Adelpha is a genus of brush-footed butterflies found from the southern United States and Mexico to South America. They are commonly known as sisters, due to the white markings on their wings, which resemble a nun's habit.[1] This genus is sometimes included with the admiral butterflies (Limenitis).
Listed alphabetically within species group:[2][3]
The alala species group:
The capucinus species group:
The cocala species group:
The iphiclus species group:
The phylaca species group:
The serpa species group:
Ungrouped:
Adelpha epione - MHNT
Adelpha viola - MHNT
Adelpha is a genus of brush-footed butterflies found from the southern United States and Mexico to South America. They are commonly known as sisters, due to the white markings on their wings, which resemble a nun's habit. This genus is sometimes included with the admiral butterflies (Limenitis).
Adelpha est un genre de lépidoptères (papillons) américains de la famille des Nymphalidae, de la sous-famille des Limenitidinae et de la tribu des Limenitidini.
Le genre Adelpha a été décrit par l'entomologiste allemand Jakob Hübner en 1819, avec pour espèce type Papilio mesentina Cramer, [1777][1].
Synonyme : Heterochroa Boisduval, 1836
Selon Funet[2] :
Adelpha est un genre de lépidoptères (papillons) américains de la famille des Nymphalidae, de la sous-famille des Limenitidinae et de la tribu des Limenitidini.
Adelpha is een geslacht van vlinders uit de familie Nymphalidae. Vertegenwoordigers van dit geslacht komen uitsluitend voor in het Neotropisch gebied. De wetenschappelijke naam ervan werd in 1819 voorgesteld door Jacob Hübner.[1] Hij plaatste acht soorten in het geslacht waarvan er zeven ook door moderne taxonomen nog in Adelpha worden geplaatst; één soort, Adelpha phliase, wordt nu als Synargis phliasus in de familie prachtvlinders (Riodinidae) geplaatst.[2] Hübner wees geen typesoort aan. In 1875 voorzag Samuel Hubbard Scudder in die lacune door de eerstgenoemde soort, Adelpha mesentina (Cramer, 1777), als typesoort aan te wijzen; het was de enige soort uit het rijtje van Hübner die ook in alle behandelingen door latere auteurs in het geslacht werd geplaatst.[3]
In 1836 publiceerde Jean Baptiste Boisduval de naam Heterochroa, met daarin als enige soort Heterochroa serpa. In 1847 verscheen de eerste publicatie van William Chapman Hewitson over neotropische vlinders. Hij publiceerde in de periode tot 1867 de namen en beschrijvingen van zestien nieuwe soorten in het geslacht Heterochroa. In 1850 gaf John Obadiah Westwood als eerste een beschrijving van de morfologische kenmerken van het geslacht. Hij gebruikte de naam Heterochroa, en noemde de oudere naam Adelpha als een synoniem.[4] In 1871 gebruikte William Forsell Kirby de naam Adelpha, voor het geslacht, en plaatste Heterochroa in de synonymie ervan.[5] Frederick DuCane Godman & Osbert Salvin gaven in 1884 als eersten een determineersleutel, waarbij de soorten losjes in soortengroepen werden gerangschikt. Ze gaven aan dat het geslacht op basis van de morfologie nauwelijks zinvol was af te grenzen van Limenitis. Ook in het overzichtswerk dat Hans Fruhstorfer in 1915 publiceerde werd geen enkel kenmerk genoemd waarmee Adelpha van Limenitis te onderscheiden is.[6]
Ondanks het ontbreken van een goede definitie van het geslacht, werd Adelpha door de meeste auteurs als apart geslacht onderscheiden. De basis daarvoor was de geografische isolatie van het geslacht ten opzichte van vergelijkbare vlinders (het is de enige neotropische groep van Limenitidini), en de algemene onderlinge overeenkomst in uiterlijk die de soorten in het geslacht vertonen. In 1950 reduceerde Ralph Chermock de status van Adelpha echter tot die van ondergeslacht van Limenitis, een keuze die in de daaropvolgende tientallen jaren navolging kreeg van diverse andere, maar niet alle auteurs.[7] In 2003 publiceerde Keith Willmott de resultaten van een studie waarin hij sterke aanwijzingen vond voor de monofylie van de groep, en dus rechtvaardiging om die als apart geslacht op te vatten.[8] Hij kenschetste het geslacht als "middelgrote tot grote vlinders, waarvan de geslachten uiterlijk gelijk zijn; de boven- en onderzijde van de vleugel verschillen sterk van elkaar: de bovenzijde is vrij egaal donkerbruin, met daarop een sterk contrasterende oranje, rode of witte band op de voorvleugel, meestal ook op de achtervleugel."[9] Adalpha lijkt niet sterk verwant aan het enige andere geslacht van Limenitidini van de Nieuwe Wereld, Basilarchia. De nauwste verwanten zijn vermoedelijk te vinden in het geslacht Sumalia. Het betekent dat de Limenitidini waarschijnlijk twee keer de oversteek naar de Nieuwe Wereld hebben gemaakt.[10]
Adelpha is een geslacht van vlinders uit de familie Nymphalidae. Vertegenwoordigers van dit geslacht komen uitsluitend voor in het Neotropisch gebied. De wetenschappelijke naam ervan werd in 1819 voorgesteld door Jacob Hübner. Hij plaatste acht soorten in het geslacht waarvan er zeven ook door moderne taxonomen nog in Adelpha worden geplaatst; één soort, Adelpha phliase, wordt nu als Synargis phliasus in de familie prachtvlinders (Riodinidae) geplaatst. Hübner wees geen typesoort aan. In 1875 voorzag Samuel Hubbard Scudder in die lacune door de eerstgenoemde soort, Adelpha mesentina (Cramer, 1777), als typesoort aan te wijzen; het was de enige soort uit het rijtje van Hübner die ook in alle behandelingen door latere auteurs in het geslacht werd geplaatst.
In 1836 publiceerde Jean Baptiste Boisduval de naam Heterochroa, met daarin als enige soort Heterochroa serpa. In 1847 verscheen de eerste publicatie van William Chapman Hewitson over neotropische vlinders. Hij publiceerde in de periode tot 1867 de namen en beschrijvingen van zestien nieuwe soorten in het geslacht Heterochroa. In 1850 gaf John Obadiah Westwood als eerste een beschrijving van de morfologische kenmerken van het geslacht. Hij gebruikte de naam Heterochroa, en noemde de oudere naam Adelpha als een synoniem. In 1871 gebruikte William Forsell Kirby de naam Adelpha, voor het geslacht, en plaatste Heterochroa in de synonymie ervan. Frederick DuCane Godman & Osbert Salvin gaven in 1884 als eersten een determineersleutel, waarbij de soorten losjes in soortengroepen werden gerangschikt. Ze gaven aan dat het geslacht op basis van de morfologie nauwelijks zinvol was af te grenzen van Limenitis. Ook in het overzichtswerk dat Hans Fruhstorfer in 1915 publiceerde werd geen enkel kenmerk genoemd waarmee Adelpha van Limenitis te onderscheiden is.
Ondanks het ontbreken van een goede definitie van het geslacht, werd Adelpha door de meeste auteurs als apart geslacht onderscheiden. De basis daarvoor was de geografische isolatie van het geslacht ten opzichte van vergelijkbare vlinders (het is de enige neotropische groep van Limenitidini), en de algemene onderlinge overeenkomst in uiterlijk die de soorten in het geslacht vertonen. In 1950 reduceerde Ralph Chermock de status van Adelpha echter tot die van ondergeslacht van Limenitis, een keuze die in de daaropvolgende tientallen jaren navolging kreeg van diverse andere, maar niet alle auteurs. In 2003 publiceerde Keith Willmott de resultaten van een studie waarin hij sterke aanwijzingen vond voor de monofylie van de groep, en dus rechtvaardiging om die als apart geslacht op te vatten. Hij kenschetste het geslacht als "middelgrote tot grote vlinders, waarvan de geslachten uiterlijk gelijk zijn; de boven- en onderzijde van de vleugel verschillen sterk van elkaar: de bovenzijde is vrij egaal donkerbruin, met daarop een sterk contrasterende oranje, rode of witte band op de voorvleugel, meestal ook op de achtervleugel." Adalpha lijkt niet sterk verwant aan het enige andere geslacht van Limenitidini van de Nieuwe Wereld, Basilarchia. De nauwste verwanten zijn vermoedelijk te vinden in het geslacht Sumalia. Het betekent dat de Limenitidini waarschijnlijk twee keer de oversteek naar de Nieuwe Wereld hebben gemaakt.
Adelpha er en artsrik slekt av sommerfugler som tilhører underfamilien Limenitidinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Gruppen består for det meste av store, kraftige arter. De er gode flygere og seiler gjerne på stive vinger. Disse sommerfuglene lever i Sør-Amerika.
Middelsstore, kraftige sommerfugler med forholdsvis slanke vinger. Oversidens grunnfarge er brun. De fleste har smale forvinger med en oransje flekk eller et bredt, oransje tverrbånd, mens bakvingen har et hvitt tverrbånd som smalner av mor bakkanten. Noen arter har mer avrundede vinger, med et bredt, oransje eller hvitt skråbånd i forvingen. På undersiden dominerer den hvite fargen, bakvingen har gjerne to svartkantede, brune tverrstreker som gjerne møtes ved bakkanten, noen ganger også ved forkanten, og en mørkbrun bord langs ytterkanten, som også finnes på forvingens underside.
Larvene lever for det meste på busker og løvtrær, og kan utnytte en rekke ulike plantegrupper, særlig morbærfamilien (Moraceae), almefamilien (Ulmaceae), neslefamilien (Urticaceae) og maurefamilien (Rubiaceae). Limenitidinae er først og fremst skogsinsekter, og de voksne sommerfuglene holder deg mest mellom trekronene. De er gode flygere og har en karakteristisk flukt der de veksler mellom kjappe vingeslag og seilflukt med utstrakte vinger. Disse sommerfuglene er ikke av de ivrigste blomsterbesøkerne, derimot kommer de ofte ned til bakken for å drikke fra sølepytter.
Slekten finnes bare i den Neotropiske økosonen, fra det sørligste USA og sørover.
Adelpha er en artsrik slekt av sommerfugler som tilhører underfamilien Limenitidinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Gruppen består for det meste av store, kraftige arter. De er gode flygere og seiler gjerne på stive vinger. Disse sommerfuglene lever i Sør-Amerika.
Adelpha – rodzaj motyli z rodziny rusałkowatych, spotykany na południu USA i Meksyku oraz w Ameryce Południowej. Po angielsku określa się je mianem sisters („siostry”), z powodu białych oznaczeń na skrzydłach, przypominających habit zakonnic[1].
Do tego rodzaju zalicza się następujące gatunki, klasyfikowane w następujących grupach[2][3]:
Grupa adala:
Grupa capucinus:
Grupa cocala:
Grupa iphiclus:
Grupa phylaca:
Grupa serpa:
Gatunki niewchodzące w skład żadnej z powyższych grup:
Adelpha – rodzaj motyli z rodziny rusałkowatych, spotykany na południu USA i Meksyku oraz w Ameryce Południowej. Po angielsku określa się je mianem sisters („siostry”), z powodu białych oznaczeń na skrzydłach, przypominających habit zakonnic.
Adelpha é um gênero de borboletas.[1]
Adelpha é um gênero de borboletas.
Adelpha mesentina
Cramer, 1777
有80餘種,詳見正文。