Orientpipare[2] (Charadrius veredus) är en asiatisk fågel i familjen pipare inom ordningen vadarfåglar.[3]
Orientpiparen är en relativt stor, långvingad och långbent pipare, 21–25 centimeter i längd och 46–53 centimeter i vingbredd. Hane i häckningsdräkt har vitt ansikte, strupe och panna samt gråbrun krona, nacke och rygg. Undertill är buken vit avgränsat av ett svart band mot det kastanjefärgade bröstet. Hona, ungfågel och hane i vinterdräkt är generellt gråbrun ovan och vit under med blekt ansikte och vitt ögonbrynsstreck.
Den häckar från Sibirien till Manchuriet och Mongoliet och övervintrar i Australasien.[3] Fågeln har setts två gånger i Europa: 2003 i Ilmola i Flnland och 2017 på Røst i Norge[4]. Ett anmärkningsvärt fynd har också gjorts på Grönland 1948.[5]
Orientpipare är närmast släkt med de tre asiatiska piparna mongolpipare, ökenpipare och kaspisk pipare. Hittills har dessa placerats i Charadrius, men DNA-studier visar att släktet är starkt parafyletiskt; en stor del av arterna är närmare släkt med andra släkten i familjen, däribland t.ex. viporna. Det får till följd att Charadrius egentligen bör begränsas till bara några få arter, däribland större strandpipare.[6] Det skulle innebära att kaspisk pipare troligen bör flyttas till ett annat släkte. Än så länge har inte denna nya forskning resulterat i några taxonomiska förändringar.
Orientpiparen häckar i torra stäppområden, öknar och saltslätter. Vintertid påträffas den i gräsmarker och kustnära områden.
Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, dock med okänd utveckling.[1] Utifrån dessa kriterier kategoriserar IUCN arten som livskraftig (LC).[1] Världspopulationen uppskattas till 160.000 individer.[1]
Orientpipare (Charadrius veredus) är en asiatisk fågel i familjen pipare inom ordningen vadarfåglar.