dcsimg

Ophioglossales ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Ophioglossales on itiökasvilahko saniaisten Psilotopsida-luokassa. Siihen sisältyy Smithin luokittelussa (2006) yksi heimo: Ophioglossaceae. [1] Tästä on joissain luokitteluissa erotettu Botrychiaceae omaksi heimokseen. Lahkossa on melko alkeellisia saniaisia, jotka nykyisen käsityksen mukaan ovat kehittyneemmille saniaisille (heimo Marattiaceae ja luokka Pteridopsida) etäisempää sukua kuin kortteet (Equisetopsida, Equisetum).

Pohjois-Euroopassa kasvaa kymmenen lahkon lajia, niistä Suomessa kahdeksan. Nämä lajit ovat pieniä ja niille tunnusomaista on yksi lehti, joka on jakaantunut yhteyttäväksi lehdeksi ja erilliseksi itiöpesäkkeistöksi.[2][3]

Heimot

Sukuja

Lähteet

  1. a b Smith, A. R. et al 2006: A classification for extant ferns. Taxon 55(3): 705–731. pdf (englanniksi)
  2. Jahns, H. M.: Sanikkaiset, sammalet, jäkälät. Otava, 1982. ISBN 951-1-06854-7.
  3. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  4. The Plant List: Ophioglossaceae (englanniksi) Viitattu 27.3.2016.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Ophioglossales: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Ophioglossales on itiökasvilahko saniaisten Psilotopsida-luokassa. Siihen sisältyy Smithin luokittelussa (2006) yksi heimo: Ophioglossaceae. Tästä on joissain luokitteluissa erotettu Botrychiaceae omaksi heimokseen. Lahkossa on melko alkeellisia saniaisia, jotka nykyisen käsityksen mukaan ovat kehittyneemmille saniaisille (heimo Marattiaceae ja luokka Pteridopsida) etäisempää sukua kuin kortteet (Equisetopsida, Equisetum).

Pohjois-Euroopassa kasvaa kymmenen lahkon lajia, niistä Suomessa kahdeksan. Nämä lajit ovat pieniä ja niille tunnusomaista on yksi lehti, joka on jakaantunut yhteyttäväksi lehdeksi ja erilliseksi itiöpesäkkeistöksi.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI