dcsimg

Siipisimppu ( finnois )

fourni par wikipedia FI

Siipisimppu (Pterois volitans) kuuluu skorpionisimppujen heimoon ja sillä, kuten muillakin heimon lajeilla on selkä- ja sivuevissään myrkkypiikit, joiden sisältämä myrkky on ihmisellekin vaarallista ja voi ilman asianmukaista hoitoa aiheuttaa jopa kuoleman.[2] Siipisimpun koko on noin 40 cm.

Elintavat

Siipisimput elävät Intian ja Tyynen valtameren trooppisten alueiden koralliriutoilla saalistaen pieniä kaloja.[3] Nykyään ne ovat myös levinneet vieraslajina Atlantille ja vahingoittavat riuttoja, koska niillä ei ole siellä luonnollisia vihollisia.[4] Ne eivät saalista väijyksistä, kuten esimerkiksi kivikala (Synanceia verrucosa), vaan odottavat, että varomattomat kalat tulevat sopivalle etäisyydelle, ja imaisevat ne suuhunsa. Myrkkypiikkejään ne käyttävät vain puolustukseen.

Akvaariossa

Siipisimppua voi pitää merivedessä varsinkin riutta-akvaariossa. Sitä ei voi pitää pienten kalojen tai rapujen kanssa, sillä se syö ne.[5]

Lähteet

  1. Motomura, H. & Matsuura, K.: Pterois volitans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)
  2. Pterois volitans (fish). Global Invasive Species Database Viitattu 9.5.2013 (englanniksi)
  3. Pterois volitans (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 9.3.2008. (englanniksi)
  4. The Introduction and Dispersal of the Indo-Pacific Lionfish (Pterois volitans) Along the Atlantic Coast of North America (englanniksi) Luettu 17.10.2010
  5. J.M.: Merivesiakvaarion perustamismanuaali / Kalat Aqua Web. Viitattu 9.3.2007.

Aiheesta muualla

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia FI

Siipisimppu: Brief Summary ( finnois )

fourni par wikipedia FI

Siipisimppu (Pterois volitans) kuuluu skorpionisimppujen heimoon ja sillä, kuten muillakin heimon lajeilla on selkä- ja sivuevissään myrkkypiikit, joiden sisältämä myrkky on ihmisellekin vaarallista ja voi ilman asianmukaista hoitoa aiheuttaa jopa kuoleman. Siipisimpun koko on noin 40 cm.

licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia FI