dcsimg
Image of <i>Sorbus aria</i>
Unresolved name

Sorbus aria

Sølvasal ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Sølvasal (Sorbus aria) er et løvfellende tre i asalslekta innenfor rosefamilien.

Den blir opptil 25 m høy og har en bred krone. Barken er mørkegrå og glatt. Bladene er enkle, ovale, uregelmessig grunt tannete eller grunt flikete, og bredest på midten eller nedenfor; de er matt gulgrønne på oversiden og tett hvithårete under. Blomstene er hvite og sitter i brede halvskjermer. Frukten er skarlagensrød, elliptisk, 8–15 mm lang og har mange korkporer. Arten vokser i skog og kratt, helst på kalkgrunn.[2][3][4]

Sølvasal er utbredt i Sør- og Mellom-Europa nordover til De britiske øyer og Norge. Arten finnes også i Atlasfjellene i Nord-Afrika og på Kanariøyene. I den sørlige delen av utbredelsesområdet er den en ren fjellplante. På Kanariøyene vokser den kun i høyfjellssonen på Tenerife og La Palma. Sorbus aria er en diploid art med kjønnet formering. Den regnes til underslekta Aria som også omfatter noen apomiktiske arter med triploid eller tetraploid kromosomtall.[5][6][3]

Denne arten er blitt forvekslet med de nærstående artene bergasal (Sorbus rupicola) og norsk asal (Sorbus norvegica). En mente tidligere at Sorbus aria i snever betydning ikke forekommer naturlig i Norge, og artsnavnet «sølvasal» ble brukt om Sorbus rupicola, mens Sorbus aria ikke hadde noe norsk navn. På 1990-tallet ble det oppdaget at Sorbus aria vokser spontant i Norge, noe som førte til endringer i de norske artsnavnene.[1][3]

I Norge forekommer sølvasal naturlig kun rundt indre del av Oslofjorden, men arten finnes forvillet nordover til Trøndelag. Arten vokser i tett edelløv- eller kalkfuruskog, og den er ikke en skogkant- og krattart som de andre norske asalartene. I Norsk rødliste vurderes den som nær truet på grunn av nedbygging.[1][7]

Galleri

Referanser

  1. ^ a b c «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 26. januar 2019.
  2. ^ C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 194. ISBN 82-512-0355-4.
  3. ^ a b c «Vitoxel». Den virtuella floran. Besøkt 25. juli 2015.
  4. ^ A. Mitchell, oversatt av I. Gjærevoll (1977). Trær i skog og hage. Tiden. s. 281–282. ISBN 82-10-01282-7.
  5. ^ P.A. Sosa m.fl. (2014). «Reproductive strategy and ploidy determine the genetic variability of Sorbus aria». Tree Genetics & Genomes. 10 (3): 679–688. ISSN 1614-2950. doi:10.1007/s11295-014-0713-5.
  6. ^ «Sorbus aria». Flora Europaea. Besøkt 25. juli 2015.
  7. ^ H.H. Grundt og P.H. Salvesen (2011). «Kjenn din Sorbus: rogn og asal i Norge» (PDF). Rapport 23/2011: Genressurssenteret ved Skog og landskap: 41–43. ISSN 1891-7933. Arkivert fra originalen (PDF) 24. september 2015.

Eksterne lenker

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Sølvasal: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Sølvasal (Sorbus aria) er et løvfellende tre i asalslekta innenfor rosefamilien.

Den blir opptil 25 m høy og har en bred krone. Barken er mørkegrå og glatt. Bladene er enkle, ovale, uregelmessig grunt tannete eller grunt flikete, og bredest på midten eller nedenfor; de er matt gulgrønne på oversiden og tett hvithårete under. Blomstene er hvite og sitter i brede halvskjermer. Frukten er skarlagensrød, elliptisk, 8–15 mm lang og har mange korkporer. Arten vokser i skog og kratt, helst på kalkgrunn.

Sølvasal er utbredt i Sør- og Mellom-Europa nordover til De britiske øyer og Norge. Arten finnes også i Atlasfjellene i Nord-Afrika og på Kanariøyene. I den sørlige delen av utbredelsesområdet er den en ren fjellplante. På Kanariøyene vokser den kun i høyfjellssonen på Tenerife og La Palma. Sorbus aria er en diploid art med kjønnet formering. Den regnes til underslekta Aria som også omfatter noen apomiktiske arter med triploid eller tetraploid kromosomtall.

Denne arten er blitt forvekslet med de nærstående artene bergasal (Sorbus rupicola) og norsk asal (Sorbus norvegica). En mente tidligere at Sorbus aria i snever betydning ikke forekommer naturlig i Norge, og artsnavnet «sølvasal» ble brukt om Sorbus rupicola, mens Sorbus aria ikke hadde noe norsk navn. På 1990-tallet ble det oppdaget at Sorbus aria vokser spontant i Norge, noe som førte til endringer i de norske artsnavnene.

I Norge forekommer sølvasal naturlig kun rundt indre del av Oslofjorden, men arten finnes forvillet nordover til Trøndelag. Arten vokser i tett edelløv- eller kalkfuruskog, og den er ikke en skogkant- og krattart som de andre norske asalartene. I Norsk rødliste vurderes den som nær truet på grunn av nedbygging.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO