De zonnekampoot (Drassyllus praeficus, Zelotes praeficus) is een spinnensoort in de taxonomische indeling van de bodemjachtspinnen (Gnaphosidae).[1] De spin jaagt 's nachts en verschuilt zich overdag onder rotsen en bladeren. Het lijf van de spin is ovaalvormig, smal en puntig aan de achterzijde.
Het dier komt uit het geslacht Drassyllus en werd in 1866 beschreven door Carl Ludwig Koch.
Bronnen, noten en/of referenties
Drassyllus praeficus er en av edderkoppene i gruppen flatbukedderkopper (Gnaphosidae).
Drassyllus praeficus er en middelsstor, litt flat edderkopp med kraftige bein. Forkroppen er ganske bred bak, sterkt tilsmalnet forover (smalt hode). Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). De åtte øynene danner to tverr-rader. De midtre øynene i den bakerste raden er mer eller mindre uregelmessig (ikke sirkelrundt) formet.
Artene i denne slekten er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.
Drassyllus praeficus er nattaktiv og bygger ikke fangstnett, men jakter ute i det fri. De bygger seg et skjulested av edderkoppsilke under steiner, mellom død vegetasjon eller lignende steder. Hunnen spinner en eggsekk av edderkoppsilke, hvor hun legger eggene.
Drassyllus praeficus er en av edderkoppene i gruppen flatbukedderkopper (Gnaphosidae).
Drassyllus praeficus, Gnaphosidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar dağılım gösteren karıncamsı siyah ufak gececil bir örümcek türü.
İlk kez 1866 yılında Alman entomolog (böcek bilgini) ve araknolog (örümcek bilgini) Carl Ludwig Koch (1778-1857) Melanophora praefica adıyla tanımlanan tür 2003 yılında Chatzaki, Thaler & Mylonas tarafından Drassyllus praeficus adıyla revize edilmiştir.
Türün teşhis karakteri (Türkiye için) : Epijin kıvrımları orta yerde birleşerek yönü arkaya doğru olan bir ok ucu oluşturur[1].
Dişi 5-5,5 mm, erkek 4,5–5 mm boyundadır. Arka orta gözler yandakilerden daha büyük, düzensiz ve neredeyse bitişiktir. Sırt yarığının ve bacak tarsuslarının sarı olması dışında bütün vücut soluk siyah renktedir. Prosoma merkezden yayılan çizgilere sahiptir. Tibia II bir veya iki ventral dikenli, metatarsi I ve II kaidede bir çift dikenlidir. Scopula kılları geniş fakat sonda keskince. Epijin üç parçalı, “S” seklindeki kıvrım parçaları birbirine bağlı, arka ortada birleşen kıvrımlar bir ok ucu oluşturur[1].
Taş ve kurumuş toprak parçaları altında yaşar. Odun ve kütük altlarında da görülür[1]. Büyük Britanya'da daha çok kalkerli otlaklarda taş altlarında bulunsa da bazen yangından 6 ila 12 yıl sonrası kuru fundalıklarda da görülür. Her iki cinsiyetten erginlerine mayıs ayından haziran ayına kadar rastlanır[2].
Orta Avrupa'dan Rusya'ya kadar dağılım gösterir[3]. Kuzeybatı ve Orta Avrupa'da yayılır. Büyük Britanya'da güney İngiltere'de görülür. 2002 yılında Kuzey Galler'de de tespit edilmiştir. İrlanda'da bulunmaz[2].
Türkiye'deki[4] 9 türünden biridir. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden kaydedilmiştir[1].
Drassyllus praeficus, Gnaphosidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar dağılım gösteren karıncamsı siyah ufak gececil bir örümcek türü.