dcsimg

Orthogeomys ( бретонски )

добавил wikipedia BR
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Skrivagnerien ha kempennerien Wikipedia |
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia BR

Orthogeomys: Brief Summary ( бретонски )

добавил wikipedia BR
lang="br" dir="ltr">

Orthogeomys a zo ur genad e rummatadur ar bronneged, ennañ razhed-godell hag a vev e Kreizamerika.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Skrivagnerien ha kempennerien Wikipedia |
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia BR

Orthogeomys ( каталонски; валенсиски )

добавил wikipedia CA

Orthogeomys és un gènere de rosegadors de la família dels geòmids. Conté una sola espècie vivent i un parell d'extintes que són originàries majoritàriament de Meso-amèrica.[2]

Descripció

Nuvola apps ktimer.png
Aquest article o aquest apartat conté informació obsoleta o li falta informació recent.
Podeu col·laborar actualitzant-lo o afegint-hi la informació que manca. «No reflecteix la reestructuració del gènere Orthogeomys i afins»

Encara que el seu pla corporal és similar al dels altres geòmids, les espècies d'aquest grup són bastant més grosses. Tenen una llargada corporal de 10–35 cm i un pes de 150–900 g. La cua mesura 5–14 cm.[3] Algunes fonts han reportat que un factor clau que determina la mida de l'animal és la composició del sòl en l'hàbitat natural de l'animal. Els tipus de sòl sorrencs s'associen amb una major grandària cranial, mentre que els sòl més densos semblen correlacionar-se amb una mida del cos relativament més petita.[4]

Les espècies d'aquest tenen el pelatge dorsal negre o marró o gris , mentre i el pelatge ventral tendeix a ser més variable en coloració, sovint sent una combinació de blanc, gris o marró. En espècies com O. underwoodi, la capa dorsal pot presentar patrons: com ara bandes blanques que s'estenen cap a part posterior.[4][5] El pèl d'aquests animals varia segons l'espècie de curt a llarg, encara que generalment són fins i suaus. Es creu que aquestes característiques són avantatjoses per a l'animal alhora d'eliminar la brutícia del seu pelatge durant el procés de neteja.[4] Les espècies que viuen a regions més fredes tenen el pelatge més suau i espès.

Les dents incisives superiors presenten un solc profund al mig.[3] Un tret distintiu són unes dents incisives que sobresurten de la boca, fins i tot quan està tancada. Aquesta és una característica que comparteixen amb tots els rosegadors, però que és particularment prominent en aquest gènere. Aquestes incisius més llargs serveixen a dos propòsits. En primer lloc, com és la tendència general de tot animal, la forma de les dents està adaptada a la seva dieta. En segon lloc, com que les dents sobresurten de la boca, poden utilitzar-les per cavar, alhora que eviten que els entri brutícia a la cavitat oral. Les orelles es poden tancar per evitar l'entrada de terra al canal auditiu mentre caven.

Comportament

Nuvola apps ktimer.png
Aquest article o aquest apartat conté informació obsoleta o li falta informació recent.
Podeu col·laborar actualitzant-lo o afegint-hi la informació que manca. «No reflecteix la reestructuració del gènere Orthogeomys i afins»

Són animals solitaris que només s'ajunten durant la temporada de reproducció. Durant els períodes reproductius es freqüent trobar molts individus ocupant un mateix cau. Fora d'aquests períodes només un individu ocupa un sistema de túnels en moment determinat. Aquests túnels es divideixen en zones pel cau, per emmagatzemar aliments i un túnel separat on dipositar els excrements. L'espècie O. cherriei cava túnels d'uns 12,8 centímetres d'alçada de mitjana, els quals poden arribar a gairebé els 200 metres de longitud. Les espècies d'aquest gènere estan actives principalment durant el matí i la tarda, moments en els quals es troben generalment fora dels caus.[4]

En general, tendeixen a tenir un major consum diari de calories que la majoria de les espècies de rosegadors.[4] Això es deu a les despeses d'energia addicionals necessàries per desplaçar-se sota terra, el qual és un factor que contribueix a la destrucció d'aquests animals dels cultius que conreen els humans. Són animals herbívors, que s'alimenten de blat de moro, arrels d'herbes, mandioca, arròs i canya de sucre.

Interaccions amb altres espècies

Captura

Hi ha documents que informen de diferents mètodes de capturar i preparar aquests animals com aliment, uns mètodes que són anteriors a la colonització espanyola de Mèxic.[6] A causa del prolongat període de temps durant el qual la captura d'aquests animals ha format part de la comunitat, no ens ha de sorprendre que la pràctica de la captura tingui una importància cultural significativa al sud-est de Mèxic.[7] Malauradament, la naturalesa de les trampes usades en el passat pels maies és actualment un misteri, encara que es poden observar mètodes actuals de capturar aquests animals.[6]

Control de plagues

Aquests animals poden ser bastant destructius cap a aquests cultius, poden arribar a causar pèrdues de fins a un 50% en els cultius.[8] A causa d'aquestes pèrdues tan significatives, s'han fet molts esforços per intentar controlar les poblacions d'aquestes espècies. A Costa Rica, s'han intentat diversos mètodes de control de plagues, però molts han estat abandonats a la recerca de la solució ideal. S'han introduït mangostes en els seus hàbitats, s'ha enverinat i deixat aliments perquè els trobin aquests animals, i s'han difós productes químics tòxics, amb l'esperança de minvar les seves poblacions.[8] Malauradament, els dos últims mètodes no només són perjudicials per a aquests animals, sinó també per als éssers humans. Atès que no hi ha antídot disponible a Costa Rica per a alguns dels productes químics utilitzats en el control de plagues, el seu ús s'ha de gestionar amb cura.[8]

Cofilogènia

Les proves suggereixen que hi ha hagut una estreta relació entre aquestes espècies i els polls (del subordre Amblycera) durant temps significatius.[9] S'ha plantejat que aquesta relació es deu al fet que els dos hàbits d'aquestes criatures els fan molt adequats per a l'evolució paral·lela.[9][10]

Cavant túnels subterranis, aquests rosegadors creen un entorn més atractiu que el que havia existit anteriorment, i aquest entorn quedaria poblat d'organismes. Aquests organismes s'anirien adaptant gradualment, no només a l'entorn del túnel, sinó també als creadors dels túnels. En el cas dels polls, això vol dir connectar-se i adaptar-se per superar els sistemes de defensa dels hostes, però sense provocar tant de mal com per matar l'hoste. Com que les espècies d'aquest gènere són animals tan solitaris, qualsevol contacte que tinguin amb altres animals és probable que sigui amb altres individus de la mateixa espècie. D'aquesta manera, un determinat tipus inicial de poll es podia passar gairebé exclusivament a una espècie durant generacions, produint una nova espècie de poll, específica d'una espècie d'aquest gènere.[10][11]

Taxonomia

Recentment s'han reorganitzat les espècies d'aquest gènere i la majoria s'han traspassat al gènere Heterogeomys, el qual ha estat recuperat després que durant un temps fos considerat un subgènere d'Orthogemoys.[12] Les espècies actualment reconegudes són les següents:

Estat de conservació

Les espècies del gènere Orthogeomys, com molts altres rosegadors, són considerades plagues. La història dels intents humans per controlar les seves poblacions es remunta als temps dels maies.[13][6] Malgrat alguns esforços contraris, les poblacions de les espècies del gènere Orthogeomys semblen tendir a créixer. En aquest sentit, totes les espècies d'aquest gènere es consideren en risc mínim.[14]

Referències

  1. Entrada «Orthogeomys» de la Paleobiology Database (en anglès).
  2. Monge-Meza, Javier «Distribución geográfica, características y clave taxonómica de las taltuzas (Orthogeomys spp., Rodentia: Geomyidae) en Costa Rica». Cuadernos de Investigación, 19-02-2010, pàg. 10.
  3. 3,0 3,1 Nowak, Ronald M. Walker's Mammals of the World (en anglès). 2. 6a, 1999, p. 1314–1315.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Baker, Robert. Wild Mammals of North America: Biology, Management and Conservation (en anglès). Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2003, p. 276–287.
  5. Hafner, Mark «Evolutionary Genetics and Zoogeography of Middle American Pocket Gophers, Genus Orthogeomys» (pdf) (en anglès). Journal of Mammalogy, 72, 1, 13-02-1991, pàg. 1–10. DOI: 10.2307/1381975.
  6. 6,0 6,1 6,2 Hovey, Kevin; Rissolo, Dominique «The Process and Sociocultural Significance of Gopher Trapping in a modern Yucatec Maya Community» (en anglès). Journal of Ethnobiology, 19, 2, 1999, pàg. 261–276 [Consulta: 24 novembre 2012].
  7. «Tuza Trap» (en anglès). backyardnature.net, 06-12-2015. [Consulta: 16 juliol 2017].
  8. 8,0 8,1 8,2 Monge-Meza, Javier «El impacto de las taltuzas en el cultivo de banano» (en castellà). Agronomía Mesoamericana, 22, 1, 16-05- 2011, pàg. 167–174 [Consulta: 24 novembre 2012].
  9. 9,0 9,1 Patterson, Adrian M.; Banks, Jonathan «Analytical approaches to measuring cospeciation of host and parasites: through a glass, darkly» (en anglès). International Journal for Parasitology, 31, 02-01-2001, pàg. 1012–1022. DOI: 10.1016/s0020-7519(01)00199-0.
  10. 10,0 10,1 Hafner, Mark S.; Demastes, James W.; Spradling, Theresa A.; Reed, David L. «Cophylogeny between Pocket Gophers and Chewing Lice» (pdf) (en anglès) p. 1-42. [Consulta: 26 novembre 2012].
  11. Hafner, Mark; Sudman, Philip D.; Villablanca, Francis X.; Spradling, Theresa A.; Demastes, James W. «Disparate Rates of Molecular Evolution in Cospeciating Hosts and Parasites» (en anglès). Science, 265, 19-081994, pàg. 1087–1090. DOI: 10.1126/science.8066445.
  12. Spradling, Theresa A.; Demastes, James W.; Hafner, David J.; Milbach, Paige L.; Cervantes, Fernando A. «Systematic revision of the pocket gopher genus Orthogeomys» (en anglès). Mammal, 97, 2, pàg. 405-423. DOI: 10.1093/jmammal/gyv185 [Consulta: 18 juliol 2017].
  13. Witmer, Gary; Engeman, Richard M. «Subterranean Rodents as Pests: The Case of the Pocket Gopher» (en anglès). USDA National Wildlife Research Center - Staff Publications, 15-05-2007, pàg. 287–299 [Consulta: 27 novembre 2012].
  14. Samudio, R. «Orthogeomys cavator» (en anglès). [Consulta: 27 novembre 2012].


лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autors i editors de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia CA

Orthogeomys: Brief Summary ( каталонски; валенсиски )

добавил wikipedia CA

Orthogeomys és un gènere de rosegadors de la família dels geòmids. Conté una sola espècie vivent i un parell d'extintes que són originàries majoritàriament de Meso-amèrica.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autors i editors de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia CA

Riesentaschenratten ( германски )

добавил wikipedia DE

Riesentaschenratten oder Taltuzas (Orthogeomys) sind eine Gattung der Taschenratten (Geomyidae) mit elf Arten, die vorwiegend in Zentralamerika vorkommen.

Merkmale

Diese Nagetiere ähneln anderen Taschenratten im Körperbau, sie sind aber deutlich größer. Die Kopf-Rumpf-Länge liegt zwischen 10 und 35 cm und das Gewicht variiert zwischen 150 und 900 g. Die Schwanzlänge beträgt 5 bis 14 cm.[1] Das Fell der Riesentaschenratten ist auf der Oberseite schwarzbraun und an der Unterseite heller. Bei verschiedenen Arten kommen weiße Bänder oder Flecken auf dem Rücken oder im Gesicht vor. Arten kälterer Regionen haben allgemein ein weicheres und dichteres Fell. Die oberen Schneidezähne besitzen in der Mitte eine auffällige Fuge.[1]

Arten und Verbreitung

Laut Wilson & Reeder (2005) werden elf Arten unterschieden.[2][3]

Lebensweise

Als Habitat dienen tropische Regenwälder und andere Wälder. In Gebirgen erreichen Riesentaschenratten 3000 m Meereshöhe.[1]

Die einzelnen Exemplare graben Tunnelsysteme, die dicht unter der Erdoberfläche liegen. Der Bau hat mehrere Kammern, die mit Pflanzenteilen gepolstert werden oder als Lager dienen. Riesentaschenratten halten sich vorwiegend in diesen Bauen auf, nur in der Nacht kommen sie gelegentlich heraus. Sie fressen Wurzeln, Knollen und verschiedene grüne Pflanzenteile, die vom Tunnel erreicht werden.[1]

Weibchen haben meist zwei Würfe pro Jahr mit ein bis vier Jungtieren. Die Geschlechtsreife wird sehr schnell erreicht, Weibchen können schon nach drei Monaten eigenen Nachwuchs aufziehen.[1]

Riesentaschenratten und Menschen

Riesentaschenratten werden von den zentralamerikanischen Bauern als Schadtiere angesehen. Das Fangen der Exemplare ist in Mexiko ein anerkannter Beruf, Tucero, der meist innerhalb einer Familie vererbt wird.[1] Arten mit einem kleinen Verbreitungsgebiet sind durch die Bejagung vom Aussterben bedroht. Die meisten Riesentaschenratten werden dagegen von der IUCN als nicht gefährdet (least concern) gelistet.[3]

Referenzliteratur

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. 2 Bände. 6. Auflage. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD u. a. 1999, ISBN 0-8018-5789-9.

Einzelnachweise

  1. a b c d e f Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Band 2. 6. Auflage. 1999, S. 1314–1315, Google books.
  2. Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. 3. Auflage. 2 Bände. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4 (englisch, Orthogeomys).
  3. a b Orthogeomys in der Roten Liste gefährdeter Arten der IUCN 2012. Abgerufen am 30. April 2013.
 title=
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autoren und Herausgeber von Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia DE

Riesentaschenratten: Brief Summary ( германски )

добавил wikipedia DE

Riesentaschenratten oder Taltuzas (Orthogeomys) sind eine Gattung der Taschenratten (Geomyidae) mit elf Arten, die vorwiegend in Zentralamerika vorkommen.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autoren und Herausgeber von Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia DE

Orthogeomys ( англиски )

добавил wikipedia EN

The giant pocket gopher (Orthogeomys grandis), also known as the Oaxacan pocket gopher,[2] is a species of rodent in the family Geomyidae. It is found in Mexico, Guatemala, El Salvador and Honduras. It is the type species of the genus Orthogeomys; some zoologists also include in this genus species that have recently been placed in Heterogeomys.[2][3]

It is 22–30 cm (9–12 in) long, and 480–985 g (1–2 lb) in weight.[4]

References

  1. ^ Vázquez, E.; Emmons, L. & McCarthy, T. (2008). "Orthogeomys grandis". IUCN Red List of Threatened Species. 2008. Retrieved 7 March 2009.old-form url Database entry includes a brief justification of why this species is of
  2. ^ a b c "Orthogeomys grandis". ASM Mammal Diversity Database. 1.7. American Society of Mammalogists. Retrieved 22 November 2021.
  3. ^ Spradling, T. A.; Demastes, J. W.; Hafner, D. J.; Milbach, P. L.; Cervantes, F. A.; Hafner, M. S. (2016). "Systematic revision of the pocket gopher genus". Journal of Mammalogy. 97 (2): 405–423. doi:10.1093/jmammal/gyv185.
  4. ^ "Giant Pocket Gopher Rodent". Retrieved 26 May 2019.
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia authors and editors
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia EN

Orthogeomys: Brief Summary ( англиски )

добавил wikipedia EN

The giant pocket gopher (Orthogeomys grandis), also known as the Oaxacan pocket gopher, is a species of rodent in the family Geomyidae. It is found in Mexico, Guatemala, El Salvador and Honduras. It is the type species of the genus Orthogeomys; some zoologists also include in this genus species that have recently been placed in Heterogeomys.

It is 22–30 cm (9–12 in) long, and 480–985 g (1–2 lb) in weight.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia authors and editors
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia EN

Orthogeomys ( шпански; кастиљски )

добавил wikipedia ES

Orthogeomys es un género de roedores que pertenecen a la familia Geomyidae.[1]​ Agrupa a 11 especies nativas de América.

Especies

Se reconocen las siguientes especies y subespecies:[1]

Referencias

  1. a b Wilson, Don E.; Reeder, DeeAnn M., eds. (2005). «Orthogeomys». Mammal Species of the World (en inglés) (3ª edición). Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2 vols. (2142 pp.). ISBN 978-0-8018-8221-0.

 title=
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autores y editores de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia ES

Orthogeomys: Brief Summary ( шпански; кастиљски )

добавил wikipedia ES

Orthogeomys es un género de roedores que pertenecen a la familia Geomyidae.​ Agrupa a 11 especies nativas de América.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autores y editores de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia ES

Orthogeomys ( баскиски )

добавил wikipedia EU
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.log.warn("Gadget "ErrefAurrebista" was not loaded. Please migrate it to use ResourceLoader. See u003Chttps://eu.wikipedia.org/wiki/Berezi:Gadgetaku003E.");});
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipediako egileak eta editoreak
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia EU

Orthogeomys: Brief Summary ( баскиски )

добавил wikipedia EU

Orthogeomys Geomyidae animalia familiako generoa da, karraskarien barruan sailkatua.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipediako egileak eta editoreak
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia EU

Orthogeomys ( француски )

добавил wikipedia FR

Orthogeomys est un genre de rongeurs d'Amérique, faisant partie de la famille des Geomyidae qui comporte des petits mammifères appelés gaufres ou rats à poche, c'est-à-dire à abajoues.

Ce genre a été décrit pour la première fois en 1895 par un zoologiste américain, Clinton Hart Merriam (1855-1942). Certains auteurs distinguent des sous-genres.

Liste des sous-genres et espèces

Selon Mammal Species of the World (version 3, 2005) (1 juin 2016)[1] et ITIS (1 juin 2016)[2] :

Selon NCBI (1 juin 2016)[3] :

Selon Paleobiology Database (1 juin 2016)[4] :

Notes et références

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia FR

Orthogeomys: Brief Summary ( француски )

добавил wikipedia FR

Orthogeomys est un genre de rongeurs d'Amérique, faisant partie de la famille des Geomyidae qui comporte des petits mammifères appelés gaufres ou rats à poche, c'est-à-dire à abajoues.

Ce genre a été décrit pour la première fois en 1895 par un zoologiste américain, Clinton Hart Merriam (1855-1942). Certains auteurs distinguent des sous-genres.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia FR

Taltuza ( полски )

добавил wikipedia POL

Taltuza[3] (Orthogeomys) – rodzaj ssaka z rodziny gofferowatych (Geomyidae).

Zasięg występowania

Rodzaj obejmuje gatunki występujące w Ameryce[4][3].

Systematyka

Etymologia

Podział systematyczny

Do rodzaju należą trzy podrodzaje z następującymi gatunkami[3][4]:

Podrodzaj: Orthogeomys Merriam, 1895

Podrodzaj: Heterogeomys Merriam, 1895[2]

Podrodzaj: Macrogeomys Merriam, 1895[2]

Uwagi

  1. Podgatunek G. grandis.

Przypisy

  1. Orthogeomys, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c C.H. Merriam. Revision of the pocket gophers, family Geomyidæ, exclusive of the species of Thomomys. „North American Fauna”. 8, s. 23, 1895 (ang.).
  3. a b c W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński & W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 224. ISBN 978-83-88147-15-9. (pol.ang.)
  4. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Orthogeomys. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2018-02-03]
  5. Palmer 1904 ↓, s. 482.
  6. Palmer 1904 ↓, s. 323.
  7. Palmer 1904 ↓, s. 392.

Bibliografia

  1. T.S. Palmer. Index Generum Mammalium: a List of the Genera and Families of Mammals. „North American Fauna”. 23, s. 1–984, 1904 (ang.).
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia POL

Taltuza: Brief Summary ( полски )

добавил wikipedia POL

Taltuza (Orthogeomys) – rodzaj ssaka z rodziny gofferowatych (Geomyidae).

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia POL

Orthogeomys ( португалски )

добавил wikipedia PT

Orthogeomys é um gênero de roedores da família Geomyidae.

Espécies

Referências

  • PATTON, J. L. Family Geomyidae. In: WILSON, D. E.; REEDER, D. M. (Eds.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference. 3. ed. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. v. 2, p. 859-870.
 title=
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autores e editores de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia PT

Orthogeomys: Brief Summary ( португалски )

добавил wikipedia PT

Orthogeomys é um gênero de roedores da família Geomyidae.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autores e editores de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia PT

Jättekindpåsråttor ( шведски )

добавил wikipedia SV

Jättekindpåsråttor (Orthogeomys[1]) är ett släkte av däggdjur som ingår i familjen kindpåsråttor.[1]

Utseende

Arterna liknar andra kindpåsråttor i utseende men de är med en kroppslängd (huvud och bål) av 10 till 35 cm och en vikt av 150 till 900 g tydlig större. Svansen blir 5 till 14 cm lång.[2] Pälsen har på ovansidan en svartbrun färg, undersidan är oftast ljusare. Hos vissa arter förekommer vita strimmor eller fläckar på ryggen eller i ansiktet. Pälsen är mjukare och tätare hos arter som lever i kalla regioner. De övre framtänderna har en kännetecknande ränna i mitten.[2]

Utbredning och habitat

Jättekindpåsråttor förekommer från Mexiko över Centralamerika till Colombia. De vistas i tropiska regnskogar och andra skogar. I bergstrakter hittas de upp till 3000 meter över havet.[2]

Ekologi

Individerna bygger underjordiska tunnelsystem som ligger tät under markytan. Boet har en eller flera kamrar som fodras med växtdelar eller som tjänstgör som förvaringsrum. Jättekindpåsråttor stannar huvudsakligen i boet men på natten kommer de ibland ut. Födan utgörs av rötter, rotfrukter och andra växtdelar som de når från tunnlarna.[2]

Honor har vanligen två kullar per år och per kull föds en till fyra ungar. Ungarna blir påfallande fort könsmogna och honor kan redan efter tre månader ha egna ungar.[2]

Status och hot

Arterna betraktas i största delen av utbredningsområdet som skadedjur. Att fånga jättekindpåsråttor är ett godkänt yrke (tucero) i Centralamerika som oftast går i arv inom en familj.[2] Arter som har begränsade utbredningsområden är därför hotade i beståndet. De flesta arter klassificeras däremot av IUCN som livskraftig (LC).[3]

Systematik

Arter enligt Catalogue of Life[1]:

Källor

Noter

  1. ^ [a b c] Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (13 april 2011). ”Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.”. Species 2000: Reading, UK. Arkiverad från originalet den 18 juni 2012. https://web.archive.org/web/20120618223324/http://www.catalogueoflife.org/services/res/2011AC_26July.zip. Läst 24 september 2012.
  2. ^ [a b c d e f] Nowak, R. M. (1999) s.1314/15 Google books
  3. ^ Orthogeomys på IUCN:s rödlista, läst 28 april 2013.

Tryckta källor

  • Ronald M. Nowak (1999): Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, ISBN 0801857899

Externa länkar

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia författare och redaktörer
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia SV

Jättekindpåsråttor: Brief Summary ( шведски )

добавил wikipedia SV

Jättekindpåsråttor (Orthogeomys) är ett släkte av däggdjur som ingår i familjen kindpåsråttor.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia författare och redaktörer
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia SV

Orthogeomys ( украински )

добавил wikipedia UK
  1. Encyclopaedia Britannica. Pocket Gopher. Процитовано 2012-12-14.
  2. Suarez, Alina. Orthogeomys. INBio, Costa Rica. Процитовано 2012-11-27.
  3. Hafner, Mark. Cophylogeny between Pocket Gophers and Chewing Lice. Процитовано 2012-11-26.


лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Автори та редактори Вікіпедії
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia UK

Orthogeomys: Brief Summary ( украински )

добавил wikipedia UK
Encyclopaedia Britannica. Pocket Gopher. Процитовано 2012-12-14. Suarez, Alina. Orthogeomys. INBio, Costa Rica. Процитовано 2012-11-27. Hafner, Mark. Cophylogeny between Pocket Gophers and Chewing Lice. Процитовано 2012-11-26.


лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Автори та редактори Вікіпедії
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia UK

Orthogeomys ( виетнамски )

добавил wikipedia VI

Orthogeomys là một chi động vật có vú trong họ Chuột nang, bộ Gặm nhấm. Chi này được Merriam miêu tả năm 1895.[1] Loài điển hình của chi này là Geomys scalops Thomas, 1894.

Các loài

Chi này gồm các loài:

Chú thích

  1. ^ a ă Wilson, D. E.; Reeder, D. M. biên tập (2005). “Orthogeomys”. Mammal Species of the World . Baltimore: Nhà in Đại học Johns Hopkins, 2 tập (2.142 trang). ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.

Tham khảo


Hình tượng sơ khai Bài viết về một loài thuộc bộ Gặm nhấm này vẫn còn sơ khai. Bạn có thể giúp Wikipedia bằng cách mở rộng nội dung để bài được hoàn chỉnh hơn.
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia tác giả và biên tập viên
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia VI

Orthogeomys: Brief Summary ( виетнамски )

добавил wikipedia VI

Orthogeomys là một chi động vật có vú trong họ Chuột nang, bộ Gặm nhấm. Chi này được Merriam miêu tả năm 1895. Loài điển hình của chi này là Geomys scalops Thomas, 1894.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia tác giả và biên tập viên
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia VI

큰흙파는쥐속 ( корејски )

добавил wikipedia 한국어 위키백과

큰흙파는쥐속 또는 큰주머니고퍼속(Orthogeomys)는 흙파는쥐과에 속하는 설치류 속이다.[1] 멕시코중앙아메리카 그리고 콜롬비아에서 발견된다.

하위 종

각주

  1. “Orthogeomys”. 미국 통합 분류학 정보 시스템(Integrated Taxonomic Information System, ITIS).
 title=
лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia 작가 및 편집자
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia 한국어 위키백과