Giftsnoker eller elapider (Elapidae) er en gruppe svært giftige slanger som finnes i tropiske og subtropiske områder over hele verden, unntatt i Europa, men inkludert Det indiske hav og Stillehavet. Gruppen inkluderer over 300 arter fordelt i 61 slekter i henhold til ITIS.[1]
Giftsnoker forekommer i mange størrelser, fra de minste på bare 18 cm til den store kongekobraen som kan bli nærmere seks meter lang. Artene kjennetegnes av to hule og ubevegelige huggtenner framme i overkjeven, runde pupiller og slank hodeform, i motsetning til slanger i hoggormfamilien, som har smale, vertikalstilte pupiller, bevegelige huggtenner, og hoder som generelt er markert bredere enn nakken. Noen få arter kan også sprute gift fra framoverretta åpninger på tuppen av huggtennene.
Blant giftsnokene finner man noen av verdens giftigste og farligste slanger. Giftigst av alle er innlandstaipanen (Oxyuranus microlepidotus) som finnes i Australia, men flere av de andre artene regnes som mye farligere. Dette skyldes at innlandstaipanen lever i svært øde områder og sjelden kommer i kontakt med mennesker. Ifølge australske myndigheter har den, takket være effektiv motgift, aldri forårsaket menneskelige dødsfall, selv om noen få har blitt bitt av den. Arten er imidlertid ikke vanligvis aggressiv.
Slektene under er sortert i alfabetisk rekkefølge og er i henhold til ITIS.[1]
Gruppen inkluderer marine og limniske arter.
Gruppen inkluderer terrestriske arter.
Giftsnoker eller elapider (Elapidae) er en gruppe svært giftige slanger som finnes i tropiske og subtropiske områder over hele verden, unntatt i Europa, men inkludert Det indiske hav og Stillehavet. Gruppen inkluderer over 300 arter fordelt i 61 slekter i henhold til ITIS.