Hukkariisit (Leersia) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi 18 lajia[1]. Hukkariisit kuuluvat samaan Ehrhartoideae-alaheimoon riisien (Oryza) kanssa.
Hukkariisit ovat monivuotisia, korkeakasvuisia sekä laajoja kasvustoja muodostavia heiniä. Niiden varret ovat pystyjä ja kaljuja, joskin solmukohdista karvaisia. Lehdet ovat leveitä, karheita ja vaaleanvihreitä. Kieleke on hyvin lyhyt, karvareunainen. Hukkariisien kukinto on suurikokoinen ja harva röyhy, jonka tähkylät ovat yksikukkaisia. Tähkylöiden kaleet ovat lähes huomaamattomat. Kukkien ulkohelpeet ovat monisuonisia sekä vihneettömiä ja sisähelpeet yksisuonisia. Hukkariisien hedelmä on 3 mm pitkä.[2]
Suvun lajeista Suomessa ja Ruotsissa tavataan vain yhtä, hukkariisiä (Leersia oryzoides), joka on kuitenkin harvinainen. Suomessa hukkariisiä on tavattu vain rannikkoseudulta Kymenlaaksosta.[3] Laji on Suomessa luokiteltu vaarantuneeksi sekä on rauhoitettu.
Hukkariisien (Leersia) suku on nimetty 1700-luvulla eläneen apteekkarin, Johann Daniel Leersin mukaan.[4]
Hukkariisit (Leersia) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi 18 lajia. Hukkariisit kuuluvat samaan Ehrhartoideae-alaheimoon riisien (Oryza) kanssa.
Hukkariisit ovat monivuotisia, korkeakasvuisia sekä laajoja kasvustoja muodostavia heiniä. Niiden varret ovat pystyjä ja kaljuja, joskin solmukohdista karvaisia. Lehdet ovat leveitä, karheita ja vaaleanvihreitä. Kieleke on hyvin lyhyt, karvareunainen. Hukkariisien kukinto on suurikokoinen ja harva röyhy, jonka tähkylät ovat yksikukkaisia. Tähkylöiden kaleet ovat lähes huomaamattomat. Kukkien ulkohelpeet ovat monisuonisia sekä vihneettömiä ja sisähelpeet yksisuonisia. Hukkariisien hedelmä on 3 mm pitkä.
Suvun lajeista Suomessa ja Ruotsissa tavataan vain yhtä, hukkariisiä (Leersia oryzoides), joka on kuitenkin harvinainen. Suomessa hukkariisiä on tavattu vain rannikkoseudulta Kymenlaaksosta. Laji on Suomessa luokiteltu vaarantuneeksi sekä on rauhoitettu.
Hukkariisien (Leersia) suku on nimetty 1700-luvulla eläneen apteekkarin, Johann Daniel Leersin mukaan.