dcsimg

Aphanomyces astaci ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Aphanomyces astaci és una espècie d'oomicet patogen que provoca una infecció letal en els crancs de riu europeus. A Nord-amèrica, el lloc d'origen d'aquest eucariota, rarament causa mortalitat.[1] Tot i que la malaltia ha estat present a Europa des de fa 150 anys, encara no s'ha observat l'aparició de crancs resistents contra aquesta espècie invasora, que figura a la llista dels 100 espècies invasores més dolentes d'Europa.[2]

Com que els crancs de riu americans són els portadors d'A. astaci, una mesura per evitar la propagació de la malaltia és no introduir aquesta espècie a nous trams de riu. Alguns llocs, com l'Aragó, intenten evitar-ho prohibint la venda de crancs americans vius.[3] Com que algunes espècies, incloent-hi els crancs de riu americans, resisteixen un cert temps a fora de l'aigua, també es recomana matar-los en el moment de pescar-los per evitar que s'escapin a altres masses d'aigua on encara no hagi arribat la malaltia.[3] Als trams de riu on es puguin pescar crancs com el cranc de riu americà o el cranc senyal també es recomana desinfectar tots els utensilis de pesca per evitar la propagació de l'afanomicosi. Una mesura que ha demostrat ser eficaç per evitar l'avenç de poblacions de crancs al·lòctons a nous trams de riu és la construcció de dics de contenció.

Referències

 1. «Aphanomyces astaci» (PDF) (en anglès). Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe.
 2. «100 of The Worst». Daisie, 2012.
 3. 3,0 3,1 Govern d'Aragó. Departament de Medi Ambient. Manual de buenas prácticas para la conservación del cangrejo de río común (en castellà), 2010. Dipòsit legal Z-1415/10.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Aphanomyces astaci: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Aphanomyces astaci és una espècie d'oomicet patogen que provoca una infecció letal en els crancs de riu europeus. A Nord-amèrica, el lloc d'origen d'aquest eucariota, rarament causa mortalitat. Tot i que la malaltia ha estat present a Europa des de fa 150 anys, encara no s'ha observat l'aparició de crancs resistents contra aquesta espècie invasora, que figura a la llista dels 100 espècies invasores més dolentes d'Europa.

Com que els crancs de riu americans són els portadors d'A. astaci, una mesura per evitar la propagació de la malaltia és no introduir aquesta espècie a nous trams de riu. Alguns llocs, com l'Aragó, intenten evitar-ho prohibint la venda de crancs americans vius. Com que algunes espècies, incloent-hi els crancs de riu americans, resisteixen un cert temps a fora de l'aigua, també es recomana matar-los en el moment de pescar-los per evitar que s'escapin a altres masses d'aigua on encara no hagi arribat la malaltia. Als trams de riu on es puguin pescar crancs com el cranc de riu americà o el cranc senyal també es recomana desinfectar tots els utensilis de pesca per evitar la propagació de l'afanomicosi. Una mesura que ha demostrat ser eficaç per evitar l'avenç de poblacions de crancs al·lòctons a nous trams de riu és la construcció de dics de contenció.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Aphanomyces astaci ( Spanish; Castilian )

provided by wikipedia ES

Aphanomyces astaci es una especie de oomiceto que es parásito o moho de agua que únicamente infecta a los cangrejos.

Es endémica de América del Norte donde se hospeda en las especies de cangrejo Pacifastacus leniusculus, Procambarus clarkii y Orconectes limosus.[1]​ Se dispersa a través de sus esporas y sus huéspedes son los cangrejos rojos americanos y los cangrejos señal, resistentes a este hongo.[1]​ La introducción de esta especie en aguas continentales europeas ha supuesto la casi extinción del cangrejo común de patas blancas, Austropotamobius pallipes, y del Astacus astacus, ambos autóctonos de Europa.[2]​ Las tasas de mortalidad en los cangrejos europeos afectados por la peste es del 100%, y ha supuesto su extinción en amplias regiones del continente.[3][4]

Véase también

Referencias

 1. a b Gran Enciclopedia Navarra. «Afanomicosis». Consultado el 13 de julio de 2011.
 2. Asensio, R. (2003). «El cangrejo señal». Campo (El Periódico de Álava). Archivado desde el original el 24 de julio de 2011.
 3. Royo, F.; Gironés, O.; Diéguez Uribeondo, J.; de Blas, I. y Muzquiz, J.L. (2001). «Influencia de la edad en la susceptibilidad a la afanomicosis del cangrejo señal, Pacifastacus leniusculus». AquaTIC (13).
 4. Monzó, J.; Sancho, V. y Galindo, J. (2001). «Estado y distribución actual del cangrejo de río autóctono (Austropotamobius pallipes) en la Comunidad Valenciana». AquaTIC (12).

Bibliografía

 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores y editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia ES

Aphanomyces astaci: Brief Summary ( Spanish; Castilian )

provided by wikipedia ES

Aphanomyces astaci es una especie de oomiceto que es parásito o moho de agua que únicamente infecta a los cangrejos.

Es endémica de América del Norte donde se hospeda en las especies de cangrejo Pacifastacus leniusculus, Procambarus clarkii y Orconectes limosus.​ Se dispersa a través de sus esporas y sus huéspedes son los cangrejos rojos americanos y los cangrejos señal, resistentes a este hongo.​ La introducción de esta especie en aguas continentales europeas ha supuesto la casi extinción del cangrejo común de patas blancas, Austropotamobius pallipes, y del Astacus astacus, ambos autóctonos de Europa.​ Las tasas de mortalidad en los cangrejos europeos afectados por la peste es del 100%, y ha supuesto su extinción en amplias regiones del continente.​​

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores y editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia ES

Aphanomyces astaci ( French )

provided by wikipedia FR

Aphanomyces astaci est une espèce pathogène de la classe des Oomycota. C'est l'agent responsable de la peste de l'écrevisse pour le genre Astacus. Le vecteur serait l'écrevisse américaine Orconectes limosus. Ce pathogène, auquel les écrevisses américaines résistent bien mieux que les écrevisses européennes, serait responsable du supplantement de ces dernières en Europe face à leurs concurrentes d'outre-Atlantique[1].

Références

 1. Jacques Barnouin, Ivan Sache et al. (préf. Marion Guillou), Les maladies émergentes : Épidémiologie chez le végétal, l'animal et l'homme, Versailles, Quæ, coll. « Synthèses », 2010, 444 p. (ISBN 978-2-7592-0510-3, ISSN , lire en ligne), I. Facettes et complexité de l'émergence, chap. 5 (« Invasions biologiques et émergences de maladies »), p. 43-45, accès libre.

Voir aussi

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia FR

Aphanomyces astaci: Brief Summary ( French )

provided by wikipedia FR

Aphanomyces astaci est une espèce pathogène de la classe des Oomycota. C'est l'agent responsable de la peste de l'écrevisse pour le genre Astacus. Le vecteur serait l'écrevisse américaine Orconectes limosus. Ce pathogène, auquel les écrevisses américaines résistent bien mieux que les écrevisses européennes, serait responsable du supplantement de ces dernières en Europe face à leurs concurrentes d'outre-Atlantique.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia FR

Aphanomyces astaci ( Portuguese )

provided by wikipedia PT

Aphanomyces astaci é uma espécie de oomycota patogénica que provoca uma infeção letal nos lagostins europeus. Na América do Norte, o local de origem destes eucariotas, raramente causa a morte nos lagostins.[1] Embora a doença esteja presente na Europa há cerca de 150 anos, não foram ainda observados lagostins resistentes a esta espécie invasora, que figura na lista das 100 espécies invasores mais débeis da Europa.[2]

Uma vez que os lagostins americanos são portadores da A. astaci, uma medida para travar a propagação da doença consiste em não introduzir esta espécie nos rios Europeus. Alguns locais, como Aragão, esforçam-se por evitar ou proibir a venda de lagostins americanos vivos.[3] Como algumas espécies, inclusive os lagostins americanos, resistem durante algum tempo fora de água, também é recomendado matá-los no momento em que se os pesca para evitar que escapem para outras massas de água onde a doença ainda não chegou.[3] Nos trechos de rio onde é permitido pescar lagostins como o lagostim-vermelho ou o lagostim-sinal também é recomendado desinfectar todos os utensílios de pesca para evitar a propagação da afanomicose. Uma medida que tem demonstrado ser eficaz para evitar que alcance as populações de lagostins alóctones aos rios europeus consiste na construção de diques de contenção.

Referências

 1. Delivering Alien Invasive Species Inventories for Europe. «Aphanomyces astaci» (PDF) (em inglês)
 2. Daisie, ed. (2012). «100 of The Worst»
 3. a b Govern d'Aragó. Departament de Medi Ambient (2010). Manual de buenas prácticas para la conservación del cangrejo de río común (PDF) (em espanhol). [S.l.: s.n.] Dipòsit legal Z-1415/10. Consultado em 4 de janeiro de 2016. Arquivado do original (PDF) em 8 de outubro de 2010
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores e editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia PT

Aphanomyces astaci: Brief Summary ( Portuguese )

provided by wikipedia PT

Aphanomyces astaci é uma espécie de oomycota patogénica que provoca uma infeção letal nos lagostins europeus. Na América do Norte, o local de origem destes eucariotas, raramente causa a morte nos lagostins. Embora a doença esteja presente na Europa há cerca de 150 anos, não foram ainda observados lagostins resistentes a esta espécie invasora, que figura na lista das 100 espécies invasores mais débeis da Europa.

Uma vez que os lagostins americanos são portadores da A. astaci, uma medida para travar a propagação da doença consiste em não introduzir esta espécie nos rios Europeus. Alguns locais, como Aragão, esforçam-se por evitar ou proibir a venda de lagostins americanos vivos. Como algumas espécies, inclusive os lagostins americanos, resistem durante algum tempo fora de água, também é recomendado matá-los no momento em que se os pesca para evitar que escapem para outras massas de água onde a doença ainda não chegou. Nos trechos de rio onde é permitido pescar lagostins como o lagostim-vermelho ou o lagostim-sinal também é recomendado desinfectar todos os utensílios de pesca para evitar a propagação da afanomicose. Uma medida que tem demonstrado ser eficaz para evitar que alcance as populações de lagostins alóctones aos rios europeus consiste na construção de diques de contenção.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores e editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia PT