dcsimg

Finnmarkssvineblom ( النرويجية )

المقدمة من wikipedia NO

Finnmarkssvineblom (Tephroseris integrifolia, tidligere Senecio integrifolius) er en flerårig urt i kurvplantefamilien.

Den har en opprett, ikke forgrenet, dunhåret stengel som blir opptil 50 cm høy. De nederste bladene er omvendt eggformede og sitter i rosett. Langs stengelen sitter mindre, lansettformede blad. De 3–8 kurvene sitter i en halvskjerm og er 1,5 –2,5 cm i diameter. Både rørkronene og de 12–15 tungekronene er guloransje.[2][3][4]

Finnmarkssvineblom vokser på tørr eng, hauger og skrenter på godt drenert, kalkholdig jord. Arten er vidt utbredt i Eurasia fra Storbritannia til Stillehavet. I nordlige Europa finnes den i fire adskilte områder: Nord-Jylland (spesielt rundt Limfjorden); Skåne og Blekinge; Estland og deler av Latvia, samt i nærheten av St. Petersburg; og på Kola, Fiskerhalvøya og Varangerhalvøya. Utbredelsen minner om utbredelsen til myrsildre og silkenellik.[2][4][5]

I Norge ble finnmarkssvineblom oppdaget i Persfjorden i Finnmark av Ove Dahl i 1917, men funnet ble ikke publisert av Dahl før i 1934. Finnmarkssvineblom er bare kjent fra 3–4 delpopulasjoner innen et lite område på cirka 3 km² i Persfjorden i Vardø kommune. Arten er truet av meget intenst sauebeite. I deler av sitt utbredelsesområde har arten gått sterkt tilbake de siste 50–100 år fordi den ikke får sjansen til å sette frø. Finnmarksvineblom er fredet i Norge.[4][6][1]

Referanser

  1. ^ a b Finnmarkssvineblom i Artsdatabanken. Besøkt 15. april 2016.
  2. ^ a b C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 416–417. ISBN 82-512-0355-4.
  3. ^ «Fältnocka». Den virtuella floran. Besøkt 15. april 2016.
  4. ^ a b c K. Høiland (1986). «Vår vakreste svineblom-art, finnmarkssvineblom, Senecio integrifolius» (PDF). Blyttia. 44 (1): 22–28. ISSN 0006-5269.
  5. ^ W. Greuter (2006). «Tephroseris integrifolia». Compositae (pro parte majore). – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 15. april 2016.
  6. ^ H. Solstad og R. Elven (2011). «Finnmarkssvineblom (Tephroseris integrifolia» (PDF). Artsdatabankens faktaark (203). ISSN 1504-9140.

Eksterne lenker

ترخيص
cc-by-sa-3.0
حقوق النشر
Wikipedia forfattere og redaktører
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
wikipedia NO

Finnmarkssvineblom: Brief Summary ( النرويجية )

المقدمة من wikipedia NO

Finnmarkssvineblom (Tephroseris integrifolia, tidligere Senecio integrifolius) er en flerårig urt i kurvplantefamilien.

Den har en opprett, ikke forgrenet, dunhåret stengel som blir opptil 50 cm høy. De nederste bladene er omvendt eggformede og sitter i rosett. Langs stengelen sitter mindre, lansettformede blad. De 3–8 kurvene sitter i en halvskjerm og er 1,5 –2,5 cm i diameter. Både rørkronene og de 12–15 tungekronene er guloransje.

Finnmarkssvineblom vokser på tørr eng, hauger og skrenter på godt drenert, kalkholdig jord. Arten er vidt utbredt i Eurasia fra Storbritannia til Stillehavet. I nordlige Europa finnes den i fire adskilte områder: Nord-Jylland (spesielt rundt Limfjorden); Skåne og Blekinge; Estland og deler av Latvia, samt i nærheten av St. Petersburg; og på Kola, Fiskerhalvøya og Varangerhalvøya. Utbredelsen minner om utbredelsen til myrsildre og silkenellik.

I Norge ble finnmarkssvineblom oppdaget i Persfjorden i Finnmark av Ove Dahl i 1917, men funnet ble ikke publisert av Dahl før i 1934. Finnmarkssvineblom er bare kjent fra 3–4 delpopulasjoner innen et lite område på cirka 3 km² i Persfjorden i Vardø kommune. Arten er truet av meget intenst sauebeite. I deler av sitt utbredelsesområde har arten gått sterkt tilbake de siste 50–100 år fordi den ikke får sjansen til å sette frø. Finnmarksvineblom er fredet i Norge.

ترخيص
cc-by-sa-3.0
حقوق النشر
Wikipedia forfattere og redaktører
النص الأصلي
زيارة المصدر
موقع الشريك
wikipedia NO