Actinobacteria bir Gram-pozitif bakteri şubesi. Toprakta ve suda bulanabilirler.[1] Toprak sistemine yaptıkları katkıdan ötürü insanlar için tarım ve orman yönünden önem ifade eder. Toprakta, daha çok mantar gibi davranıp organik maddenin bir bitkinin alımı için parçalanmasını sağlarlar. Bu rolde koloniler mantarlarında yaptığı gibi genişçe miselyumlar oluştururlar. İçerdiği Actinomycetales takımının yıllarca bir mantar grubu olduğu düşünülmekteydi ve bu yüzden isminde miselyum anlamını barındıran "mycetales" vardır. Bazı toprak actinobacteria üyeleri(Frankia gibi) bitkilerle simbiyotik ilişki içinde yaşarlar. Bitki kökleri ile bakterinin bulunduğu toprağı işgal edeer, bakteri nitrojeni tutar ve kullanabileceği bitkinin kullanabileceği biçimde bitkiye sunar. Bunun yanında bitki bakteriye bazı sakkaritler sağlar. Mycobacterium'un birçok üyesi gibi diğer türleri önemli patojenlerdir.
Topraktaki görevinden dolayı Actinobacteria' ya duyulan ilgiye karşın şuanda hakkında pek bir bilgi mevcut değildir. Şuana kadar bu gruptaki canlılar başlıca toprak canlıları olarak bilinselerde, taze sulardaki miktarları daha çok olabilir.[2] Actinobacteria baskın şubelerden biridir ve en büyük cinslerden biri olan Streptomyces'ı içerir.[3] Streptomyces ve diğer actinobacteria üyeleri toprağı tamponlamakta doğanın ana işçileridir. Aynı zamanda birçok antibiyotiğin eldesine olanak sağlarlar.
Actinobacteria en büyük ve en karmaşık hücreleri içeresi ile bilinse de bir gurup suda barınan Actinomarinales üyeleri en küçük- bağımsız prokaryotik hücre olarak açıklandı.[4]
Flogeni The All-Species Living Tree' (Bütün-Türler Yaşayan Ağacı) Projesi 16S rRNA-tabanlı LTP 123 yayını temeline dayanır.
Rubrobacter Suzuki et al. 1989
Gaiella occulta Albuquerque et al. 2012
Thermoleophilum Zarilla and Perry 1986
Euzebya tangerina Kurahashi et al. 2010
Nitriliruptor alkaliphilus Sorokin et al. 2009
Acidothermus cellulolyticus Mohagheghi et al. 1986
Motilibacter peucedani Lee 2012
Streptomyces Waksman and Henrici 1943 emend. Witt and Stackebrandt 1991 [incl. Kitasatospora & Streptacidiphilus]
Kineococcus Yokota et al. 1993
Angustibacter luteus Tamura et al. 2010
Micrococcineae [incl. Actinomycetaceae & Bifidobacteriaceae]
Thermobispora bispora (Henssen 1957) Wang et al. 1996
Pseudonocardiaceae [incl. Actinopolyspora]
Actinocatenispora Thawai et al. 2006 emend. Seo and Lee 2009
Phytomonospora endophytica Li et al. 2011
Actinobacteria bir Gram-pozitif bakteri şubesi. Toprakta ve suda bulanabilirler. Toprak sistemine yaptıkları katkıdan ötürü insanlar için tarım ve orman yönünden önem ifade eder. Toprakta, daha çok mantar gibi davranıp organik maddenin bir bitkinin alımı için parçalanmasını sağlarlar. Bu rolde koloniler mantarlarında yaptığı gibi genişçe miselyumlar oluştururlar. İçerdiği Actinomycetales takımının yıllarca bir mantar grubu olduğu düşünülmekteydi ve bu yüzden isminde miselyum anlamını barındıran "mycetales" vardır. Bazı toprak actinobacteria üyeleri(Frankia gibi) bitkilerle simbiyotik ilişki içinde yaşarlar. Bitki kökleri ile bakterinin bulunduğu toprağı işgal edeer, bakteri nitrojeni tutar ve kullanabileceği bitkinin kullanabileceği biçimde bitkiye sunar. Bunun yanında bitki bakteriye bazı sakkaritler sağlar. Mycobacterium'un birçok üyesi gibi diğer türleri önemli patojenlerdir.
Topraktaki görevinden dolayı Actinobacteria' ya duyulan ilgiye karşın şuanda hakkında pek bir bilgi mevcut değildir. Şuana kadar bu gruptaki canlılar başlıca toprak canlıları olarak bilinselerde, taze sulardaki miktarları daha çok olabilir. Actinobacteria baskın şubelerden biridir ve en büyük cinslerden biri olan Streptomyces'ı içerir. Streptomyces ve diğer actinobacteria üyeleri toprağı tamponlamakta doğanın ana işçileridir. Aynı zamanda birçok antibiyotiğin eldesine olanak sağlarlar.
Actinobacteria en büyük ve en karmaşık hücreleri içeresi ile bilinse de bir gurup suda barınan Actinomarinales üyeleri en küçük- bağımsız prokaryotik hücre olarak açıklandı.