dcsimg

Noctuoidea ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Insecten

De Noctuoidea vormen een superfamilie van vlinders (Lepidoptera). De superfamilie omvat tussen 42.000 en 70.000 soorten in 4200 geslachten.

Er is recent veel discussie geweest over de onderverdeling van de familie, met name omdat de uilen (Noctuidae) in de toenmalige indeling geen monofyletische groep vormden. Lafontaine en Fibiger deden in 2005 en 2006 twee voorstellen om dat op te lossen.[1][2] Bij het ene voorstel zou de familie Noctuidae flink uitgebreid worden, in het andere zou er juist een deel worden afgesplitst en met de beervlinders en donsvlinders in de nieuwe familie spinneruilen (Erebidae) worden geplaatst. Aanvankelijk kreeg de uitbreiding van de uilen meer steun, maar later keerde het tij nadat de keuze ondersteund werd door moleculair onderzoek.[3] Bijvoorbeeld Fauna Europaea houdt de nieuwe indeling aan.[4] In veel bronnen is nog de oude indeling te vinden.[5]

Families

De Noctuoidea omvatten de volgende families:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Fibiger, M.; Lafontaine, J.D. 2005: A review of the higher classification of the Noctuoidea (Lepidoptera) with special reference to the Holarctic fauna. Esperiana, 11: 7-92.
  2. Lafontaine, J.D.; Fibiger, M. 2006: Revised higher classification of the Noctuoidea (Lepidoptera). Canadian entomologist, 138: 610-635. abstract[dode link]
  3. Zahiri, R., Kitching, I.J., Lafontaine, J.D., Mutanen, M., Kaila, L., Holloway, J.D. & Wahlberg, N. (2011) A new molecular phylogeny offers hope for a stable family level classification of the Noctuoidea (Lepidoptera). Zoologica scripta 40(2): 158-173. DOI:10.1111/j.1463-6409.2010.00459.x.
  4. Taxonomische informatie over Noctuoidea bij Fauna Europaea.
  5. Zie bijvoorbeeld [1]
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Noctuoidea: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

De Noctuoidea vormen een superfamilie van vlinders (Lepidoptera). De superfamilie omvat tussen 42.000 en 70.000 soorten in 4200 geslachten.

Er is recent veel discussie geweest over de onderverdeling van de familie, met name omdat de uilen (Noctuidae) in de toenmalige indeling geen monofyletische groep vormden. Lafontaine en Fibiger deden in 2005 en 2006 twee voorstellen om dat op te lossen. Bij het ene voorstel zou de familie Noctuidae flink uitgebreid worden, in het andere zou er juist een deel worden afgesplitst en met de beervlinders en donsvlinders in de nieuwe familie spinneruilen (Erebidae) worden geplaatst. Aanvankelijk kreeg de uitbreiding van de uilen meer steun, maar later keerde het tij nadat de keuze ondersteund werd door moleculair onderzoek. Bijvoorbeeld Fauna Europaea houdt de nieuwe indeling aan. In veel bronnen is nog de oude indeling te vinden.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL