dcsimg

Pinell (botànica) ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

El pinell[1] o estepa de Montpeller (Coris monspeliensis) és una planta perenne herbàcia que pertany a la família Myrsinaceae. també rep els noms de pinzell, pinsell, herba pinzell, cepell, cepell bord; farigola borda, farigola de pastor, farigola mascle, timó reial, tomanyí, herba flatera, herba del fetge, herba soldadora, suelda-consuelda, herba saladora. Aquesta planta, de port semblant al de la farigola quan no està florida, prolifera sobre terrenys calcaris, guixencs, pedregosos i altres sols pobres. Creix a les serres litorals i als erms a on hi ha garrigar i matollar baix.

Morfologia

 src=
Pinell florit a Castelltallat

L'espècie és petita, de 10 a 15 cm d'alçada, nativa de la regió mediterrània. La mata és ramificada i llenyosa a la base. El pecíol és curt, amb forma lineal. El limbe és simple i té vora lobulada. Les fulles tenen la mateixa forma, talla i color que les de la farigola.

El pinell és una planta mel·lífera. Les flors tenen un color violeta molt vistós que atreu les abelles de la mel. Floreixen des de l'abril fins a l'estiu.[2] El fruit del pinell és una càpsula globosa de 0,5 a 2 mm que conté 4-6 llavors papil·loses.

Usos

El pinell s'ha emprat en la medicina casolana tradicional per curar ferides i fractures, car hom afirma que té la propietat de soldar els ossos. També es va utilitzar contra la diarrea, la pneumònia i la sífilis. Conté Vicenin-2 un Di-C-glucoflavon.[3] L'arrel té un gust intensament amarg que provoca nàusea i antigament es feia servir com a vomitiu.[4]

Galeria

Referències

  1. Vallés i Xirau, Joan (dir.). «Noms de plantes». Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. (Diccionaris en Línia), 2009.
  2. Herbari virtual
  3. Robert & Minie Hegnauer, Chemotaxonomie der Pflanzen (alemany)
  4. London Medical Dictionary - Coris (anglès)

Enllaços externs

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pinell Modifica l'enllaç a Wikidata
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Pinell (botànica): Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

El pinell o estepa de Montpeller (Coris monspeliensis) és una planta perenne herbàcia que pertany a la família Myrsinaceae. també rep els noms de pinzell, pinsell, herba pinzell, cepell, cepell bord; farigola borda, farigola de pastor, farigola mascle, timó reial, tomanyí, herba flatera, herba del fetge, herba soldadora, suelda-consuelda, herba saladora. Aquesta planta, de port semblant al de la farigola quan no està florida, prolifera sobre terrenys calcaris, guixencs, pedregosos i altres sols pobres. Creix a les serres litorals i als erms a on hi ha garrigar i matollar baix.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA