Palmukaija (Psittinus cyanurus) on Kaakkois-Aasiassa elävä, sukunsa ainoa kaijalaji.
Palmukaija on noin 18 cm pitkä ja painaa noin 85 g. Lajista tunnetaan kolme alalajia ja muotojen välillä on värieroja. Koiraan höyhenpuku on selkäpuolelta lähes musta, alaselkä, yläperä ja pyrstön yläpeitinhöyhenet sinimustat vihrein ja harmain reunoin, siipisulat ja peitinhöyhenet tummanvihreät keltaisin reunuksin, kupeet ja siiven alapeitinhöyhenet punaiset, reidet ja alaperä kellanvihreät, pyrstö päältä kellanvihreä ja alta keltainen. Koiraan pää on siniharmaa, kurkku ja alapuoli vaalean oliivinharmaat. Nokka on tukeva, ylänokka punainen ja alanokka harmaanruskea, iiris vaalean keltainen ja jalat vihertävänharmaat. Naaraan pää on ruskea, yläpuoli vihertävä ja alapuoli kellanvihreä. Nuoret linnut muistuttavat naarasta ja niiden pää on vihreä. Pyrstö on hyvin lyhyt ja pyöreäkärkinen.
Palmukaija elää Kaakkois-Aasiassa Thaimaan lounaiskolkasta ja eteläisestä Burmasta kautta Malesian Indonesian suurimmille saarille Borneoon ja Sumatralle. Sen populaatio on kooltaan noin 100 000 yksilöä. Lajin kanta on taantunut metsien hakkuiden seurauksena.
Laji elää alavien maiden kuivissa metsissä, puutarhoissa ja istutuksilla alle 1 300 m korkeudella merenpinnasta.
Lajin pesintä tunnetaan enimmäkseen vain vankeudessa elävien lintujen osalta. Luonnossa pesä on puun kolossa, usein hyvin korkealla. Munia on 2–5 ja haudonta-aika on noin 26 päivää. Poikaset jättävät pesän kuuden viikon ikäisinä.
Palmukaija syö hedelmiä, paikoin etenkin öljypalmun hedelmiä, siemeniä ja kukkia.
Palmukaija (Psittinus cyanurus) on Kaakkois-Aasiassa elävä, sukunsa ainoa kaijalaji.