dcsimg

Knutten ( néerlandais ; flamand )

fourni par wikipedia NL

Insecten

De knutten of knutjes (Ceratopogonidae) vormen een familie van muggen uit de orde tweevleugeligen (Diptera). Ze worden ook knaasjes, knijten, knozels (Zuid-Nederland), mietsen (Noord-Nederland), mampieren (Suriname)[1] of meurzen genoemd, en soms ook zandvliegjes, een benaming die in vaktaal op soorten uit de familie motmuggen of Psychodidae slaat. Wereldwijd komen er 5989 beschreven soorten voor.[2]

Kenmerken

Deze zeer kleine steekvliegjes zijn slechts 1 tot 4 millimeter. Ze hebben korte poten, donkere vlekjes op de vleugels en stekende monddelen.

Verspreiding en leefgebied

De larven leven in zeer vochtige omstandigheden zoals plasjes water in boomstronken, in bladoksels of in oppervlaktewater. Veel soorten zijn belangrijk als bestuiver van planten, ook voor voedselgewassen van de mens zoals cacao.

Relatie tot de mens

Rol als verspreider van ziekten

Net als steekmuggen zuigen de vrouwtjes bloed van gewervelden, waaronder de mens, voor hun eieren. Hun beet kan een heftige jeuk veroorzaken. Een aantal soorten is door dit steekgedrag verspreider (vector) van een aantal ziekten die veroorzaakt worden door bacteriën, parasitaire wormen en virussen. Knutten zijn onder andere verantwoordelijk voor de verspreiding van de ziekte blauwtong onder herkauwers. In augustus 2006 openbaarde deze ziekte, die normaal in warme streken voorkomt, zich bij Nederlandse schapen. Knutten kunnen verder het Schmallenbergvirus bij zich dragen.[3] Dit virus kan ziekte en misvorming van jongen bij verschillende soorten vee veroorzaken. Er zijn ook knuttensoorten die uitsluitend parasitair leven op andere, grotere insecten.

Hinder

Knutten vertonen zich zelden in de volle zon maar in de schaduw en aan het einde van de dag als de zon laag staat kunnen knutten bij weinig wind zeer hinderlijk zijn. Wat enigszins helpt is goed bedekken van het lichaam en in beweging blijven; ze worden alleen door fijn muskietengaas tegengehouden. De larven van knutten kunnen in de natuur voorkomen in dichtheden van 700 per vierkante meter.[4] In een vochtige omgeving is structureel alleen wat aan overlast van knutten te doen door enerzijds het water waar mogelijk te laten stromen en anderzijds de natuur de ruimte te geven, zodat natuurlijke vijanden zo veel mogelijk kans hebben.

Er wordt verondersteld dat knutten op de geur van zweet afkomen van personen met een tekort aan vitamine B. Hiervoor kunnen vitamine B-pillen een remedie zijn.[5]

Taal

Knijten komen voor in uitdrukkingen als "Ik snap er geen knijt van", waar het als synoniem voor zier geldt.[6]

Taxonomie en voorkomen in Nederland

In Nederland zijn 110 soorten uit deze familie inheems verdeeld over de volgende geslachten:[7]

Literatuur

  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp)
Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) J.E. Hudson, "Annotated list of the Ceratopogonidae (Diptera) of Suriname", Cah. ORSTOM, sér. Ent. md. et Parasitol., vol. XXIV, No. 4, 1986: 293-301
  2. (en) Ceratopogonidae World Catalog of Extant and Fossil Species - November 27, 2009
  3. Schmallenbergvirus aangetoond in knutten, Boerderij.nl, 12 maart 2012
  4. (en) Hendry G., 1989. Midges in Scotland. Aberdeen University Press. Geciteerd op www.snh.org.uk
  5. https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vakantie-reizen/knutjes-hoe-hou-je-ze-van-je-lijf
  6. Waar komt geen zier vandaan? Genootschap Onze Taal
  7. Soortenregister download 22/12/2011
licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia NL

Knutten: Brief Summary ( néerlandais ; flamand )

fourni par wikipedia NL

De knutten of knutjes (Ceratopogonidae) vormen een familie van muggen uit de orde tweevleugeligen (Diptera). Ze worden ook knaasjes, knijten, knozels (Zuid-Nederland), mietsen (Noord-Nederland), mampieren (Suriname) of meurzen genoemd, en soms ook zandvliegjes, een benaming die in vaktaal op soorten uit de familie motmuggen of Psychodidae slaat. Wereldwijd komen er 5989 beschreven soorten voor.

licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia NL