dcsimg

Grijze vleesvlieg ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Insecten

De grijze vleesvlieg (Sarcophaga carnaria) is een vlieg uit de familie dambordvliegen (Sarcophagidae) die in Europa en Afrika algemeen voorkomt. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Musca carnaria in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1]

Uiterlijk

De lengte is ongeveer 13 tot 15 millimeter, kleinere exemplaren komen ook voor, de kleur is grijszwart. Op het borststuk zitten enkele lichtere lengtestrepen, op het achterlijf is een patroon van afwisselende lichte vlekken zichtbaar, waaraan de naam dambordvlieg te danken is. Het borststuk is erg breed evenals de uiteinden van de poten. De ogen zijn groot, rond en opvallend rood gekleurd.

Leefwijze

Anders dan de meeste vliegen is de soort eierlevendbarend: er worden wel eitjes geproduceerd, maar deze komen in het vrouwtje al uit. Dit heeft als voordeel dat de larven meteen kunnen beginnen met eten. De larven worden afgezet op aas of vers vlees van open wonden waarin ze zich verder ontwikkelen. Lange tijd werd gedacht dat ze vlees of aas als voedsel hadden, vandaar de naam vleesvlieg, maar de larven jagen op andere aas-etende larven en zijn dus carnivoor.

De grijze vleesvlieg is niet gebonden aan een habitat; als er voedsel is voor de larven (karkassen) kan de vlieg zich handhaven. De volwassen vlieg leeft van nectar en bezoekt bloemen maar zuigt ook aan uitwerpselen.

Video: vlieg poetst zichzelf
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Linnaeus, C. (1758). Systema naturae ed. 10: 596
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Grijze vleesvlieg: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

De grijze vleesvlieg (Sarcophaga carnaria) is een vlieg uit de familie dambordvliegen (Sarcophagidae) die in Europa en Afrika algemeen voorkomt. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Musca carnaria in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL