Piper är ett ekonomiskt och ekologiskt betydelsefullt släkte som tillhör familjen pepparväxter.[1] Släktet omfattar 1-2000 arter; buskar, örter och klätterväxter, av vilka många spelar en nyckelroll i sina respektive habitater. Flera arter har när de introducerats i nya habitater helt tagit över och trängt undan den ursprungliga floran. Inom släktet finns arter som lämpar sig för studium av naturhistoria, naturprodukters kemi, synekologi och evolutionsbiologi.
Arterna i släktet Piper återfinns i alla tropiska klimat, vanligen bland undervegetationen i regnskogar på låg höjd, men även i gläntor och på högre höjder som till exempel i molnskogar. Det finns en art - P. kadsura i södra Japan och sydligaste Korea - som lever i subtropiskt klimat och som klarar lätt vinterfrost. Arterna är ofta dominerande där de växer.
Några arter lever symbiotiskt förhållande med vissa myrarter.
Bladen är försedda med stipler. Blommorna är oftast enkönade, ståndarna 2-6, pistillen med flera märken.
Släktet har flitigt använts för forskning inom ekologi och evolutionsbiologi. Arternas diversitet och ekologiska vikt har gjort släktet till ett självklart val för många sådana studier, men inte helt oväntat har de flesta studierna kretsat runt de ekonomiskt viktigaste arterna svartpeppar (P. nigrum), kava kava (P. methysticum) och Piper betle (P. betle).
Släktet delas i 4 undersläkten, de viktigaste arterna hör till undersläktena Steffensia som har tvåkönade blommor och återfinns i den neotropiska regionen och Eupiper hos vilket blommorna alla eller delvis är enkönade och som återfinns i den palearktiska och orientaliska regionen.
Piper är ett ekonomiskt och ekologiskt betydelsefullt släkte som tillhör familjen pepparväxter. Släktet omfattar 1-2000 arter; buskar, örter och klätterväxter, av vilka många spelar en nyckelroll i sina respektive habitater. Flera arter har när de introducerats i nya habitater helt tagit över och trängt undan den ursprungliga floran. Inom släktet finns arter som lämpar sig för studium av naturhistoria, naturprodukters kemi, synekologi och evolutionsbiologi.