dcsimg

Cymothoa exigua ( catalan ; valencien )

fourni par wikipedia CA

Cymothoa exigua és un crustaci isòpode paràsit, el qual s'agafa a la llengua del seu peix amfitrió amb els seus tres parells de potes davanteres i es nodreix de l'artèria que subministra sang a aquell òrgan. Amb el temps, la llengua del peix s'atrofia, el crustaci s'uneix als músculs linguals i la reemplaça fins al punt que el peix la pot emprar com si fos la seua llengua original sense rebre cap mena de mal, ja que ni tan sols el paràsit s'alimenta del menjar que el peix ingereix. Es tracta de l'únic paràsit conegut que substitueix amb èxit un òrgan del seu amfitrió.[2][3][4] No parasita els éssers humans, però pot mossegar-los si és manipulat en vida.[5]

Malgrat que és una espècie restringida al golf de Califòrnia i els seus voltants, n'hi ha un registre a la boca d'un peix capturat a les costes del Regne Unit.[6] Aquest paràsit hermafrodita protàndric entra als peixos a través de les brànquies. Del grup inicial de mascles, només un esdevindrà femella i aquesta s'adherirà a la base de la llengua, mentre la resta de mascles seguiran darrere d'ella a les brànquies properes. Les femelles tenen una mida que oscil·la entre els 8-29 mm de llargada i 3-7 mm d'amplada, mentre que els mascles fan uns 7.5-15 mm de llargada i uns 3-7 mm d'amplada.[7]

Referències

  1. Schioedte, J. C. and Meinert, F. V., 1884. Symbolae ad Monographiam Cymothoarum Isopodum Familiae 4. Cymothoidae. Trib. II. Cymothoinae. Trib. III. Livonecinae. Naturhistorisk Tidsskrift (3) 14: 221-454.
  2. R. C. Brusca i M. R. Gilligan, 1983. "Tongue replacement in a marine fish (Lutjanus guttatus) by a parasitic isopod (Crustacea: Isopoda)". Copeia 3 (3): 813–816. «Enllaç».
  3. Animales XXI (castellà)
  4. Crusty Cooties (anglès)
  5. Rare tongue-eating parasite found - BBC (anglès)
  6. Parasite of the Day (anglès)
  7. A. Ruiz-L. i J. Madrid-V., 1992. "Studies on the biology of the parasitic isopod Cymothoa exigua (Schioedte and Meinert, 1884) and its relationship with the snapper Lutjanus peru (Pisces: Lutjanidae) (Nichols and Murphy, 1922), from commercial catch in Michoacan. Ciencias Marinas, 18 (1): 19–34. «Enllaç».

Bibliografia

  • Richard C. Brusca, 1981. "A monograph on the Isopoda Cymothoidae (Crustacea) of the Eastern Pacific" (PDF). Zoological Journal of the Linnean Society 73 (2): 117–199.
  • Vernon E. Thatcher, Gustavo S. de Araujo, José T. A. X. de Lima i Sathyabama Chellappa, 2007. "Cymothoa spinipalpa sp. nov. (Isopoda, Cymothoidae) a buccal cavity parasite of the marine fish, Oligoplites saurus (Bloch i Schneider) (Osteichthyes, Carangidae) of Rio Grande do Norte State, Brazil" (PDF). Revista Brasileira de Zoologia 24 (1): 238–245.
  • Ernest H. Williams, Jr. i Lucy Bunkley-Williams, 2003. "New records of fish-parasitic isopods (Cymothoidae) in the Eastern Pacific (Galapagos and Costa Rica)". Noticias de Galápagos (62): 21–23.

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies
licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Autors i editors de Wikipedia
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia CA

Cymothoa exigua: Brief Summary ( catalan ; valencien )

fourni par wikipedia CA

Cymothoa exigua és un crustaci isòpode paràsit, el qual s'agafa a la llengua del seu peix amfitrió amb els seus tres parells de potes davanteres i es nodreix de l'artèria que subministra sang a aquell òrgan. Amb el temps, la llengua del peix s'atrofia, el crustaci s'uneix als músculs linguals i la reemplaça fins al punt que el peix la pot emprar com si fos la seua llengua original sense rebre cap mena de mal, ja que ni tan sols el paràsit s'alimenta del menjar que el peix ingereix. Es tracta de l'únic paràsit conegut que substitueix amb èxit un òrgan del seu amfitrió. No parasita els éssers humans, però pot mossegar-los si és manipulat en vida.

Malgrat que és una espècie restringida al golf de Califòrnia i els seus voltants, n'hi ha un registre a la boca d'un peix capturat a les costes del Regne Unit. Aquest paràsit hermafrodita protàndric entra als peixos a través de les brànquies. Del grup inicial de mascles, només un esdevindrà femella i aquesta s'adherirà a la base de la llengua, mentre la resta de mascles seguiran darrere d'ella a les brànquies properes. Les femelles tenen una mida que oscil·la entre els 8-29 mm de llargada i 3-7 mm d'amplada, mentre que els mascles fan uns 7.5-15 mm de llargada i uns 3-7 mm d'amplada.

licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Autors i editors de Wikipedia
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia CA