dcsimg

Asterordningen ( Swedish )

provided by wikipedia SV
Question book-4.svg
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2013-07)
Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan.

Asterordningen[1] (Asterales) är en växtordning av trikolpater. Asterales finns över hela världen och de flesta arterna är örter. Det finns dock några få träd och buskar. I ordningen ingår elva till tretton familjer där de artrikaste är korgblommiga växter (Asteraceae) med ungefär 25 000 arter och klockväxter (Campanulaceae) med ungefär 2 000. Övriga familjer har sammanlagt färre än 500 arter. I tidigare klassificeringssystem var de korgblommiga växterna ensamma i denna ordning, men nyare system har utökat den.

Familjer

Systematiken är under bearbetning, och vissa taxonomer för i stället för ovanstående in lobeliaväxterna i familjen klockväxter, och Donatiaceae i familjen Stylidiaceae.

Externa länkar

Källor

  1. ^ Dyntaxa:Asterales
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Asterordningen: Brief Summary ( Swedish )

provided by wikipedia SV

Asterordningen (Asterales) är en växtordning av trikolpater. Asterales finns över hela världen och de flesta arterna är örter. Det finns dock några få träd och buskar. I ordningen ingår elva till tretton familjer där de artrikaste är korgblommiga växter (Asteraceae) med ungefär 25 000 arter och klockväxter (Campanulaceae) med ungefär 2 000. Övriga familjer har sammanlagt färre än 500 arter. I tidigare klassificeringssystem var de korgblommiga växterna ensamma i denna ordning, men nyare system har utökat den.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV