Tasmansk nebbhval (Tasmacetus sheperdi) eller shepherdnebbhval er en art som tilhører nebbhvalene, og eneste art i slekten Tasmacetus. Den tilhører de tannhvalene man vet aller minst om.
Tasmansk nebbhval er den eneste nebbhvalen som har et fullt, funksjonelt tannsett. Den er dessuten den nest lengste av nebbhvalene, etter gåsenebbhvalen. Tasmansk nebbhval blir trolig omkring 6-7 meter lang, men er atskillig slankere enn gåsenebbhvalen og veier trolig omkring 2 metriske tonn.
Hittil har all kunnskap om denne hvalen kommet etter dyr som har strandet. Tidligere er tjue individer funnet strandet på New Zealand, tre i Argentina, en på Hawaii og en i Australia. Tre andre funn er også rapportert. I tillegg er det rapportert sett levende individer utenfor New Zealand og Seychellene, men disse er ikke bekreftet. Den 5. mars i 2004 fant en surfer tjueåtte stranda hvaler langs kysten av Taranaki i Waitara på New Zealand, ikke langt unna der man fant de første hvalene i 1933.
Det finnes flere måter å dele inn nebbhvalene på. En måte er å dele artene inn etter formen på nebbet, som nebbhvaler og spissnebbhvaler. En annen måte er å dele de inn etter sine biologiske slekter, slik det er gjort nedenfor.
Det har hersket en viss usikkerhet omkring hvorvidt slekten kjempenebbhvaler (Berardius) består av én, to eller tre arter. Her listes slekten i henhold til CTDs klassifisering som to ulike arter i samme slekt. Det har dessuten vært knyttet stor usikkerhet til om den svært sjeldne longmanspisshvalen skal klassifiseres som i sin egen slakt, som Indopacetus pacificus, eller i slekten Mesoplodon. Nyere forskning viser imidlertid nå at denne hvalen bør klassifiseres i en egen slekt.[1]
Inndelingen under følger revisjon 15488 av 26. juni 2018 ved Comparative Toxicogenomics Database (CTD) og er i henhold til MDI Biological Laboratory og NC State University.[2] Inndelingen støttes også av WoRMS.[3]
Tasmansk nebbhval (Tasmacetus sheperdi) eller shepherdnebbhval er en art som tilhører nebbhvalene, og eneste art i slekten Tasmacetus. Den tilhører de tannhvalene man vet aller minst om.