευκοτσοπανάκος αναπαράγεται από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου στα δάση τραχείας πεύκης στην Αττάλεια.[1] Η ερωτοτροπία περιλαμβάνει τελετουργικό τάισμα του θηλυκού από το αρσενικό.
Τρέφονται σε ομάδες και άμα ένα πτηνό βρει τροφή καλεί και τα άλλα. Φωλιάζουν σε κουφάλες δέντρων ή τρύπες από δρυοκολάπτες. Μόνο το θηλυκό επωάζει τα αυγά ενώ το αρσενικό το ταΐζει.[2] Τα αρσενικά φουσκώνουν τα φτερά τους και να παίρνουν μια κυρτή στάση κατά την υπεράσπιση του εδάφους τους. Τρέφεται κυρίως με διάφορα έντομα και προνύμφες, επίσης και με διάφορους σπόρους.
Ο πευκοτσοπανάκος (Sitta krueperi) είναι μικρό πτηνό της οικογένειας των Σιττιδών. Στην Ελλάδα συναντάται μόνο στο νησί της Λέσβου.
КъэбцӀацӀэжьэгъуху (лат-бз. Sitta krueperi) — къэбцӀацӀэ лъэпкъым щыщ лӀэужьыгъуэщ.
Щхьэщыгур къанэ щӀагъуэ щымыӀэу фӀыцӀэщ, тхыцӀэри фӀыцӀэщ щӀыхуфэ къыщӀэуэу, ныбэ щӀагъыр щӀыху-хужьыфэщ, жьэгъумрэ щхьэбгъухэмрэ хужьщ, нэхэм яхуэзанщӀэу кусэ фӀыцӀэхэр ирокӀуэкӀ. Лъэтэн щӀэзыдза къуэдейхэм я щхьэщыгури тхыцӀэри зэхуэдэщ я теплъэкӀэ, бгъэгур гъуабжафэщ.
КъэбцӀацӀэжьэгъухур щогъуалъхьэ Ищхъэрэ-КъуэкӀыпӀэ Къаукъазым и кхъуакӀэ мэзхэм, нэхъыбэу псей къызэбэкӀхэм, къапщтэмэ Ӏаткъуаджэ, Къаукъаз къуэдэщым, Абазэшхуэм, Хъырцейм. И щыӀэкӀэ-псэукӀэр къызэрыкӀуэу къэбцӀацӀэм ейм къызэрыщхьэщыкӀыр мащӀэщ.