Aphloiaceae er en monotypisk familie som i APG III-systemet[1] plasseres i ordenen Crossosomatales. Familien har bare én art Aphloia theiformis som finnes i Øst-Afrika, Madagaskar, Maskarenene og Seychellene.[2]
A. theiformis er en busk eller et tre på 14-(20) meters høyde. Blomstene er radiærsymmetriske med 4-6 begerblad hvorav de to innerste gjerne er kronbladlignende og hvite. Kronblader er fraværende. Blomsten har 65-110 pollenbærere og fruktemnet består tilsynelatende av ett fruktblad. Frukten er et hvitt bær der de seks oransje frøene er synlige ved modenhet.[3]
Denne arten ble plassert i sin egen slekt i 1840 av Bennett (tidligere i slekta Prockia) og plassert i familien Flacourtiaceae der de fleste systematikere plasserte den til Takhtajan opprettet en egen familie i for den i 1985. I APG II var familien plassert blant Rosidae uten orden, men noen forskere plasserte familien i ordenen Crossosomatales[4] noe som APG III støttet.
Denne familien er trolig nærmest beslekta med en håndfull familier med en eller få arter hver og som hver for seg har meget begrensa geografisk utbredelse (se Crossosomatales)
Aphloiaceae er en monotypisk familie som i APG III-systemet plasseres i ordenen Crossosomatales. Familien har bare én art Aphloia theiformis som finnes i Øst-Afrika, Madagaskar, Maskarenene og Seychellene.
A. theiformis er en busk eller et tre på 14-(20) meters høyde. Blomstene er radiærsymmetriske med 4-6 begerblad hvorav de to innerste gjerne er kronbladlignende og hvite. Kronblader er fraværende. Blomsten har 65-110 pollenbærere og fruktemnet består tilsynelatende av ett fruktblad. Frukten er et hvitt bær der de seks oransje frøene er synlige ved modenhet.
Denne arten ble plassert i sin egen slekt i 1840 av Bennett (tidligere i slekta Prockia) og plassert i familien Flacourtiaceae der de fleste systematikere plasserte den til Takhtajan opprettet en egen familie i for den i 1985. I APG II var familien plassert blant Rosidae uten orden, men noen forskere plasserte familien i ordenen Crossosomatales noe som APG III støttet.
Denne familien er trolig nærmest beslekta med en håndfull familier med en eller få arter hver og som hver for seg har meget begrensa geografisk utbredelse (se Crossosomatales)