dcsimg

Distribution in Egypt ( 英語 )

由Bibliotheca Alexandrina LifeDesk提供

Mareotic Sector, North Sinai, Isthmic Desert, Galala Desert, Gebel Elba.

許可
cc-by-nc-sa-3.0
版權
Bibliotheca Alexandrina
作者
BA Cultnat
提供者
Bibliotheca Alexandrina

Global Distribution ( 英語 )

由Bibliotheca Alexandrina LifeDesk提供

Mediterranean Region, Egypt (Sinai).

許可
cc-by-nc-sa-3.0
版權
Bibliotheca Alexandrina
作者
BA Cultnat
提供者
Bibliotheca Alexandrina

Habitat ( 英語 )

由Bibliotheca Alexandrina LifeDesk提供

Sandy and Rocky Ground.

許可
cc-by-nc-sa-3.0
版權
Bibliotheca Alexandrina
作者
BA Cultnat
提供者
Bibliotheca Alexandrina

Life Expectancy ( 英語 )

由Bibliotheca Alexandrina LifeDesk提供

Annual or short-lived perennial.

許可
cc-by-nc-sa-3.0
版權
Bibliotheca Alexandrina
作者
BA Cultnat
提供者
Bibliotheca Alexandrina

Size ( 英語 )

由Bibliotheca Alexandrina LifeDesk提供

Height: 10-50 cm.

許可
cc-by-nc-sa-3.0
版權
Bibliotheca Alexandrina
作者
BA Cultnat
提供者
Bibliotheca Alexandrina

Sanguinària blanca ( 加泰隆語 )

由wikipedia CA提供

La sanguinària blanca,[1][nb 1] arracades de la Mare de Déu, arracadeta, herba sanguinària o paroníquia argentada (Paronychia argentea) és una planta herbàcia de la família de les cariofil·làcies i de distribució mediterrània.[2]

És anual, d'hàbit procumbent, tall glabre o pubescent amb fulles oposades, el·líptiques, estiplades i mucronades. Arriba als 30 cm d'alçada. Les flors es presenten en glomèruls laterals i terminals. Són hermafrodites, pentàmeres i actinomorfes, acompanyades de bràctees escariós-platejades majors que elles mateixes. El fruit és un aqueni.

La sanguinària blanca es pot trobar a tota la zona del mediterrani. Als Països Catalans és comuna a Catalunya (tot i que manca o és escassa al Pirineu central), a les Illes Balears i el País Valencià, fins als 1200 m d'altura.[2] Creix en pradells de plantes anuals,[2] en marges de camins i clarianes de garrigues,[3] És una planta típica de sòls pedregosos i terrenys nitrificats, fissures de roques, en zones seques i assolellades amb substrats calcaris encara que també poden fer-ho amb substrats silicis.

Etimologia

Paronychia ve d'un mot grec que es va llatinitzar "paronychium" que vol dir panadís (inflamació aguda del teixit cel·lular dels dits), ja que un dels usos més freqüents d'aquesta espècie és el tractament d'inflamacions com les hemorroides i els panadissos. I argentea ve del llatí argenteus, que vol dir de plata, argent, o que ho sembla.

Morfologia

Són camèfits (forma vital de Raunkjaer).[2][3] Són plantes perennes rastreres, esteses al sòl i tenen una alçada d'entre 5 i 20 cm. Aquesta planta Paronychia té una tija vermellosa i llenyosa tipus mata (< 1 m) que fa de 5 a 25 cm. Són procumbents (quan neixen solen ser erectes i després solen ajaure's a terra) i produeixen estolons. És simpòdica amb tiges ramificades, de rames de tipus macroblasts. Presenta una sèrie de pèls disposats en una línia. Al principi de la tija, hi ha tricomes i després es tornen glabres (sense pèls).

Les fulles fan de 3 a 5 per 1,6 a 2,8 mm, són oposades, enteres amb un pecíol curt, de forma ovada o obovada, planes més o menys glabres. Tenen un marge ciliat amb un àpex agut. A la base tenen estípules més curtes que les fulles, lanceolades i membranoses (com les bràctees). Són de consistència coriàcia.

Es pot confondre amb la Paronychia capitata, que es fa en llocs semblants, però es distingeixen per la forma de la flor.[3]

Òrgans reproductors

És una planta hermafrodita o bisexual.

Flors
Les flors són groguenques i es reuneixen en inflorescències terminals de tipus glomèrul. Fan de 8 a 15 mm de diàmetre, estan situades al final de les branques, embolcallades per bràctees blanc – argentades, escamoses i de consistència paperàcia. Aquestes bràctees són abundants i visibles, arrodonides i obtuses, el doble de grans que les flors, de manera que les cobreixen. Floreix de febrer a novembre.[2]
Periant
Les flors són pentàmeres i perígines, de 2 a 2,5 mm de diàmetre; el calze persistent en el fruit està format per 5 sèpals de fins a gairebé 2 mm. Té un àpex obtús generalment no corbat i que acaba en un pinzell de pèls curts. No té corol·la.
Androceu
L'androceu consta de 5 estams oposats als sèpals.
Gineceu
El gineceu consta d'un ovari ovoide del que sorgeixen dos estils, que al final tenen un estigma encorbat i divergent.
Fruit
El fruit és un aqueni que sembla tancat en el calze, amb llavors llises i brunes en el seu interior. Les càpsules són monoespermes.

Farmacologia

La part que s'usa com a droga d'aquesta planta són les parts aèries. No es coneix la seva composició química ni els seus principis actius. Antigament s'utilitzava per a tot: diürètica, astringent, hipotensora i per via externa vulnerària. Les noies se'n feien collarets i arracades, d'aquí prové un dels seus noms populars.

L'ús medicinal d'aquestes plantes es va descriure per primera vegada en un manuscrit àrab que va ser redactat entre l'any 1095 i 1100. El cèlebre manuscrit titulat "Umdat al-tabib" es conserva a la Reial Acadèmia de la Historia a Madrid. El va donar a conèixer el doctor Asin Palacios l'any 1943. En aquest es considerava adequat l'ús d'aquesta planta "per tancar ferides fresques, quan s'aplica aquesta planta triturada en forma de cataplasma". Aquest ús perdura encara actualment i a ell fa referència el nom de sanguinària. Contrastant amb l'escassetat de notícies sobre el valor terapèutic de les estirps, és notable la insistència amb la que es fa referència a elles en el manuscrit.

L'època de floració és la millor per recol·lectar-la, ja que és quan els seus components es troben més actius. Aquesta comença entre abril i maig i dura tots els mesos de l'estiu. Amb fins medicinals es cultiven les sumitats florides.

Usos medicinals

S'utilitza sobretot com a remei casolà per a curar ferides. En general és una planta que afavoreix el bon funcionament de les vies urinàries.Així que serveix per augmentar la diuresi en afeccions urinàries, hiperuricèmia, gota, hipertensió arterial, edemes.. S'utilitza també per tractar les varius i les hemorroides. Com usos tòpics: contusions, ferides, cremades, ulceracions dèrmiques… També es pot utilitzar per alleugerar els símptomes de la grip, de refredats i de bronquitis.

Accions farmacològiques/propietats

És un remei excel·lent com a diurètic i desintoxicant per afavorir l'emissió d'orina i a través d'aquest mecanisme tractar les infeccions urinàries, l'excés d'àcid úric en sang i les pedres del ronyó. És una planta depurativa que ajuda a eliminar les toxines del nostre organisme. Les propietats que té:

La seva toxicitat és lleu. En cas d'hipertensió arterial, insuficiència cardíaca o renal s'ha d'utilitzar la planta sota el control d'un metge.

Notes

  1. Segons el DIEC, el nom "sanguinària blanca" s'aplica tant a la Paronychia argentea com a la Paronychia capitata.

Referències

  1. «sanguinària». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Bolòs, Oriol de [et al]. Flora manual dels Països Catalans. 2a ed. Barcelona: Pòrtic, 1993. ISBN 84-7306-400-3.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Paronychia argentea». Herbari virtual del Mediterrani Occidental. Universitat de les Illes Balears.

Bibliografia

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons (Galeria)
Commons
Commons (Categoria) Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies
  • Flora Manual dels Països Catalans. Pòrtic 3a edició (2005).
  • Botánica. Jesus Izco, E. Barrena, M. Brugués. 2a edició. Mc Graw Hill - Interamericana. 2004 - Madrid.
  • Guia de campo de las flores de Europa. Oleg Polunin. 4a edició. Ediciones Omega. 1991.
  • Plantas Medicinales. Dr.P.Fontquer. Labor,S.A.(1980), sexta edición.
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autors i editors de Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia CA

Sanguinària blanca: Brief Summary ( 加泰隆語 )

由wikipedia CA提供

La sanguinària blanca, arracades de la Mare de Déu, arracadeta, herba sanguinària o paroníquia argentada (Paronychia argentea) és una planta herbàcia de la família de les cariofil·làcies i de distribució mediterrània.

És anual, d'hàbit procumbent, tall glabre o pubescent amb fulles oposades, el·líptiques, estiplades i mucronades. Arriba als 30 cm d'alçada. Les flors es presenten en glomèruls laterals i terminals. Són hermafrodites, pentàmeres i actinomorfes, acompanyades de bràctees escariós-platejades majors que elles mateixes. El fruit és un aqueni.

La sanguinària blanca es pot trobar a tota la zona del mediterrani. Als Països Catalans és comuna a Catalunya (tot i que manca o és escassa al Pirineu central), a les Illes Balears i el País Valencià, fins als 1200 m d'altura. Creix en pradells de plantes anuals, en marges de camins i clarianes de garrigues, És una planta típica de sòls pedregosos i terrenys nitrificats, fissures de roques, en zones seques i assolellades amb substrats calcaris encara que també poden fer-ho amb substrats silicis.

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autors i editors de Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia CA

Silber-Mauermiere ( 德語 )

由wikipedia DE提供

Die Silber-Mauermiere (Paronychia argentea) ist eine Pflanzenart aus der Gattung der Mauermieren (Paronychia) und gehört zur Familie der Nelkengewächse (Caryophyllaceae).

Beschreibung

 src=
Blüte der Silber-Mauermiere

Die mehrjährige, verzweigte und krautige Pflanze erreicht Wuchshöhen von 5 bis 30 Zentimeter. Die Pflanze mit niederliegendem Wuchs ist samtig behaart bis kahl. Die kleinen, eiförmigen bis elliptischen, stachelspitzigen und ganzrandigen, einfachen, kahlen Laubblätter haben einen kurz bewimperten Rand. Es sind trockenhäutige, silbrig glänzende, große Nebenblätter vorhanden.

In den Blattachseln befinden sich meist über 8 Millimeter breite Blütenknäuel mit 4 bis 6 Millimeter langen, auffälligen, silberglänzenden Hochblättern. Diese verdecken meist die eigentliche, fünfzählige, sehr kleine Blüte mit (doppelter) Blütenhülle mit fünf kurz begrannten, etwa gleich langen, häutigen Kelchblättern. Es sind kurze Staubblätter und reduzierte Petalen (oder Staminodien) vorhanden. Der einkammerige Fruchtknoten mit zwei kurzen Griffelästen ist mittelständig. Es ist ein kleiner Diskus ausgebildet.

Die Blütezeit ist von Februar bis April. Es werden sehr kleine und einsamige Früchte (Achänen, Nüsschen, Utrikel) im beständigen, membranösen Kelch gebildet.[1][2]

Vorkommen

Die Silber-Mauermiere ist im gesamten Mittelmeerraum sowie den Kanarischen Inseln verbreitet.

Als Standort werden gefestigte Dünen, Grasfluren meist auf Sandböden bevorzugt.

Literatur

Einzelnachweise

  1. Paronychia argentea bei Herbario de Jaca.
  2. Maria Eugenia Ocaña, Inmaculada Fernández, Julio Pasto: Fruit and Seed Morphology in Paronychia Miller from South–West Spain. In: Lagascalia. 19(1–2), 1997, S. 521–528, (PDF).
 title=
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autoren und Herausgeber von Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia DE

Silber-Mauermiere: Brief Summary ( 德語 )

由wikipedia DE提供

Die Silber-Mauermiere (Paronychia argentea) ist eine Pflanzenart aus der Gattung der Mauermieren (Paronychia) und gehört zur Familie der Nelkengewächse (Caryophyllaceae).

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autoren und Herausgeber von Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia DE

Latay n lexla ( 卡拜爾語 )

由wikipedia emerging languages提供

Latay n lexla (Isem usnan: Paronychia argentea) d talmest n yemɣi seg twacult n tenɣerfelt. Jean-Baptiste de Lamarck d amdan amezwaru i yuran fell-as deg useggas n 1779.

Tilmas

 src=
Paronychia argentea - Latay n lexla[1]
 src=
Paronychia argentea - Latay n lexla

Ismawen

  • Isem-is s latinit: Paronychia argentea
  • Isem-is s tefransist: Paronyque argentée (fra), Algerian Tea
  • Ismawen-is nniḍen s teqbaylit:
  • Ismawen-is nniḍen s tmaziɣt:

Isseqdac

Tiwelhiwin

  1. 'Imɣan n Tensawt - Plantes de Kabylie ' - Saïd Zidat - Editions Innexsys, Luxembourg, Avril 2016 ISBN 978-99959-0-205-6 www.imghantensawt.lu
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia authors and editors
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia emerging languages

Latay n lexla: Brief Summary ( 卡拜爾語 )

由wikipedia emerging languages提供

Latay n lexla (Isem usnan: Paronychia argentea) d talmest n yemɣi seg twacult n tenɣerfelt. Jean-Baptiste de Lamarck d amdan amezwaru i yuran fell-as deg useggas n 1779.

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia authors and editors
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia emerging languages

Paronychia argentea ( 英語 )

由wikipedia EN提供

Paronychia argentea (Algerian Tea) is an herbaceous plant from the family Caryophyllaceae that grows in sandy areas, ways, abandoned fields and dry terrains.

Sight of the plant in its habitat

Description

It is an annual species with procumbent habits, which reaches 30 cm height. Similar to Paronychia capitata but with almost all glabrous leaves, a rigid and prominent sow, and calyx lobules with transparent margins.[1]

The stem is glabrous or pubescent, with opposite, elliptical and mucronate leaves.

The flowers grow in lateral and terminal glomerulus. They are hermaphrodite, pentamerous and actinomorphic, accompanied with scaly silver bracts bigger that themselves. The fruit is an achene.

Habitat and distribution

They can be encountered all around the Mediterranean Sea. It grows in abandoned or dry terrains, dunes and ditches, and flourishes from winter to summer.

Uses

It is used stewed, as a diuretic and blood purifier, and as a plaster to cure wounds.[2]

Taxonomy

Paronychia argentea was described by Jean-Baptiste Lamarck and published in Flore Françoise 3: 230. 1778[1779].[3]

Cytology

Paronychia argentea (Fam. Caryophyllaceae) infraspecific number of chromosomes and taxa: 2n=28[4]

Synonymy
  • Paronychia nitida Gaertn. 1791
  • Paronychia mauritanica (Schult.) Rothm. & Q.J.P.Silva 1939
  • Paronychia italica (Vill.) Schult. in Roem. & Schult. 1819
  • Paronychia cuatrecasii Sennen 1929
  • Paronychia carpetana Pau 1895
  • Illecebrum mauritanicum Schult. in Roem. & Schult. 1819
  • Illecebrum maritimum Vill. 1801
  • Paronychia pubescens DC. in Lam. & DC. 1805
  • Paronychia glomerata Moench 1794
  • Chaetonychia paronychia (L.) Samp.[5]
  • Ferriera mediterranea Bubani
  • Illecebrum argenteum Pourr.
  • Illecebrum italicum Vill.
  • Illecebrum narbonnense Vill.
  • Illecebrum paronychia L.
  • Plottzia paronychia (L.) Samp.[6]

References

  1. ^ Blamey, Marjorie; Grey-Wilson Christopher (2008). {{cite book}}: Missing or empty |title= (help)
  2. ^ García Muñoz, B. (2004). {{cite book}}: Missing or empty |title= (help)
  3. ^ "Paronychia argentea".
  4. ^ Estudio citotaxonómico de la flora de las costas gallegas Lago Canzobre, E. & S. Castroviejo (1993) Cadernos Área Ci. Biol. 3: 1-215
  5. ^ "Sinónimos en Tele Botánica". Archived from the original on 2012-06-28. Retrieved 2016-01-14.
  6. ^ Paronychia argentea en PlantList
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia authors and editors
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia EN

Paronychia argentea: Brief Summary ( 英語 )

由wikipedia EN提供

Paronychia argentea (Algerian Tea) is an herbaceous plant from the family Caryophyllaceae that grows in sandy areas, ways, abandoned fields and dry terrains.

Sight of the plant in its habitat
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia authors and editors
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia EN

Paronychia argentea ( 西班牙、卡斯蒂利亞西班牙語 )

由wikipedia ES提供

Paronychia argentea, comúnmente llamada sanguinaria o nevadilla, es una planta herbácea de la familia de las cariofiláceas; creciendo en arenales, caminos, campos abandonados y terrenos secos. Es la planta hospedadora del insecto Phyllomorpha laciniata.

 src=
Inflorescencia
 src=
Vista de la planta en su hábitat

Descripción

Especie anual de hábito procumbente, alcanza los 30 cm de altura. Similar a Paronychia capitata pero con las hojas casi glabras y con una cerda rígida y prominente y lóbulos del cáliz con márgenes transparentes.[1]​ El tallo es glabro o pubescente con hojas opuestas, elípticas, estipladas y mucronadas.
Las flores se presentan en glomérulos laterales y terminales. Son hermafroditas, pentámeras y actinomorfas, acompañadas de brácteas escarioso-plateadas mayores que ellas mismas. El fruto es un aquenio.

Distribución y hábitat

En todo el Mediterráneo. Vive en terrenos baldíos o secos, dunas y cunetas. Florece de invierno a verano.

Usos

Se utilizó, cocida, como diurético y purificadora de la sangre ("sanguinaria") y en emplasto para curar heridas.[2]

Taxonomía

Paronychia argentea fue descrito por Jean-Baptiste Lamarck y publicado en Flore Françoise, vol. 3, p. 230, 1778.[3]

Citología

Número de cromosomas: 2n=28[4]

Sinonimia
  • Paronychia nitida Gaertn. 1791
  • Paronychia mauritanica (Schult.) Rothm. & Q.J.P.Silva 1939
  • Paronychia italica (Vill.) Schult. in Roem. & Schult. 1819
  • Paronychia cuatrecasii Sennen 1929
  • Paronychia carpetana Pau 1895
  • Illecebrum mauritanicum Schult. in Roem. & Schult. 1819
  • Illecebrum maritimum Vill. 1801
  • Paronychia pubescens DC. in Lam. & DC. 1805
  • Paronychia glomerata Moench 1794
  • Chaetonychia paronychia (L.) Samp.[5]
  • Ferriera mediterranea Bubani
  • Illecebrum argenteum Pourr.
  • Illecebrum italicum Vill.
  • Illecebrum narbonnense Vill.
  • Illecebrum paronychia L.
  • Plottzia paronychia (L.) Samp.[6]

Nombres comunes

  • Castellano: arrecadas, asperilla, asprilla, baulillo, carrasquilla, cordoncillo, doradica, espumilla, flor de la tierra, flor de piedra, florecica blanca, golondrina marina, hierba blanca, hierba de la plata, hierba de la platilla, hierba de la sangre, hierba de la sanguinaria, hierba de las tres lunas, hierba de plata, hierba del clin, hierba la sangre, hierba plata, hierba rastrera, hierba sanguina, hierba sanguinaria, hierba sanguinera, lapilla, manzanilla rastrera, mata de la plata, nevada, nevadilla, papelillo, pelendengue, pendientes de la reina, pies sudaos, quebranta-dientes, quebrantapiedras, rompepiedras, sangrinaria, sanguinaria, sanguinaria amarilla, sanguinaria blanca , sanguinaria menor, sanguinaria minor, sangunaria, sangunaria menor, siete sangrías, té de campo, yerba de la sangre, yerba del clin, yerba la plata, yerba la sangre, yerba la sangre del campo, yerba pa la circulación, yerba sanguinaria.[7]

Referencias

  1. Blamey, Marjorie; Grey-Wilson Christopher (2008). Flores silvestres del Mediterráneo. Barcelona:Omega. ISBN 978-84-282-1450-6.
  2. García Muñoz, B. (2004). Plantas de Ávila, mi ciudad. Ávila:Obra Social Caja de Ávila. ISBN 84-96264-09-2.
  3. «Paronychia argentea». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Consultado el 30 de octubre de 2013.
  4. , E. & Castroviejo S., Estudio citotaxonómico de la flora de las costas gallegas Lago Canzobre, Cuadernos Área Ci. Biol., vol 3, p. 1-215, 1993
  5. Sinónimos en Tele Botánica [1]
  6. Paronychia argentea en PlantList
  7. «Paronychia argentea». Real Jardín Botánico: Proyecto Anthos. Consultado el 30 de octubre de 2013.

 title=
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autores y editores de Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia ES

Paronychia argentea: Brief Summary ( 西班牙、卡斯蒂利亞西班牙語 )

由wikipedia ES提供

Paronychia argentea, comúnmente llamada sanguinaria o nevadilla, es una planta herbácea de la familia de las cariofiláceas; creciendo en arenales, caminos, campos abandonados y terrenos secos. Es la planta hospedadora del insecto Phyllomorpha laciniata.

 src= Inflorescencia  src= Vista de la planta en su hábitat
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autores y editores de Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia ES

Paronychia argentea ( 波蘭語 )

由wikipedia POL提供
Commons Multimedia w Wikimedia Commons

Paronychia argentea Lam. – gatunek rośliny z rodziny goździkowatych (Caryophyllaceae Juss.). Występuje naturalnie w basenie Morza Śródziemnego[3][4]. Epitet gatunkowy argentea pochodzi z łaciny i oznacza srebrzysty, odnosząc się do koloru przylistków tej rośliny[5].

Rozmieszczenie geograficzne

Rośnie naturalnie w Morza Śródziemnego – w Europie Południowej, Afryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Gatunek zaobserwowano między innymi w Portugalii, Hiszpanii (wliczając Wyspy Kanaryjskie), Francji, Włoszech, Grecji, Turcji, Armenii, na Cyprze, w Syrii, Libanie, Izraelu, Jordanii, Egipcie (również na półwyspie Synaj), Libii, Tunezji, Algierii oraz Maroku[3][4]. We Francji zarejestrowano go w departamentach Allier, Alpy Nadmorskie, Aude, Delta Rodanu, Charente-Maritime, Korsyka Południowa, Górna Korsyka, Gard, Hérault, Landy, Loara Atlantycka, Morbihan, Pireneje Atlantyckie, Pireneje Wschodnie, Var, Vaucluse oraz Wandea, natomiast w departamencie Górna Sabaudia roślina ta wyginęła[6]. We Włoszech występuje na Sardynii, Sycylii oraz w Kalabrii[7]. Na Cyprze roślina spotykana jest na całej wyspie i ma tam status gatunku autochtonicznego[8]. W Izraelu występuje powszechnie na Równinie Szaron, w Górnej i Dolnej Galilei, w Dolinie Hula, na Wzgórzach Golan, górze Hermon, w Dolinie Kinaret, na górze Karmel, w Dolinie Jezreel, na wzgórzach Gilboa, w Zachodniej Galilei, nad Zatoką Hajfy, na Równinie Filistyńskiej, w Samarii, w Dolinie Dolnego Jordanu, na Szefeli, Pustyni Judzkiej, Wyżynie Judzkiej oraz w północnej i południowej części pustyni Negew, natomiast jest rzadko spotykana we wschodniej części pustyni Negew, a bardzo rzadko w dolinie Bet Sze’an i dolinie Morza Martwego[9]. Na Malcie uważa się ten gatunek za wymarły[10].

Morfologia

Pokrój
Bylina płożąca o pnących pędach. Dorastająca do 5–10 cm wysokości[5].
Liście
Naprzeciwległe, małe, proste. Mają podłużny kształt. Blaszka liściowa jest całobrzega o spiczastym wierzchołku. Mają szarozieloną barwę, z czasem przebarwiając się na czerwono[5].
Kwiaty
Mają białą barwę z żółtym środkiem. Mierzą 0,8–1 cm średnicy. Mają 5 małych działek kielicha z ostrymi lub spiczastymi wierzchołkami. Są pozbawione płatków. Przylistki są duże, przezroczyste, o srebrzystej barwie[5].
Owoce
Proste niełupki[5].
Gatunki podobne
Roślina jest podobna do gatunku P. capitata, który charakteryzuje się bardziej owłosionymi liśćmi, które ciężko odrywa się od rośliny[5].

Biologia i ekologia

Rośnie na wydmach i przy drogach, na podłożu piaszczystym i suchym[5]. Występuje na wysokości do 1300 m n.p.m.[7] Najlepiej rośnie w pełnym nasłonecznieniu. Preferuje podłoże o odczynie zasadowym[6]. Kwitnie od maja do czerwca[5].

Przypisy

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-06-01].
  2. a b Paronychia argentea Lam. (ang.). The Plant List. [dostęp 26 października 2016].
  3. a b Paronychia argentea – Maps (ang.). Encyclopedia of Life. [dostęp 26 października 2016].
  4. a b Taxon: Paronychia argentea Lam. (ang.). National Plant Germplasm System. [dostęp 26 października 2016].
  5. a b c d e f g h Neil Fletcher: Fleurs de Méditerranée. Nature en Poche. Larousse, 2011, s. 15. ISBN 978-2-03-587167-1. (fr.)
  6. a b Paronychia argentea Lam. (fr.). Tela Botanica. [dostęp 26 października 2016].
  7. a b Paronychia argentea Lam. (wł.). W: Schede di Botanica [on-line]. Altervista. [dostęp 26 października 2016].
  8. Paronychia argentea (ang.). Flora of Cyprus. [dostęp 26 października 2016].
  9. Paronychia argentea Lam. (ang.). Flora of Israel Online. [dostęp 26 października 2016].
  10. Silvery Paronychia (ang.). Malta Wild Plants. [dostęp 26 października 2016].
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia POL

Paronychia argentea: Brief Summary ( 波蘭語 )

由wikipedia POL提供

Paronychia argentea Lam. – gatunek rośliny z rodziny goździkowatych (Caryophyllaceae Juss.). Występuje naturalnie w basenie Morza Śródziemnego. Epitet gatunkowy argentea pochodzi z łaciny i oznacza srebrzysty, odnosząc się do koloru przylistków tej rośliny.

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia POL

Paronychia argentea ( 葡萄牙語 )

由wikipedia PT提供

Paronychia argentea é uma espécie de planta com flor pertencente à família Caryophyllaceae.

A autoridade científica da espécie é Lam., tendo sido publicada em Flore Françoise 3: 230. 1778 (1779).[1]

Os seus nomes comuns são erva-dos-linheiros, erva-dos-unheiros, erva-prata, paroníquia, paroníquia-de-clúsio ou paroníquia-prateada.[2]

Portugal

Trata-se de uma espécie presente no território português, nomeadamente os seguintes táxones infraespecíficos:[3]

Referências

  1. Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. 29 de setembro de 2014 http://www.tropicos.org/Name/6302118>
  2. Paronychia argentea - Flora Digital de Portugal. jb.utad.pt/flora.
  3. Sequeira M, Espírito-Santo D, Aguiar C, Capelo J & Honrado J (Coord.) (2010). Checklist da Flora de Portugal (Continental, Açores e Madeira). Associação Lusitana de Fitossociologia (ALFA).

Bibliografia

 title=
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autores e editores de Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia PT

Paronychia argentea: Brief Summary ( 葡萄牙語 )

由wikipedia PT提供

Paronychia argentea é uma espécie de planta com flor pertencente à família Caryophyllaceae.

A autoridade científica da espécie é Lam., tendo sido publicada em Flore Françoise 3: 230. 1778 (1779).

Os seus nomes comuns são erva-dos-linheiros, erva-dos-unheiros, erva-prata, paroníquia, paroníquia-de-clúsio ou paroníquia-prateada.

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Autores e editores de Wikipedia
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia PT

Paronychia argentea ( 烏克蘭語 )

由wikipedia UK提供

Опис

Однорічна сланка рослина, що досягає висоти 30 см. Стебло голе або опушене з протилежним, еліптичним листям. Квіти гермафродити. Плід — сім'янка. Квітне від зими до літа.

Поширення

Батьківщина. Північна Африка: Алжир; Єгипет; Лівія; Марокко; Туніс. Західна Азія: Кіпр; Єгипет — Синай; Ізраїль; Йорданія; Ліван; Сирія; Туреччина. Південна Європа: Греція; Італія; Франція; Португалія; Іспанія [вкл. Канарські острови]. Живе на пустках або сухих ґрунтах, дюнах і канавах.

Галерея

Примітки

Джерела

Redo.gif Це незавершена стаття про Гвоздичні.
Ви можете допомогти проекту, виправивши або дописавши її.
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Автори та редактори Вікіпедії
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia UK

Paronychia argentea ( 越南語 )

由wikipedia VI提供

Paronychia argentea là loài thực vật có hoa thuộc họ Cẩm chướng. Loài này được Lam. mô tả khoa học đầu tiên năm 1779.[1]

Tham khảo

  1. ^ The Plant List (2010). Paronychia argentea. Truy cập ngày 20 tháng 6 năm 2013.

Liên kết ngoài


Hình tượng sơ khai Bài viết chủ đề họ Cẩm chướng này vẫn còn sơ khai. Bạn có thể giúp Wikipedia bằng cách mở rộng nội dung để bài được hoàn chỉnh hơn.
許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia tác giả và biên tập viên
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia VI

Paronychia argentea: Brief Summary ( 越南語 )

由wikipedia VI提供

Paronychia argentea là loài thực vật có hoa thuộc họ Cẩm chướng. Loài này được Lam. mô tả khoa học đầu tiên năm 1779.

許可
cc-by-sa-3.0
版權
Wikipedia tác giả và biên tập viên
原始內容
參訪來源
合作夥伴網站
wikipedia VI