dcsimg

Queen's Forelle ( холандски; фламански )

добавил wikipedia NL

Queen's Forelle (Pyrus communis 'Thimo') is een Duits perenras. Het ras kreeg eerst de naam Thimo, maar wordt op de markt gebracht als "Queen's Forelle".[1]

Achtergrond

Queen's Forelle is een kruising van Nordhäuser Winterforelle en Madame Verté. Het ras werd door Manfred Fischer gecultiveerd in Pillnitz, een deel van Dresden. In België en Nederland is het betrekkelijk nieuw. In Nederland dateren de eerste aanplantingen slechts van 2010.[2]

De Queen's Forelle wordt beheerd als een clubras.[3] Dit houdt in dat niet iedereen het ras mag telen of verkopen; teelt en verkoop zijn aan strikte regels onderworpen en de exploitatierechten blijven in handen van de patenthouder. Voor de teelt of verkoop dienen licentieovereenkomsten te worden afgesloten.

Kenmerken

Queen's Forelle is een lange, groene peer met rode blos (ook wel een roodgele peer genoemd). Het gemiddelde gewicht is 200 à 220 gram. Ze wordt geplukt vanaf eind september. De smaak is knapperig, sappig en zoet. De peer kan goed bewaard worden, maar als ze uit bewaring gehaald wordt, gaat de smaak snel achteruit.[4] Het rendement voor telers is niet optimaal: tussen 2005 en 2011 was de opbrengst slechts 52% van die van Conference.[5] Daarom wordt nog gezocht om tot betere resultaten te komen, onder meer door te zoeken naar betere bestuivers.

In België wordt deze peer nog betrekkelijk weinig geteeld: ca. 15 ha in 2016 en 16 ha in 2017.[6]

Gevoeligheden

Queen's Forelle is gevoelig voor bacterievuur. Anderzijds zijn de bomen minder vorstgevoelig dan die van andere perenrassen.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia-auteurs en -editors
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia NL

Queen's Forelle: Brief Summary ( холандски; фламански )

добавил wikipedia NL

Queen's Forelle (Pyrus communis 'Thimo') is een Duits perenras. Het ras kreeg eerst de naam Thimo, maar wordt op de markt gebracht als "Queen's Forelle".

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia-auteurs en -editors
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia NL

Sweet Sensation (perenras) ( холандски; фламански )

добавил wikipedia NL

Sweet Sensation is de merknaam van het Nederlandse perenras Rode Doyenne van Doorn (Pyrus communis 'Rode Doyenne van Doorn').

Achtergrond

Sweet Sensation is een natuurlijke mutant van de Doyenné du Comice en werd in 1992 ontdekt door wijlen perenteler Simon Broertjes in zijn boomgaard te Wijdenes.[1] In 2000 werden de rechten op het ras gekocht door Joop van Doorn en onder gebracht in "Goeie Peer B.V." De Rode Doyenné van Doorn wordt beheerd als een clubras.[2] Dit houdt in dat niet iedereen het ras mag telen of verkopen; teelt en verkoop zijn aan strikte regels onderworpen en de exploitatierechten blijven in handen van de patenthouder. Voor de teelt of verkoop dienen licentieovereenkomsten te worden afgesloten.

In 2007 werd een internationaal patent aangevraagd onder de naam "Rode Doyenne van Doorn".[3] De merknaam waaronder de peer op de markt gebracht wordt, is Sweet Sensation.

In 2010 werden de peren voor het eerst vermarkt. Bij de lancering werd meteen het kenmerkende, beschermde label met de roze lippen gelanceerd.[4]

In 2012 werd Goeie Peer B.V. en daarmee de rechten op het ras verkocht aan "The Greenery", een internationale vereniging van telers van groenten en fruit.[5][6] Het merk wordt geëxploiteerd door "Licensed Varieties Editors" (LVE), een dochteronderneming van The Greenery.[7]

Sweet Sensation wordt verkocht onder de PLU-code 3606.[8]

Kenmerken

Sweet Sensation is een rood gebloste peer met een groen tot gele achtergrond. De rode blos kan 40 tot 70% van de peer beslaan.[9][10] Ook de bladeren van de bomen hebben een rode gloed. Het vruchtvlees is wit, sappig en zoet. De peren kunnen geplukt worden vanaf eind september. Ze kunnen goed bewaard worden wanneer ze gekoeld worden. Qua rendement wordt een gestabiliseerde productie van 35 ton per hectare verwacht.

Technische gegevens

  • Hardheid: 8,3 kg/cm²
  • Suikergehalte: ca. 12,5 Brix
  • Gemiddelde vruchtdiameter: 85 mm

Peren die niet voldoen aan de strikte vereisten van Sweet Sensation, worden verkocht onder de naam Sweet Dored.[11]

Gevoeligheden

De peren zijn gevoelig voor plukbeschadiging. Verder hangt de intensiteit van de rode blos af van de hoeveelheid zonlicht die de vrucht krijgt tijdens de groei. Daarom wordt een open boomstructuur aanbevolen of het telen in V-hagen. De peer verdampt ook veel water, waardoor toedienen van extra water noodzakelijk is. Vochttekort verhoogt het risico op verruwing of bronskleuring (bruin worden van de schil) en op uitputting van de bomen waardoor beurtjaargevoeligheid ontstaat.[12] Anderzijds kan kunstmatige beregening verruwing juist in de hand werken bij peren die tegen elkaar hangen. Door de rode blos valt dit echter minder op dan bij de normale Doyenné du Comice. Verruwing zorgt daarentegen voor minder risico op plukbeschadiging.

Teelt en verspreiding

In 2013 werd het grootste deel van Sweet Sensation geteeld in Nederland en België, samen goed voor meer dan 210 ha.[13] In 2013 was er voor het eerst ook productie in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Turkije, Slovenië, Zwitserland en Duitsland zijn boomgaarden aangeplant die vermoedelijk in 2016 voor het eerst opbrengst zullen genereren. In totaal stond in 2013 op het noordelijk halfrond 400 ha Rode Doyenne van Doorn. Projecten in Canada, China, Zuid-Korea en Japan waren in voorbereiding.[14]

Op de Belgische fruitveiling werd in 2013 door de aangesloten telers 750 ton Sweet Sensation aangevoerd, nadat 2012 een zwakker jaar was.[15] De verkoop is vooral bestemd voor België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en is in opkomst in Nederland en Scandinavië.[16] Ook op de Aziatische markt wordt het ras afgezet.

Omdat bestuiving door bijen steeds moeilijker wordt, wordt geëxperimenteerd met kunstmatige bevruchting met uit Zuid-Korea ingevoerd ingevroren stuifmeel.[17][18]

Externe links

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties
  1. M. van Schaik: De rode peer Sweet Sensation. Fruitteelt, 2008, 98, 14.
  2. Het clubconcept op de website van New Sensations
  3. Patent als Rode Doyenne van Doorn
  4. Patenten op Sweet Sensation en het logo
  5. Geschiedenis van het ras op de website van New Sensations
  6. Aankoop van de aandelen van Goeie Peer en de rechten op Sweet Sensation door The Greenery in het jaarverslag 2012
  7. LVE en The Greenery
  8. PLU-code 3606
  9. Technische gegevens van Sweet Sensation op de website van de Belgische Fruitveiling
  10. Technische gegevens van Sweet Sensation op de website van New Sensations
  11. Sweet Dored
  12. Toelichting over verruwing
  13. Teelt Sweet Sensation in een persbericht op de website van de peer
  14. Verspreiding in Coforta-magazine juli 2013
  15. Sweet Sensation in 2013 op de website van de Belgische fruitveiling
  16. Verkoop in 2013 op de website agf.nl
  17. Experimenten met Zuid-Koreaan stuifmeel op de website van Het Nieuwsblad
  18. MH. van der Scheer: Ook de mens bestuift. Innovatie in de bestuiving van fruit. Bijenhouden, november 2013, 30-31.
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia-auteurs en -editors
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia NL

Sweet Sensation (perenras): Brief Summary ( холандски; фламански )

добавил wikipedia NL

Sweet Sensation is de merknaam van het Nederlandse perenras Rode Doyenne van Doorn (Pyrus communis 'Rode Doyenne van Doorn').

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia-auteurs en -editors
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia NL