dcsimg

Cipal plutaš ( Croatian )

provided by wikipedia hr Croatian

Cipal plutaš (lat. Oedalechilus labeo) najmanji je cipal u Jadranskom moru. Ima nekoliko drugih naziva kao što su ludaš, luskavac, pesnjak, glibavac. Naraste do 25 cm i do 0,2 kg težine[1].

Svoje ime je dobio po karakterističnom ponašanju, a to je da pliva na samoj površini mora, u plićaku, te među stijenama. Tu lovi manje organizme pri površini ili čisti alge s kamenja[2]. Mrijesti se krajem ljeta ili početkom jeseni.

Najčešće ga se nalazi na dubinama do 15 m, na području cijelog Mediterana (osim Crnog mora) ta na malom području Atlantika, oko Maroka i Gibraltara. Ne zalazi u rijeke iako je čest na ušćima rijeka, te na ispustima kanalizacije, gdje je voda bočata[3].


Izvori

  1. (hrv.) Cipal plutaš (nemo-hr.com)
  2. (hrv.) Cipli (riblje-oko.hr)
  3. (engl.) Boxlip mullet (fishbase.org)
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Cipal plutašWikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Cipal plutaš
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori i urednici Wikipedije
original
visit source
partner site
wikipedia hr Croatian

Cipal plutaš: Brief Summary ( Croatian )

provided by wikipedia hr Croatian

Cipal plutaš (lat. Oedalechilus labeo) najmanji je cipal u Jadranskom moru. Ima nekoliko drugih naziva kao što su ludaš, luskavac, pesnjak, glibavac. Naraste do 25 cm i do 0,2 kg težine.

Svoje ime je dobio po karakterističnom ponašanju, a to je da pliva na samoj površini mora, u plićaku, te među stijenama. Tu lovi manje organizme pri površini ili čisti alge s kamenja. Mrijesti se krajem ljeta ili početkom jeseni.

Najčešće ga se nalazi na dubinama do 15 m, na području cijelog Mediterana (osim Crnog mora) ta na malom području Atlantika, oko Maroka i Gibraltara. Ne zalazi u rijeke iako je čest na ušćima rijeka, te na ispustima kanalizacije, gdje je voda bočata.


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori i urednici Wikipedije
original
visit source
partner site
wikipedia hr Croatian