dcsimg

Mirtagtiges ( Afrikaans )

provided by wikipedia AF

Die Mirragtiges (orde Myrtales of Myrtiflorae) word in 17 families ingedeel. Die meeste soorte kom in die trope en die subtrope voor, maar die orde as geheel het 'n wêreldwye verspreiding. Sommige plante wat tot die orde behoort, het oliekliere op hul blare wat as klein kolletjies sigbaar is. Die blomme, wat soms baie aromaties is, het dikwels ’n vierledige kroon en 'n groot hoeveelheid meeldrade wat in twee kranse gerangskik is. Bekende soorte is die bloekombome (genus Eucalyptus), die mirt (Myrtus communis) en die granaat (Punica granatum).

Die Mirtagtiges (orde Myrtales of Myrtiflorae) is 'n groep plante van baie uiteenlopende aard. Plantkundiges verskil in hulle benadering ten opsigte van klassifikasie, maar volgens 'n onlangse klassifikasie word die Myrtales in 17 families verdeel, waarvan elf in Suid-Afrika voorkom. Verteenwoordigers van die meer as 400 genera en byna 10 000 spesies van die orde word wêreldwyd aangetref.

Die meeste soorte is houtagtig: vier families sluit sowel kruidagtiges as houtagtige plante in, en drie families bestaan slegs uit kruide. Die orde is vernoem na die mirt (Myrtus communis), ’n struik met Groot wit blomme, leeragtige blare en oliekliere op die blare wat in die Mediterreense gebied aangetref word. Die vernaamste kenmerk van die orde is dat die blombodem die vorm van 'n kelkbuis (hipantium) aanneem, waarvan die lengte varieer en wat gedeeltelik of volledig met die vrugbeginsel vergroei kan wees.

Die meeste spesies het kruisgewys teenoorstaande blare, simmetriese blomme met vier of soms vyf kroonblare, 'n Groot aantal meeldrade en 'n styl met meer as een stempel. Bestuiwing vind meestal plaas deur middel van insekte, veral bye en skoenlappers, maar sommige plante, veral in die dorpe, is volkome van voëls afhanklik vir bestuiwing. Die Melastomataceae (die grootste familie), die Myrtaceae, die Rhizophoraceae, die Sonneratiaceae, die Punicaceae, die Lecythidaceae en die Combretaceae is almal uitsluitlik tropies of subtropies, terwyl verteenwoordigers van die ander families ook in die kouer wêrelddele voorkom. Die familie Penaeaceae is tot Suid-Afrika beperk.

Verteenwoordigers

Die mirtfamilie (Myrtaceae) is met sy ongeveer 3 000 spesies die tweede grootste, maar seker die bekendste familie van die orde. AI die spesies is immergroen struike of bome met dik blare wat ryk is aan eteriese olies. Hierdie olies word deur spesifieke oliekliere, wat as klein kolletjies op die blare waarneembaar is, afgeskei.

Die meeste van die spesies met besvrugte word in Suid-Amerika aangetref, Em die meeste met droë vrugte in Australië. Die grootste genus van die familie is die bloekombome (genus Eucalyptus), waarvan ongeveer 600 spesies in Australië in 'n groot verskeidenheid van habitatstipes voorkom. Van die wêreld se grootste bome is bloekombome. Eucalyptus regnans word byvoorbeeld dikwels meer as 90 m hoog en een uitsonderlike boom het 'n hoogte van 113 m bereik.

Bloekombome word wêreldwyd in subtropiese dele aangeplant omdat hulle vinnig groei en hardehout van 'n goeie gehalte lewer. Eukaliptusolie (bloekomolie) word uit die blare verkry. Ook vir byeboerdery is hierdie bome baie belangrik: die bloekomplantasies van Gauteng en Noord-Natal is van die belangrikste bronne van heuning in Suid-Afrika. Verskeie ander lede van die mirtfamilie lewer eteriese olies, eetbare vrugte, kruie (byvoorbeeld kruinaeltjies, wat die droë vrugte van Syzygium aromaticum is), tannien vir leerlooiery (spesies van Rhizophora en Terminalia) en hout.

Bekende tuinplante van die familie is die bottelborselbome (Callistemon-spesies), Eugenia-spesies en die koejawel (Psidium guajava), wat ter wille van sy vrugte aangeplant word. Koejawels het in Suider-Afrika al so versprei dat hulle as onkruid beskou word. Verteenwoordigers van vier genera van die Myrtaceae word in Suid-Afrika aangetref. Een van die bekendste spesies is die waterbessie (Syzygium cordatum), wat in die oostelike dele van Suid-Afrika en die vogtiger dele van Zimbabwe en Botswana aangetref word.

Veral in Noord-Natal is die bome baie volop. Die boswaterhout (Syzygium guineense) toon 'n groot ooreenkoms met die inheemse duine mirt (Eugenia capensis), en die taksonomie van hierdie twee soorte is baie verwarrend. Die grootste familie van die Mirtagtiges is die Melastomataceae. Die meeste van die ongeveer 4 000 spesies van hierdie familie groef in die tropiese dele van Suid-Amerika, terwyl ander in ander tropiese en subtropiese wêrelddele voorkom.

Die meeldrade van lede van hierdie familie het 'n buitengewone vorm, terwyl die helmknoppe porieë het waardeur die stuifmeel vrykom. ’n Paar soorte, so os spesies van die genera Maietia en Tococa, het sakkies aan die bokant van die blare of blaarstele waarin miere bly, wat die plante verdedig teen alle insekte wat nie vir die plante voordelig is nie. Die enigste Suider-Afrikaanse verteenwoordigers van die familie is drie relatief onbekende spesies van die genus Memecylon.

Die meeste verteenwoordigers van die familie Lythraceae kom ook, soos in die geval van die Melastomataceae, in Suid-Amerika voor. Baie van die lede van die familie is kruidagtig, met blare en blomme wat kruisgewys teenoorstaande of in kranse gerangskik is. Die bloeiwyses is aarvormig. Lythrum-spesies is kruide wat volop in vleierige dele van Europa voorkom, terwyl 2 soorte bome die enigste Suid-Afrikaanse verteenwoordigers van die familie is.

Die Sonneratiaceae en die Rhizophoraceae is twee naverwante families van tropiese bome en struike waarvan die meeste spesies in wortelboommoerasse groei. Die soorte wat in die moerasse groef, het meestal lugwortels (pneumatofore) wat bo die grond uitsteek, en hulle sade ontkiem meestal aan die plante. Die kiemplant groei in sommige gevalle tot 'n meter lank voordat dit afval in die modder en dan verder groei. Van die Rhizophoraceae is daar drie spesies, wat al langs die ooskus van Afrika af tot in Suider-Afrika in wortelboommoerasse groei.

Die swartwortelboom (Bruguiera gymnorrhiza) kom die verste suid, tot by die Keiriviermond, voer, hoewel 'n paar klein soorte ook in die Nahoonriviermond by Oos-Londen groei. Die suidelikste verspreidingspunt van die rooiwortel- boom (Rhizophora mucronata) is ’n ent verder noord, ook in Transkei, en die Indiese wortelboom (Ceriops tagal) kom tot by Kosibaai voer. Die ander Suid-Afrikaanse genus wat tot die Rhizophoraceae behoort, is Cassipourea.

Die bome van hierdie genus (uiehout) groei meestal in woude. Van die Sonneratiaceae is daar een spesie, Sonneratia alba, wat tot in Mosambiek voorkom. Die Combretaceae is nog ’n familie wat tot die trope en die subtrope beperk is. In Suider-Afrika vorm lede van hierdie familie ’n belangrike deel van die bosveld of savanne, terwyl een soort, die Tongawortelboom (Lumnitzera racemosa), al langs die ooskus van Afrika tot by Kosibaai langs wortelboommoerasse en op die kusduine voorkom.

Van die genus Combretum is daar ongeveer 26 spesies in Suider-Afrika, wat meestal in verskillende tipes savanne aangetref word. Van die bekender soorte is die riviervaderlandswilg (Combretum erythrophyllum), wat meestal langs riviere groei, hardekool (Combretum imberbe), rooiboswilg (Combretum apiculatum), wat volop is in die suurder tipes bosveld, en kierieklapper (Combretum hereoense), wat dikwels op miershope groei. Die bosvaderlandswilg (Combretum krasussii) is volop in inheemse woude in Natal en Gauteng.

Kenmerkend vir die genus is die viervlerkige vruggies wat normaalweg van een tot twee cm in deursnee is, maar in die geval van die raasblaar (Combretum zeyheri) ongeveer ses cm in deursnee is. Ook die 12 spesies van die genus Terminalia, met hul kenmerkende tweevlerkige vruggies, is volop in savannes. Die drie ander genera van die Combretaceae wat in Suider-Afrika voorkom, is betreklik onbekend. Die 20 genera en ongeveer 150 spesies van die Lecythidaceae is almal tropiese bome en struike, waarvan die meeste in Suid-Amerika voorkom.

In Suid-Afrika is die poeierkwasboom (Barringtonia racemosa), nog 'n soort wat meestal met wortelboommoerasse geassosieer word, die enigste verteenwoordiger van die familie. Hierdie soort groei ook soms weg van wortelboommoerasse, maar altyd langs water, in welke geval hulle geen lugwortels het nie. Die familie Punicaceae het net een genus, Punica, met 2 spesies wat inheems is in Asië. Een daarvan, Punica granatum, is die granaat wat wêreldwyd vir sy eetbare vrug gekweek word. Die vrug ontstaan uit 'n 8- tot 12-hokkige, onderstandige vrugbeginsel.

Die familie Onagraceae of Oenotheraceae is die familie met die wydste verspreiding. Die meeste van hulle is kruide met enkelvoudige, teenoorstaande blare en simmetriese, vierledige blomme. Epilobium is met sy ongeveer 160 spesies die grootste genus, en ’n paar spesies van die genus kom ook in Suid-Afrika voor.

Oenothera is nog 'n groot genus, waarvan ook ’n paar spesies in Suid-Afrika aangetref word. Verskeie spesies van die familie, soos die bekende fuchsia ('n kruising tussen verskeie Suid-Amerikaanse Fuchsia-spesies) en etlike Oenothera-spesies, word as tuinplante gekweek.

Die Oliniaceae is 'n familie bome en struike wat tot die oostelike en suidelike dele van Afrika beperk is. Daar is net een genus, Olinia, met 10 spesies, wat meestal in woude groei. Kenmerkend vir die familie is die vierhoekige takkies en die teenoorstaande blare. Die familie Penaeaceae het 'n nog kleiner verspreidingsgebied, naamlik die fynbosgebiede van Suidwes- en Suid-Kaapland. Daar is 5 genera met ongeveer 25 spesies, en almal het die tipiese klein blaartjies van fynbosplantegroei.

Die familie Trapaceae het een genus met ongeveer 30 spesies (volgens sommige kenners net een spesie met ongeveer 30 verskillende vorme). wat meestal in die trope voorkom. Die enigste plek in Suider-Afrika waar hierdie kruidagtige waterplante voorkom, is die Okavango-moeras in Botswana. Die Thymelaeaceae is 'n wydverspreide familie met ongeveer 40 genera en 500 spesies, waarvan die meeste in Suid-Afrika en Australië aangetref word.

Die meeste spesies is struike, maar bome en kruidagtige gewasse kom ook voor. Bekende Suid-Afrikaanse voorbeelde is die basboom (Dais cotinifolia), gonnabos (Passerina-spesies) en die gifbossie (Gnidia kraussiana). Die gifbossie kom in groot dele van die land voor en is so giftig dat net 'n paar blare 'n perd of 'n bees kan laat vrek.

Die Haloragaceae is 'n klein familie met 'n wêreldwye verspreiding. Die bekendste twee genera, waarvan daar ook in Suid-Afrika verteenwoordigers is, is Myriophyllum (waterplante) en Gunnera (kruidagtige gewasse). Die Hippuridaceae het slegs een verteenwoordiger, naamlik Hippuris vulgaris, 'n waterplant met 'n wye verspreiding in die kouer en gematigde wêrelddele.

Die Elaeagnaceae is 'n klein familie van struike en bome wat hoofsaaklik in die Noordelike Halfrond voorkom. Hoewel inheemse verteenwoordigers van die familie nie in Suid-Afrika voorkom nie, is veral spesies van die Elaeagnus die olyfwilgers – gewilde tuinplante.

Bronnelys

Eksterne skakels

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia skrywers en redakteurs
original
visit source
partner site
wikipedia AF

Mirtagtiges: Brief Summary ( Afrikaans )

provided by wikipedia AF

Die Mirragtiges (orde Myrtales of Myrtiflorae) word in 17 families ingedeel. Die meeste soorte kom in die trope en die subtrope voor, maar die orde as geheel het 'n wêreldwye verspreiding. Sommige plante wat tot die orde behoort, het oliekliere op hul blare wat as klein kolletjies sigbaar is. Die blomme, wat soms baie aromaties is, het dikwels ’n vierledige kroon en 'n groot hoeveelheid meeldrade wat in twee kranse gerangskik is. Bekende soorte is die bloekombome (genus Eucalyptus), die mirt (Myrtus communis) en die granaat (Punica granatum).

Die Mirtagtiges (orde Myrtales of Myrtiflorae) is 'n groep plante van baie uiteenlopende aard. Plantkundiges verskil in hulle benadering ten opsigte van klassifikasie, maar volgens 'n onlangse klassifikasie word die Myrtales in 17 families verdeel, waarvan elf in Suid-Afrika voorkom. Verteenwoordigers van die meer as 400 genera en byna 10 000 spesies van die orde word wêreldwyd aangetref.

Die meeste soorte is houtagtig: vier families sluit sowel kruidagtiges as houtagtige plante in, en drie families bestaan slegs uit kruide. Die orde is vernoem na die mirt (Myrtus communis), ’n struik met Groot wit blomme, leeragtige blare en oliekliere op die blare wat in die Mediterreense gebied aangetref word. Die vernaamste kenmerk van die orde is dat die blombodem die vorm van 'n kelkbuis (hipantium) aanneem, waarvan die lengte varieer en wat gedeeltelik of volledig met die vrugbeginsel vergroei kan wees.

Die meeste spesies het kruisgewys teenoorstaande blare, simmetriese blomme met vier of soms vyf kroonblare, 'n Groot aantal meeldrade en 'n styl met meer as een stempel. Bestuiwing vind meestal plaas deur middel van insekte, veral bye en skoenlappers, maar sommige plante, veral in die dorpe, is volkome van voëls afhanklik vir bestuiwing. Die Melastomataceae (die grootste familie), die Myrtaceae, die Rhizophoraceae, die Sonneratiaceae, die Punicaceae, die Lecythidaceae en die Combretaceae is almal uitsluitlik tropies of subtropies, terwyl verteenwoordigers van die ander families ook in die kouer wêrelddele voorkom. Die familie Penaeaceae is tot Suid-Afrika beperk.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia skrywers en redakteurs
original
visit source
partner site
wikipedia AF

Myrtales ( Asturian )

provided by wikipedia AST

L'orde Myrtales, entendíu nel grupu rosales, consta de 14 families y alredor de 9.000 especies; dos d'elles contienen la mayoría de les especies.

Caracterizar por fueyes siempres simples y enteres. Flores xeneralmente tetrámeres, sincarpicas, estilos soldaos, con ovarios soldaos y placentación axial, con munchos óvulos, receptáculu floral más o menos cóncavu, aportando a tubular. Granes con endosperma bien desenvueltu.

Les siguientes families correspuenden a la nueva clasificación:

L'antiguu Sistema de Cronquist da, esencialmente, la mesma composición, sacante Vochysiaceae que foi treslladada al orde Polygalales y incluyóse Thymelaeaceae. Les families Sonneratiaceae, Trapaceae y Punicaceae fueron sacaes de Lythraceae, ente que Psioxylaceae y Heteropyxidaceae son trataes dientro de myrtaceae y Memecyclaceae dientro de Melastomataceae.

Referencies

  1. «Wikispecies». Consultáu'l 24 de mayu de 2008.

Enllaces esternos


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia AST

Myrtales: Brief Summary ( Asturian )

provided by wikipedia AST

L'orde Myrtales, entendíu nel grupu rosales, consta de 14 families y alredor de 9.000 especies; dos d'elles contienen la mayoría de les especies.

Caracterizar por fueyes siempres simples y enteres. Flores xeneralmente tetrámeres, sincarpicas, estilos soldaos, con ovarios soldaos y placentación axial, con munchos óvulos, receptáculu floral más o menos cóncavu, aportando a tubular. Granes con endosperma bien desenvueltu.

Les siguientes families correspuenden a la nueva clasificación:

Familia Alzateaceae Familia Combretaceae Familia Crypteroniaceae Familia Heteropyxidaceae Familia Lythraceae Familia Melastomataceae Familia Memecylaceae Familia Myrtaceae (familia del Mirto) Familia Oliniaceae Familia Onagraceae Familia Penaeaceae Familia Psiloxylaceae Familia Rhynchocalycaceae Familia Vochysiaceae

L'antiguu Sistema de Cronquist da, esencialmente, la mesma composición, sacante Vochysiaceae que foi treslladada al orde Polygalales y incluyóse Thymelaeaceae. Les families Sonneratiaceae, Trapaceae y Punicaceae fueron sacaes de Lythraceae, ente que Psioxylaceae y Heteropyxidaceae son trataes dientro de myrtaceae y Memecyclaceae dientro de Melastomataceae.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia AST

Mərsinçiçəklilər ( Azerbaijani )

provided by wikipedia AZ
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipediya müəllifləri və redaktorları
original
visit source
partner site
wikipedia AZ

Mərsinçiçəklilər: Brief Summary ( Azerbaijani )

provided by wikipedia AZ

Mərsinçiçəklilər (lat. Myrtales) — ikiləpəlilər sinfinə aid bitki sırası.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipediya müəllifləri və redaktorları
original
visit source
partner site
wikipedia AZ

Mirtal ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Les mirtals (Myrtales) són un ordre dins les plantes amb flor. Prenen el nom del nom científic de la murtra: Myrtus

Famílies de l'ordre de les Myrtales

Referències

  • Conti, Elena; Erikkson, Torsten; Schonenberger, Jurg; Sytsma, Kenneth J. i Baum, David A.: «Early Tertiary Out-of-India Dispersal of Crypteroniaceae: Evidence from Phylogeny and Molecular Dating». Evolution, 56(10), pàg. 1931-1942 (2002).
  • Schönenberger, Jürg i Conti, Elena: «Molecular phylogeny and floral evolution of Penaeaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, and Alzateaceae (Myrtales)». American Journal of Botany. 90, pàg. 293-309 (2003).
 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mirtal Modifica l'enllaç a Wikidata
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Mirtal: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Les mirtals (Myrtales) són un ordre dins les plantes amb flor. Prenen el nom del nom científic de la murtra: Myrtus

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Myrtotvaré ( Czech )

provided by wikipedia CZ

Myrtotvaré (Myrtales) je řád vyšších dvouděložných rostlin. Zahrnuje 9 čeledí. Z hlediska naší květeny jsou zásadní čeledi pupalkovité a kyprejovité, mezi významné tropické čeledi náležejí zejména uzlencovité (Combretaceae) a melastomovité (Melastomataceae).

Charakteristika

Řád zahrnuje byliny i dřeviny s jednoduchými a obvykle celokrajnými listy se zpeřenou žilnatinou. Listy jsou často vstřícné. Palisty jsou redukované nebo chybějí. Pro květy je charakteristická zejména přítomnost češule (hypanthia), semeník z kompletně srostlých plodolistů a s jedinou čnělkou.[1]

Hlavním společným anatomickým znakem jsou bikolaterální cévní svazky.[2]

Do řádu myrtotvaré náleží 9 čeledí, 406 rodů a více než 11600 druhů. Největší čeledi jsou melastomovité (asi 5000 druhů ve 188 rodech) a myrtovité (přes 4600 druhů ve 131 rodech). Čeleď Alzateaceae je monotypická.[3]

Taxonomie

Myrtales jsou jasně monofyletická a dobře vyhraněná skupina, což potvrzuje morfologie, embryologie a anatomie, stejně jako molekulární analýza rbcL, atpB, ndhF a 18S sekvencí.[1]

V tradičních systémech byl tento řád řazen do podtřídy Rosidae a jeho vymezení se s nástupem molekulárních metod příliš nezměnilo. Došlo k mírné redukci počtu čeledí: do kyprejovitých (Lythraceae) byly vřazeny drobné čeledi granátovníkovité (Punicaceae), kotvicovité (Trapaceae) a Sonneratiaceae a do čeledi kliželovité (Penaeaceae) čeledi Rhynchocalycaceae a Oliniaceae.


Myrtales

Combretaceae





Onagraceae



Lythraceae






Myrtaceae



Vochysiaceae





Melastomataceae




Crypteroniaceae




Alzateaceae



Penaeaceae









[3]

Rozšíření

Většina zástupců řádu myrtotvaré je rozšířena v tropech. Všechny větší čeledi (uzlencovité, kyprejovité, myrtovité, pupalkovité, melastomovité) mají pantropické rozšíření a a všechny s výjimkou melastomovitých přesahují i do mírného pásu.[3][4]

V naší květeně jsou zastoupeny pouze čeledi kyprejovité a pupalkovité,[5] v jižní Evropě navíc ještě čeleď myrtovité.[6]

Význam

Mezi užitkovými rostlinami z tohoto řádu nalezneme ovoce (myrtovité, kyprejovité), koření (myrtovité), léčiva (kyprejovité, pupalkovité) i okrasné rostliny (pupalkovité, myrtovité, kyprejovité, melastomovité).

Přehled čeledí

Reference

  1. a b JUDD, et al. Plant Systematics: A Phylogenetic Approach. [s.l.]: Sinauer Associates Inc., 2002. ISBN 9780878934034.
  2. MÁRTONFI, P. Systematika cievnatých rastlín. Košice: Univ. P. J. Šafárika, 2003. ISBN 80-7097-508-3.
  3. a b c STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online.
  4. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-06-07.
  5. KUBÁT, K. et al. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-0836-5.
  6. Flora Europaea [online]. Royal Botanic Garden Edinburgh. Dostupné online.
  7. BYNG, James W. et al. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV. Botanical Journal of the Linnean Society. 2016, čís. 181. Dostupné online.

Externí odkazy

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autoři a editory
original
visit source
partner site
wikipedia CZ

Myrtotvaré: Brief Summary ( Czech )

provided by wikipedia CZ

Myrtotvaré (Myrtales) je řád vyšších dvouděložných rostlin. Zahrnuje 9 čeledí. Z hlediska naší květeny jsou zásadní čeledi pupalkovité a kyprejovité, mezi významné tropické čeledi náležejí zejména uzlencovité (Combretaceae) a melastomovité (Melastomataceae).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autoři a editory
original
visit source
partner site
wikipedia CZ

Myrte-ordenen ( Danish )

provided by wikipedia DA

Myrte-ordenen (Myrtales) er en række familier af blomsterplanter, der står inden for Rosengruppen af de Tokimbladede.

Familier

I det ældre Cronquists system er der stort set samme indhold i ordnen, bortset fra at familien Vochysiaceae er overført til Mælkeurt-ordnen (Polygalales), mens Peberbusk-familien optages. Familien Sonneratiaceae, Tornnød (Trapa) og Granatæble (Punica) indgår nu i Kattehale-familien. Derudover er der kun mindre ændringer.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia DA

Myrtenartige ( German )

provided by wikipedia DE

Die Myrtenartigen (Myrtales) bilden eine Pflanzenordnung der Bedecktsamigen Pflanzen (Magnoliopsida).

Beschreibung

Zu den Myrtenartigen zählen sowohl verholzende als auch krautige Pflanzen. Die gegenständigen Laubblätter sind immer einfach und ganzrandig. Nebenblätter (Stipeln) sind nur selten vorhanden; wenn doch, sind sie stark verkürzt und nur selten voll ausgebildet.

Die meist zwittrigen, radiärsymmetrischen Blüten sind meistens vierzählig. Oft ist ein Hypanthium, das ist eine becherförmige Vertiefung der Blütenachse, deren Wände den Fruchtknoten weitgehend umschließen, und ein Diskus vorhanden. Der aus meist zwei Fruchtblättern verwachsene Fruchtknoten ist meist unter- oder mittelständig.

Systematik

Die Ordnung Myrtales sind innerhalb der Eurosiden II die Schwestergruppe der Ordnung Geraniales. Sie umfassen folgende Familien:[1]

Es ergibt sich folgendes Kladogramm:

Myrtales

Combretaceae




Lythraceae


Onagraceae





Myrtaceae


Vochysiaceae




Melastomataceae



Crypteroniaceae



Alzateaceae


Penaeaceae








Vorlage:Klade/Wartung/Style

Quellen

Einzelnachweise

  1. Angiosperm Phylogeny Group: An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III. In: Botanical Journal of the Linnean Society. Band 161, Nr. 2, 2009, S. 105–121, DOI:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x.

Weblinks

 src=
– Sammlung von Bildern, Videos und Audiodateien
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autoren und Herausgeber von Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia DE

Myrtenartige: Brief Summary ( German )

provided by wikipedia DE

Die Myrtenartigen (Myrtales) bilden eine Pflanzenordnung der Bedecktsamigen Pflanzen (Magnoliopsida).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autoren und Herausgeber von Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia DE

Myrtales ( Vls )

provided by wikipedia emerging languages

De Myrtales zyn 'n orde van bedektzoadign of bloeinde plantn. De noame is gevormd uut de familienoame Myrtaceae.

De Myrtales volgns 't APG III-système (2009):

  • orde Myrtales
    • familie Alzateaceae
    • familie Combretaceae
    • familie Crypteroniaceae
    • familie Lythraceae (Kattesteirtfamilie)
    • familie Melastomataceae, woaroender Memecylaceae
    • familie Myrtaceae (Myrtefamilie), woaroender Heteropyxidaceae, Psiloxylaceae
    • familie Onagraceae
    • familie Penaeaceae, woaroender Oliniaceae, Rhynchocalycaceae
    • familie Vochysiaceae
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Myrtales ( Tagalog )

provided by wikipedia emerging languages

Ang Myrtales ay isang order ng mga halaman ng pamumulaklak na inilagay bilang isang kapatid na babae sa mga eurosids II clade bilang ng pag-publish ng genome noong Hunyo 2014. Ang APG III sistema ng pag-uuri para sa mga angiosperms ay naglalagay pa rin sa loob ng eurosids.


Usbong Ang lathalaing ito ay isang usbong. Makatutulong ka sa Wikipedia sa nito.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Mga may-akda at editor ng Wikipedia

Myrtales ( Scots )

provided by wikipedia emerging languages

The Myrtales are an order o flouerin plants placed as a sister tae the eurosids II clade as o the publishin o the Eucalyptus grandis genome in Juin 2014.[2]

References

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2009), "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III", Botanical Journal of the Linnean Society, 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x, retrieved 2010-12-10
  2. Myburg, A.A.; Grattapaglia, D.; Tuskan, G.A.; Hellsten, U.; Hayes, R.D.; Grimwood, J.; Jenkins, J.; Lindquist, E.; Tice, H.; Bauer, D.; et al. (2014). "The genome of Eucalyptus grandis". Nature. 510: 356.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Myrtales ( Javanese )

provided by wikipedia emerging languages

Myrtales iku bangsa tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning klad asterids, core eudicots, eudicots miturut Sistem klasifikasi APG II. Bangsa iki uga diakoni minangka takson sajeroning sistem klasifikasi Cronquist lan kacakup sajeroning anak kelas Rosidae, kelas Magnoliopsida.

Miturut sistem APG II suku-suku ing ngisor iki dadi anggotané:

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Penulis lan editor Wikipedia

Myrtales ( North Frisian )

provided by wikipedia emerging languages
Amrum.pngTekst üüb Öömrang

A Myrtenoortagen (Myrtales) san en kategorii faan bloosenplaanten (Magnoliopsida).

Plaantenfamilin

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Myrtales: Brief Summary ( Scots )

provided by wikipedia emerging languages

The Myrtales are an order o flouerin plants placed as a sister tae the eurosids II clade as o the publishin o the Eucalyptus grandis genome in Juin 2014.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Myrtales: Brief Summary ( North Frisian )

provided by wikipedia emerging languages

A Myrtenoortagen (Myrtales) san en kategorii faan bloosenplaanten (Magnoliopsida).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Миртовидни ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages
 src=
Синоока фуксија

Миртовидните (науч. Myrtales) се ред на цветни растенија сместени во базална група во рамките на розидната група дикотиледони (не спаѓаат под еврозиди I и еврозиди II). Следниве фамилии се типични за поновите класификации:

Кронквистовиот систем го изложува истиот состав, со исклучок на тоа што фамилијата Vochysiaceae е преместена во редот Polygalales (млечнотревовидни), а е додадена фамилијата Thymelaeaceae. Фамилиите Sonneratiaceae, Trapaceae и Punicaceae се отстранети од Lythraceae, додека Psioxylaceae и Heteropyxidaceae се водат под Myrtaceae, а Memecyclaceae се води под Melastomataceae.

Наводи

  • Conti, E., Erikkson, T., Schonenberger, J., Sytsma, K. J., & Baum, D. A. (2002). Early Tertiary Out-of-India Dispersal of Crypteroniaceae: Evidence from Phylogeny and Molecular Dating. Evolution 56 (10): 1931–1942
  • Schönenberger, J. & Conti, E. (2003). Molecular phylogeny and floral evolution of Penaeaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, and Alzateaceae (Myrtales). American Journal of Botany 90: 293–309.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори и уредници на Википедија

Миртовидни: Brief Summary ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages
 src= Синоока фуксија

Миртовидните (науч. Myrtales) се ред на цветни растенија сместени во базална група во рамките на розидната група дикотиледони (не спаѓаат под еврозиди I и еврозиди II). Следниве фамилии се типични за поновите класификации:

фамилија Alzateaceae - двокрилоплодни фамилија Combretaceae - крилестосеменици фамилија Crypteroniaceae - скриенокрили фамилија Heteropyxidaceae - разнорасцепноплодни фамилија Lythraceae фамилија Melastomataceae - црноусни фамилија Memecylaceae фамилија Myrtaceae - мирти фамилија Oliniaceae - олинии фамилија Onagraceae - ноќници фамилија Penaeaceae - цевчестостеблени фамилија Psiloxylaceae - голодрвни фамилија Rhynchocalycaceae - чурилкочашкести фамилија Vochysiaceae

Кронквистовиот систем го изложува истиот состав, со исклучок на тоа што фамилијата Vochysiaceae е преместена во редот Polygalales (млечнотревовидни), а е додадена фамилијата Thymelaeaceae. Фамилиите Sonneratiaceae, Trapaceae и Punicaceae се отстранети од Lythraceae, додека Psioxylaceae и Heteropyxidaceae се водат под Myrtaceae, а Memecyclaceae се води под Melastomataceae.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори и уредници на Википедија

Міртакветныя ( Belarusian )

provided by wikipedia emerging languages

Ясноткакветныя (Myrtales) — парадак кветкавых (Angiosperms) расьлінаў, які зьмяшчае каля 9 сямействаў і 13134 віды[1]. Распаўсюджаныя ва ўсім сьвеце, але ў асноўным ва трапічных рэгіёнах. Кара, часта, лупіцца. Лісьце супратыўнае[2].

Крыніцы

  1. ^ Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. The number of known plants species in the world and its annual increase // Phytotaxa. — 2016. — Т. 261. — № 3. — С. 201–217. (анг.)
  2. ^ Stevens, P.F. Angiosperm Phylogeny Website Праверана 21.03.2020 г. (анг.)
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Аўтары і рэдактары Вікіпедыі

Міртакветныя: Brief Summary ( Belarusian )

provided by wikipedia emerging languages

Ясноткакветныя (Myrtales) — парадак кветкавых (Angiosperms) расьлінаў, які зьмяшчае каля 9 сямействаў і 13134 віды. Распаўсюджаныя ва ўсім сьвеце, але ў асноўным ва трапічных рэгіёнах. Кара, часта, лупіцца. Лісьце супратыўнае.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Аўтары і рэдактары Вікіпедыі

మిర్టేలిస్ ( Telugu )

provided by wikipedia emerging languages

 src=
Blue Eyes Fuchsia flower and buds, from order Myrtales and family Onagraceae

మిర్టేలిస్ (లాటిన్ Myrtales) వృక్ష శాస్త్రములోని ఒక క్రమము.

ముఖ్యమైన లక్షణాలు

  • పుష్పాలు సౌష్టవయుతము, ద్విలింగకము
  • ఫలదళాలు 3-5, సంయుక్తము, నిమ్న అండాశయము.
  • అగ్ర లేదా స్తంభ అండన్యాసము.

కుటుంబాలు

license
cc-by-sa-3.0
copyright
వికీపీడియా రచయితలు మరియు సంపాదకులు

మిర్టేలిస్: Brief Summary ( Telugu )

provided by wikipedia emerging languages
 src= Blue Eyes Fuchsia flower and buds, from order Myrtales and family Onagraceae

మిర్టేలిస్ (లాటిన్ Myrtales) వృక్ష శాస్త్రములోని ఒక క్రమము.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
వికీపీడియా రచయితలు మరియు సంపాదకులు

Myrtales ( Bcl )

provided by wikipedia emerging_languages

 src=
Blue Eyes Fuchsia burak, hali sa order Myrtales asin pamilya Onagraceae

An Myrtales sarong order kan tinanom na nagbuburak tugang kang eurosids II na clade ayon sa Eucalyptus grandis kan Hunyo 2014.[2]

An APG III system kan klasipikasyon para sa angiosperms inaayon ini sa eurosids. An mga masunod na pamilya kaayon sa APG III:[1]

An Cronquist system nagtao nin kaparehong komposisyon, alagad an Vochysiaceae hinali sa order na Polygalales, asin an Thymelaeaceae inilaog. An mga pamilyang Sonneratiaceae, Trapaceae, asin Punicaceae hinali sa Lythraceae. Sa klasipikasyon ni Dahlgren an Myrtales yaun sa superorder Myrtiflorae (o inaapod man na Myrtanae). An APG III system nag-uyon man sa Cronquist circumskripsiyon na ilaag an Psiloxylaceae asin Heteropyxidaceae sa laog kan Myrtaceae, asin Memecyclaceae sa laog kan Melastomataceae.

An Ellagitannin sinasabing dicotyledoneous angiospermes, asin sarong espesye sa laog kan Myrtales.[3]

Toltolan

  1. 1.0 1.1 Angiosperm Phylogeny Group (2009), "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III", Botanical Journal of the Linnean Society, 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x, archived from the original on 2017-05-25, retrieved 2010-12-10
  2. Myburg, A.A.; Grattapaglia, D.; Tuskan, G.A.; Hellsten, U.; Hayes, R.D.; Grimwood, J.; Jenkins, J.; Lindquist, E.; et al. (2014). "The genome of Eucalyptus grandis". Nature 510 (7505): 356–62. doi:10.1038/nature13308. PMID 24919147. Bibcode: 2014Natur.510..356M.
  3. Yoshida, Takashi; Amakura, Yoshiaki; Yoshimura, Morio (2010). "Structural Features and Biological Properties of Ellagitannins in Some Plant Families of the Order Myrtales". Int. J. Mol. Sci. 11 (1): 79–106. doi:10.3390/ijms11010079. PMID 20162003.
  • Conti, E.; Erikkson, T.; Schonenberger, J.; Sytsma, K. J.; Baum, D. A. (2002). "Early Tertiary Out-of-India Dispersal of Crypteroniaceae: Evidence from Phylogeny and Molecular Dating". Evolution 56 (10): 1931–1942. doi:10.1111/j.0014-3820.2002.tb00119.x.
  • Schönenberger, J.; Conti, E. (2003). "Molecular phylogeny and floral evolution of Penaeaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, and Alzateaceae (Myrtales)". American Journal of Botany 90 (2): 293–309. doi:10.3732/ajb.90.2.293. PMID 21659121.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Myrtales: Brief Summary ( Bcl )

provided by wikipedia emerging_languages
 src= Blue Eyes Fuchsia burak, hali sa order Myrtales asin pamilya Onagraceae

An Myrtales sarong order kan tinanom na nagbuburak tugang kang eurosids II na clade ayon sa Eucalyptus grandis kan Hunyo 2014.

An APG III system kan klasipikasyon para sa angiosperms inaayon ini sa eurosids. An mga masunod na pamilya kaayon sa APG III:

Alzateaceae S. A. Graham Combretaceae R. Br. (leadwood pamilya) Crypteroniaceae A. DC. Lythraceae J. St.-Hil. (loosestrife asin pomegranate pamilya) Melastomataceae Juss. (kaiba an Memecylaceae DC.) Myrtaceae Juss. (myrtle pamilya; kaiba anHeteropyxidaceae Engl. & Gilg, Psiloxylaceae Croizat) Onagraceae Juss. (evening primrose asin Fuchsia pamilya) Penaeaceae Sweet ex Guill. (kaiba an Oliniaceae Arn., Rhynchocalycaceae L. A. S. Johnson & B. G. Briggs) Vochysiaceae A. St.-Hil.

An Cronquist system nagtao nin kaparehong komposisyon, alagad an Vochysiaceae hinali sa order na Polygalales, asin an Thymelaeaceae inilaog. An mga pamilyang Sonneratiaceae, Trapaceae, asin Punicaceae hinali sa Lythraceae. Sa klasipikasyon ni Dahlgren an Myrtales yaun sa superorder Myrtiflorae (o inaapod man na Myrtanae). An APG III system nag-uyon man sa Cronquist circumskripsiyon na ilaag an Psiloxylaceae asin Heteropyxidaceae sa laog kan Myrtaceae, asin Memecyclaceae sa laog kan Melastomataceae.

An Ellagitannin sinasabing dicotyledoneous angiospermes, asin sarong espesye sa laog kan Myrtales.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors

Myrtales

provided by wikipedia EN

Blue Eyes Fuchsia flower and buds, from order Myrtales and family Onagraceae

The Myrtales are an order of flowering plants placed as a sister to the eurosids II clade as of the publishing of the Eucalyptus grandis genome in June 2014.[2]

The APG III system of classification for angiosperms still places it within the eurosids. This finding is corroborated by the placement of the Myrtales in the Malvid clade by the One Thousand Plant Transcriptomes Initiative.[3] The following families are included as of APG III:[1]

The Cronquist system gives essentially the same composition, except the Vochysiaceae are removed to the order Polygalales, and the Thymelaeaceae are included. The families Sonneratiaceae, Trapaceae, and Punicaceae are removed from the Lythraceae. In the classification system of Dahlgren the Myrtales were in the superorder Myrtiflorae (also called Myrtanae). The APG III system agrees with the older Cronquist circumscriptions of treating Psiloxylaceae and Heteropyxidaceae within Myrtaceae, and Memecyclaceae within Melastomataceae.

Ellagitannins are reported in dicotyledoneous angiosperms, and notably in species in the order Myrtales.[4]

Origins

Myrtales is dated to have begun 89–99 million years ago (mya) in Australasia. There is some contention as to that date however, which was obtained using nuclear DNA. When looking at chloroplast DNA, the myrtales ancestor is instead considered to have evolved in the mid-Cretaceous period (100 mya) in Southeast Africa, rather than in Australasia.[5] Although the APG system classifies myrtales as within the eurosids, the recently published genome of Eucalyptus grandis places the order myrtales as a sister to the eurosids rather than inside them. The discrepancy is thought to have arisen due to the difference between using numerous taxa versus using various genes for constructing a phylogeny.[2]

References

  1. ^ a b Angiosperm Phylogeny Group (2009), "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III", Botanical Journal of the Linnean Society, 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x
  2. ^ a b Myburg AA, Grattapaglia D, Tuskan GA, Hellsten U, Hayes RD, Grimwood J, et al. (June 2014). "The genome of Eucalyptus grandis" (PDF). Nature. 510 (7505): 356–62. Bibcode:2014Natur.510..356M. doi:10.1038/nature13308. PMID 24919147. S2CID 4392576.
  3. ^ Leebens-Mack JH, Barker MS, Carpenter EJ, Deyholos MK, Gitzendanner MA, Graham SW, et al. (One Thousand Plant Transcriptomes Initiative) (October 2019). "One thousand plant transcriptomes and the phylogenomics of green plants". Nature. 574 (7780): 679–685. doi:10.1038/s41586-019-1693-2. PMC 6872490. PMID 31645766.
  4. ^ Yoshida T, Amakura Y, Yoshimura M (January 2010). "Structural features and biological properties of ellagitannins in some plant families of the order Myrtales". International Journal of Molecular Sciences. 11 (1): 79–106. doi:10.3390/ijms11010079. PMC 2820991. PMID 20162003.
  5. ^ Grattapaglia D, Vaillancourt RE, Shepherd M, Thumma BR, Foley W, Külheim C, Potts BM, Myburg AA (June 2012). "Progress in Myrtaceae genetics and genomics: Eucalyptus as the pivotal genus". Tree Genetics & Genomes. 8 (3): 463–508. doi:10.1007/s11295-012-0491-x.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia EN

Myrtales: Brief Summary

provided by wikipedia EN
Blue Eyes Fuchsia flower and buds, from order Myrtales and family Onagraceae

The Myrtales are an order of flowering plants placed as a sister to the eurosids II clade as of the publishing of the Eucalyptus grandis genome in June 2014.

The APG III system of classification for angiosperms still places it within the eurosids. This finding is corroborated by the placement of the Myrtales in the Malvid clade by the One Thousand Plant Transcriptomes Initiative. The following families are included as of APG III:

Alzateaceae S. A. Graham Combretaceae R. Br. (leadwood family) Crypteroniaceae A. DC. Lythraceae J. St.-Hil. (loosestrife and pomegranate family) Melastomataceae Juss. (including Memecylaceae DC.) Myrtaceae Juss. (myrtle family; including Heteropyxidaceae Engl. & Gilg, Psiloxylaceae Croizat) Onagraceae Juss. (evening primrose and Fuchsia family) Penaeaceae Sweet ex Guill. (including Oliniaceae Arn., Rhynchocalycaceae L. A. S. Johnson & B. G. Briggs) Vochysiaceae A. St.-Hil.

The Cronquist system gives essentially the same composition, except the Vochysiaceae are removed to the order Polygalales, and the Thymelaeaceae are included. The families Sonneratiaceae, Trapaceae, and Punicaceae are removed from the Lythraceae. In the classification system of Dahlgren the Myrtales were in the superorder Myrtiflorae (also called Myrtanae). The APG III system agrees with the older Cronquist circumscriptions of treating Psiloxylaceae and Heteropyxidaceae within Myrtaceae, and Memecyclaceae within Melastomataceae.

Ellagitannins are reported in dicotyledoneous angiosperms, and notably in species in the order Myrtales.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia EN

Mirtaloj ( Esperanto )

provided by wikipedia EO

Mirtaloj (Myrtales) estas ordo de dukotiledonaj plantoj.

Familioj

Alzateaceae
Combretaceae - Kombretacoj (ekzemple Anogeissus latifolia)
Crypteroniaceae
Heteropyxidaceae
Lythraceae - Litrumacoj
Melastomataceae
Memecyclaceae
Myrtaceae - Mirtacoj
Oliniaceae
Onagraceae - Onagracoj
Penaeaceae
Psiloxylaceae
Rhynchocalycaceae
Vochysiaceae [1]

Referencoj

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipedio aŭtoroj kaj redaktantoj
original
visit source
partner site
wikipedia EO

Mirtaloj: Brief Summary ( Esperanto )

provided by wikipedia EO

Mirtaloj (Myrtales) estas ordo de dukotiledonaj plantoj.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipedio aŭtoroj kaj redaktantoj
original
visit source
partner site
wikipedia EO

Myrtales ( Spanish; Castilian )

provided by wikipedia ES

El orden Myrtales, comprendido en el grupo rosales, consta de 14 familias y alrededor de 9000 especies; dos de ellas contienen la mayoría de las especies.[2]​ Se caracteriza por hojas siempre simples y enteras. Flores generalmente tetrámeras, sincarpicas, estilos soldados, con ovarios soldados y placentación axial, con muchos óvulos, receptáculo floral más o menos cóncavo, llegando a ser tubular. Semillas con endosperma muy desarrollado.[3]

Las siguientes familias corresponden a la nueva clasificación:

El antiguo Sistema de Cronquist da, esencialmente, la misma composición, a excepción de Vochysiaceae que ha sido trasladada al orden Polygalales y se ha incluido Thymelaeaceae. Las familias Sonneratiaceae, Trapaceae y Punicaceae han sido sacadas de Lythraceae, mientras que Psioxylaceae y Heteropyxidaceae son tratadas dentro de myrtaceae y Memecyclaceae dentro de Melastomataceae.

Origen

Se ha fechado el inicio de Myrtales hace 89-99 millones de años en Australasia. Sin embargo, existe cierta controversia en cuanto a esa fecha, que se obtuvo utilizando ADN nuclear. En cambio, si se analiza el ADN del cloroplasto, se considera que el ancestro de las mirtáceas evolucionó a mediados del Cretácico hace 100 millones de años en el sureste de África, y no en Australasia. [4]​ Aunque el sistema APG clasifica a los mirtales dentro de los eurosidos, el genoma recientemente publicado de Eucalyptus grandis sitúa al orden myrtales como hermano de los eurosidos en lugar de dentro de ellos. Se cree que la discrepancia ha surgido debido a la diferencia entre utilizar numerosos taxones frente a utilizar varios genes para construir una filogenia.[5]

Características

Las Myrtales se caracterizan porque su madera posee tejido de floema a los lados de los vasos de xilema, en contraste con la presencia de una sola capa de floema en la mayoría de las angiospermas.[6]​ En las mirtáceas, las fosas de los vasos tienen un aspecto de tamiz debido a las diminutas excrecencias de sus bordes, que se arquean sobre la cavidad de la fosa. Las fosas con bordes con tales procesos se denominan fosas con vesículas. Esta combinación de características anatómicas de la madera es muy rara en las angiospermas y se utiliza para ayudar a definir el orden.[2]

Una característica inusual que se observa en la mayoría de las especies de Eucalyptus y algunos otros miembros de Myrtaceae es la presencia de lignotubérculos. Estos órganos son excrecencias grandes, leñosas y redondeadas, de hasta varios centímetros de diámetro, que rodean la base del tronco del árbol joven. El lignotubérculo está formado por una masa de yemas vegetativas y tejido vascular asociado y contiene importantes reservas de alimento.[2]​ Si la parte superior de una plántula, que ha desarrollado un lignotúber, es destruida por el fuego, la sequía o el pastoreo, el crecimiento se renueva vigorosamente mediante el desarrollo de nuevos brotes a partir del lignotubérculo. Es evidente que este órgano tiene un valor considerable en un entorno en el que el fuego y la sequía son frecuentes.[6]

Los sistemas de raíces de los manglares que crecen en las marismas, como Sonneratia (familia Lythraceae) y Laguncularia (familia Combretaceae), se caracterizan por la presencia de "raíces respiratorias" denominadas neumatóforos[2]​. Estas porciones de la raíz crecen hacia arriba hasta proyectarse unos centímetros por encima del nivel de la marea baja. Tienen pequeñas aberturas llamadas lenticelas en su corteza para que el aire pueda llegar al resto del sistema radicular de la planta. Otra característica de la mayoría de los manglares son las raíces aéreas de sostén, que forman una selva enmarañada, incluso después de que las raíces principales y las bases de los tallos de los árboles se hayan descompuesto.[3]

En la familia Onagraceae, se observa una adaptación similar a un entorno con falta de oxígeno en Ludwigia, un género de plantas que se encuentra en zonas húmedas. Cuando las plantas crecen en el agua, se desarrollan espacios de aire en los tejidos de las raíces y los tallos sumergidos, y en L. repens crecen raíces respiratorias especiales de tejido esponjoso hasta la superficie del agua.[6]​ Sin embargo, en condiciones ordinarias de tierra seca, las mismas plantas no presentan estas características. En las partes sumergidas de los tallos y las raíces de las especies de la familia Melastomataceae que habitan en las marismas también hay tejido celular interno suelto que contiene espacios de aire.[7][3]

Referencias

  1. «Wikispecies». Consultado el 24 de mayo de 2008.
  2. a b c d Christopher Brickell . Encyclopedia of Plants and Flowers (2019) 744 pag. ISBN 1465485031, ISBN 978-1465485038
  3. a b c Michael Dirr. Dirr's Encyclopedia of Trees and Shrubs (2011) 952 pag. ISBN 0881929018, ISBN 978-0881929010
  4. Grattapaglia D, Vaillancourt RE, Shepherd M, Thumma BR, Foley W, Külheim C, Potts BM, Myburg AA (June 2012). «Progress in Myrtaceae genetics and genomics: Eucalyptus como género pivote.». Tree Genetics & Genomes 8 (3): 463-508. doi:10.1007/s11295-012-0491-x.
  5. Myburg AA, Grattapaglia D, Tuskan GA, Hellsten U, Hayes RD, Grimwood J, et al. (June 2014). "The genome of Eucalyptus grandis" (PDF). Nature. 510 (7505): 356–62
  6. a b c DK. Encyclopedia of Garden Plants for Every Location (2014) 400 pag. ISBN 1465414398, ISBN 978-1465414397
  7. Bertness, M.D. and Shumway, S.W., 1993. Competition and facilitation in marsh plants. American Naturalist, 142(4), 718–724.

 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores y editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia ES

Myrtales: Brief Summary ( Spanish; Castilian )

provided by wikipedia ES

El orden Myrtales, comprendido en el grupo rosales, consta de 14 familias y alrededor de 9000 especies; dos de ellas contienen la mayoría de las especies.​ Se caracteriza por hojas siempre simples y enteras. Flores generalmente tetrámeras, sincarpicas, estilos soldados, con ovarios soldados y placentación axial, con muchos óvulos, receptáculo floral más o menos cóncavo, llegando a ser tubular. Semillas con endosperma muy desarrollado.​

Las siguientes familias corresponden a la nueva clasificación:

Familia Alzateaceae Familia Combretaceae Familia Crypteroniaceae Familia Heteropyxidaceae Familia Lythraceae Familia Melastomataceae Familia Memecylaceae Familia Myrtaceae (familia del Mirto) Familia Oliniaceae Familia Onagraceae Familia Penaeaceae Familia Psiloxylaceae Familia Rhynchocalycaceae Familia Vochysiaceae

El antiguo Sistema de Cronquist da, esencialmente, la misma composición, a excepción de Vochysiaceae que ha sido trasladada al orden Polygalales y se ha incluido Thymelaeaceae. Las familias Sonneratiaceae, Trapaceae y Punicaceae han sido sacadas de Lythraceae, mientras que Psioxylaceae y Heteropyxidaceae son tratadas dentro de myrtaceae y Memecyclaceae dentro de Melastomataceae.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores y editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia ES

Mürdilaadsed ( Estonian )

provided by wikipedia ET

Mürdilaadsed (Myrtales) on selts kaheidulehelisi taimi.

Klassifikatsioon

Cronquisti süsteem

Cronquisti süsteemis klassifitseeritakse mürdilaadsete seltsi järgmised taime sugukonnad:

APG süsteem (1998)

APG süsteemis (1998) klassifitseeritakse mürdilaadsete seltsi järgmised taime sugukonnad:

APG III süsteem

APG III süsteemis klassifitseeritakse mürdilaadsete seltsi järgmised taime sugukonnad:

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipeedia autorid ja toimetajad
original
visit source
partner site
wikipedia ET

Mürdilaadsed: Brief Summary ( Estonian )

provided by wikipedia ET

Mürdilaadsed (Myrtales) on selts kaheidulehelisi taimi.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipeedia autorid ja toimetajad
original
visit source
partner site
wikipedia ET

Myrtales ( Basque )

provided by wikipedia EU
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.log.warn("Gadget "ErrefAurrebista" was not loaded. Please migrate it to use ResourceLoader. See u003Chttps://eu.wikipedia.org/wiki/Berezi:Gadgetaku003E.");});
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipediako egileak eta editoreak
original
visit source
partner site
wikipedia EU

Myrtales: Brief Summary ( Basque )

provided by wikipedia EU

Myrtales landare loredunen ordenetako bat da.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipediako egileak eta editoreak
original
visit source
partner site
wikipedia EU

Myrtales ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Myrtales (myrttimäiset) on varsinaiskaksisirkkaisten, Rosopsida, Rosidae-kehityshaaraan kuuluva lahko, jossa on puuvartisia kasveja. Niiden kaarna on usein luonteenomaisesti hilseilevä ja lehtiasento vastakkainen. Lehdissä on erityssuomuja, enintään pienet korvakkeet ja vahvat laitojen myötäiset suonet. Kukissa on kynnelliset eli tyvestään hyvin kapeat terälehdet, vaihtelevassa määrässä kehänalainen sikiäin ja tavallisesti mettä erittävä pohjusmalja (hypanthium; kukat ovat siis maljakehäisiä).

Heimot

Lahkossa on 12 heimoa ja niissä yhteensä noin 11 200 lajia.[1] Suomen kasvistoon kuuluu lajeja horsma- ja rantakukkakasvien heimoista.[2]

  • Combretaceae
    • 14 sukua ja 500 lajia enimmäkseen tropiikissa.
    • synonyymit: Bucidaceae, Myrobalanaceae, Sheadendraceae, Terminaliaceae
  • Onagraceae, horsmakasvit
    • 22 sukua ja 656 lajia yleismaailmallisesti.
    • synonyymit Circaeaceae, Epilobiaceae, Fuchsiaceae, Isnardiaceae, Jussiaeaceae, Lopeziaceae, Oenotheraceae
  • Lythraceae, rantakukkakasvit
    • 31 sukua ja 620 lajia enimmäkseen tropiikissa.
    • synonyymit: Ammanniaceae, Blattiaceae, Duabangaceae, Lagerstroemiaceae, Lawsoniaceae, Punicaceae, Sonneratiaceae, Trapaceae
  • Myrtaceae, myrttikasvit
    • 131 sukua ja 4620 lajia yleismaailmallisesti, enimmäkseen tropiikissa ja lämpimillä alueilla.
    • synonyymit: Chamelauciaceae, Heteropyxidaceae, Kaniaceae, Leptospermaceae, Melaleucaceae, Myrrhiniaceae, Psiloxylaceae
  • Vochysiaceae
    • seitsemän sukua ja 190 lajia trooppisessa Amerikassa ja Länsi-Afrikassa.
  • Melastomataceae, melastomakasvit
    • 188 sukua ja 5005 lajia enimmäkseen tropiikissa ja subtropiikissa, erityisesti Etelä-Amerikassa.
    • synonyymit: Blakeaceae, Memecylaceae, Mikoniaceae, Mouririaceae, Rhexiaceae
  • Crypteroniaceae
    • kolme sukua ja kymmenen lajia Kaakkois-Aasiassa, sen saaristossa ja Sri Lankassa
    • synonyymi: Henslowiaceae
  • Alzateaceae
    • yksi suku Alzatea ja kaksi lajia trooppisessa Amerikassa
  • Penaeaceae
    • yhdeksän sukua ja 29 lajia Afrikassa ja St. Helenan saarella
    • synonyymit: Henslowiaceae, Oliniaceae, Plectroniaceae, Rhynchocalycaceae

Lähteet

  1. Stevens, P. F.: Angiosperm Phylogeny Website (Version 12) mobot.org. Heinäkuu 2012. Viitattu 9.8.2012. (englanniksi)
  2. Mossberg B. & Stenberg L: Suuri Pohjolan kasvio, s. 409, 410. (suom. S. Vuokko & H. Väre). Tammi, 2005. ISBN 9513129241.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Myrtales: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Myrtales (myrttimäiset) on varsinaiskaksisirkkaisten, Rosopsida, Rosidae-kehityshaaraan kuuluva lahko, jossa on puuvartisia kasveja. Niiden kaarna on usein luonteenomaisesti hilseilevä ja lehtiasento vastakkainen. Lehdissä on erityssuomuja, enintään pienet korvakkeet ja vahvat laitojen myötäiset suonet. Kukissa on kynnelliset eli tyvestään hyvin kapeat terälehdet, vaihtelevassa määrässä kehänalainen sikiäin ja tavallisesti mettä erittävä pohjusmalja (hypanthium; kukat ovat siis maljakehäisiä).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Myrtales ( French )

provided by wikipedia FR

Les Myrtales sont un ordre de plantes dicotylédones.

En classification classique de Cronquist (1981) il comprend 12 familles :

En classification phylogénétique APG (1998), sa composition est modifiée comme suit :

En classification phylogénétique APG II (2003), cette circonscription est modifiée un petit peu :

NB. "[+ ...]" = famille optionnelle

Le Angiosperm Phylogeny Website [29 avril 2007] accepte la famille Memecylaceae, mais n'accepte pas la famille Psiloxylaceae.

classification phylogénétique APG III (2009) place cet ordre sous Malvidées (au lieu de directement sous Rosidées pour classification phylogénétique APG II (2003)).

En classification phylogénétique APG III (2009), sa circonscription est :

Notes et références

  1. Bouquet de Mélastomacées Brésiliennes (Extrait du FLORA BRASILIENSIS) http://test.botanicus.org/title/b12442768#

Voir aussi

Article connexe

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia FR

Myrtales: Brief Summary ( French )

provided by wikipedia FR

Les Myrtales sont un ordre de plantes dicotylédones.

En classification classique de Cronquist (1981) il comprend 12 familles :

Combrétacées Cryptéroniacées Lythracées (famille de la salicaire) Mélastomatacées ou bien "Mélastomacées" dans certaines publications Myrtacées Oliniacées Onagracées Pénaéacées Punicacées Sonnératiacées Thyméléacées (famille du bois joli) Trapacées

En classification phylogénétique APG (1998), sa composition est modifiée comme suit :

ordre Myrtales : famille Alzateaceae : famille Combretaceae : famille Crypteroniaceae : famille Heteropyxidaceae : famille Lythraceae (incl. les Sonnératiacées et Trapacées) : famille Melastomataceae : famille Memecylaceae : famille Myrtaceae : famille Oliniaceae : famille Onagraceae : famille Penaeaceae : famille Psiloxylaceae : famille Rhynchocalycaceae : famille Vochysiaceae

En classification phylogénétique APG II (2003), cette circonscription est modifiée un petit peu :

ordre Myrtales : famille Alzateaceae : famille Combretaceae : famille Crypteroniaceae : famille Heteropyxidaceae : famille Lythraceae : famille Melastomataceae :: [+ famille Memecylaceae] : famille Myrtaceae : famille Oliniaceae : famille Onagraceae : famille Penaeaceae : famille Psiloxylaceae : famille Rhynchocalycaceae : famille Vochysiaceae NB. "[+ ...]" = famille optionnelle

Le Angiosperm Phylogeny Website [29 avril 2007] accepte la famille Memecylaceae, mais n'accepte pas la famille Psiloxylaceae.

classification phylogénétique APG III (2009) place cet ordre sous Malvidées (au lieu de directement sous Rosidées pour classification phylogénétique APG II (2003)).

En classification phylogénétique APG III (2009), sa circonscription est :

ordre Myrtales Juss. ex Bercht. & J.Presl (1820) : famille Alzateaceae S.A.Graham (1985) : famille Combretaceae R.Br. (1810) : famille Crypteroniaceae A.DC. (1868) : famille Lythraceae J.St.-Hil. (1805) : famille Melastomataceae Juss. (1789) (incluant Memecylaceae DC.) : famille Myrtaceae Juss. (1789) (incluant Heteropyxidaceae Engl. & Gilg, Psiloxylaceae Croizat) : famille Onagraceae Juss. (1789) : famille Penaeaceae Sweet ex Guill. (1828) (incluant Oliniaceae Arn., Rhynchocalycaceae L.A.S.Johnson & B.G.Briggs) : famille Vochysiaceae A.St.-Hil. (1820)
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia FR

Myrtales ( Galician )

provided by wikipedia gl Galician

Myrtales (os mirtais) é unha orde de plantas anxiospermas (plantas com flor - división Magnoliophyta), pertencente á clase Magnoliopsida (Dicotiledóneas - planta cuxo embrión contén dous ou máis cotiledóns).

Caracterízanse por teren follas simples, enteiras. Flores normalmente tetrámeras, sincárpicas e estiletes soldados. Os ovarios tamén están soldados. O receptáculo floral é máis ou menos cóncavo, chegando a ser tubular. As sementes posúen endosperma ben desenvolvido.

Familias

Notas

  1. "Wikispecies". Consultado o 24-05-2008.

Véxase tamén

Bibliografía

Outros artigos

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores e editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia gl Galician

Myrtales: Brief Summary ( Galician )

provided by wikipedia gl Galician

Myrtales (os mirtais) é unha orde de plantas anxiospermas (plantas com flor - división Magnoliophyta), pertencente á clase Magnoliopsida (Dicotiledóneas - planta cuxo embrión contén dous ou máis cotiledóns).

Caracterízanse por teren follas simples, enteiras. Flores normalmente tetrámeras, sincárpicas e estiletes soldados. Os ovarios tamén están soldados. O receptáculo floral é máis ou menos cóncavo, chegando a ser tubular. As sementes posúen endosperma ben desenvolvido.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores e editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia gl Galician

Mirtolike ( Croatian )

provided by wikipedia hr Croatian

Mirtolike (Myrtales), biljni red iz razreda dvosupnica kojemu pripada devet porodica[1], sa preko 13 800 vrsta[2].

Red i porodica su dobilu ime po rodu mirta (Myrtus) kojemu pripada svrega 3 priznate vrste od kojih je najvažnija Myrtus communis ili obična mirta.

Porodice

Izvori

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mirtolike
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Myrtales
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori i urednici Wikipedije
original
visit source
partner site
wikipedia hr Croatian

Mirtolike: Brief Summary ( Croatian )

provided by wikipedia hr Croatian

Mirtolike (Myrtales), biljni red iz razreda dvosupnica kojemu pripada devet porodica, sa preko 13 800 vrsta.

Red i porodica su dobilu ime po rodu mirta (Myrtus) kojemu pripada svrega 3 priznate vrste od kojih je najvažnija Myrtus communis ili obična mirta.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori i urednici Wikipedije
original
visit source
partner site
wikipedia hr Croatian

Myrtales ( Indonesian )

provided by wikipedia ID

Myrtales adalah salah satu bangsa tumbuhan berbunga yang termasuk dalam klad asteridae, core Eudikotil, Eudikotil menurut Sistem klasifikasi APG II. Bangsa ini juga diakui sebagai takson dalam sistem klasifikasi Cronquist dan tercakup dalam anak kelas Rosidae, kelas Magnoliopsida.

Menurut sistem APG II suku-suku berikut ini menjadi anggotanya:

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Penulis dan editor Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia ID

Myrtales: Brief Summary ( Indonesian )

provided by wikipedia ID

Myrtales adalah salah satu bangsa tumbuhan berbunga yang termasuk dalam klad asteridae, core Eudikotil, Eudikotil menurut Sistem klasifikasi APG II. Bangsa ini juga diakui sebagai takson dalam sistem klasifikasi Cronquist dan tercakup dalam anak kelas Rosidae, kelas Magnoliopsida.

Menurut sistem APG II suku-suku berikut ini menjadi anggotanya:

Suku Alzateaceae Suku Combretaceae Suku Crypteroniaceae Suku Heteropyxidaceae Suku Lythraceae (suku delima-delimaan) Suku Melastomataceae Suku Memecylaceae Suku Myrtaceae (suku jambu-jambuan) Suku Oliniaceae Suku Onagraceae Suku Penaeaceae Suku Psiloxylaceae Suku Rhynchocalycaceae Suku Vochysiaceae
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Penulis dan editor Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia ID

Myrtales ( Italian )

provided by wikipedia IT

Myrtales (Juss. ex Bercht. & J. Presl, 1820) è un ordine di angiosperme, dalle foglie opposte, stipole corte e forti venature, fiori con petali clavati[1].

La datazione delle Myrtales, utilizzando il DNA nucleare, è stata posta a circa 89-99 milioni di anni fa in Australasia. Vi è tuttavia qualche contesa in merito a questa data: analizzando il DNA dei cloroplasti, si ritiene invece che l'antenato delle Myrtales si sia evoluto nel periodo medio-cretaceo (100 milioni di anni) nel sud-est dell'Africa, piuttosto che in Australasia[2].

Il nome di questo taxon deriva da quello della famiglia Myrtaceae, qui inclusa.

Tassonomia

Classificazione APG

La moderna classificazione APG IV (2016) assegna all'ordine le seguenti famiglie[3]:

Sistema Cronquist

Nella tassonomia classica del Sistema Cronquist l'ordine Myrtales si suddivide in otto famiglie[4]:

Cambiamenti

Rispetto al sistema Cronquist le modifiche non sono estremamente rilevanti, in particolare:

Note

  1. ^ (EN) Angiosperm Phylogeny Website - Myrtales, su www.mobot.org. URL consultato il 24 febbraio 2021.
  2. ^ (EN) Dario Grattapaglia, René E. Vaillancourt e Merv Shepherd, Progress in Myrtaceae genetics and genomics: Eucalyptus as the pivotal genus, in Tree Genetics & Genomes, vol. 8, n. 3, 2012-06, pp. 463–508, DOI:10.1007/s11295-012-0491-x. URL consultato il 28 aprile 2020.
  3. ^ (EN) The Angiosperm Phylogeny Group, An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the ordines and families of flowering plants: APG IV, in Botanical Journal of the Linnean Society, vol. 181, n. 1, 2016, pp. 1–20.
  4. ^ (EN) Cronquist A., An integrated system of classification of flowering plants, New York, Columbia University Press, 1981, ISBN 9780231038805.

 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori e redattori di Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia IT

Myrtales: Brief Summary ( Italian )

provided by wikipedia IT

Myrtales (Juss. ex Bercht. & J. Presl, 1820) è un ordine di angiosperme, dalle foglie opposte, stipole corte e forti venature, fiori con petali clavati.

La datazione delle Myrtales, utilizzando il DNA nucleare, è stata posta a circa 89-99 milioni di anni fa in Australasia. Vi è tuttavia qualche contesa in merito a questa data: analizzando il DNA dei cloroplasti, si ritiene invece che l'antenato delle Myrtales si sia evoluto nel periodo medio-cretaceo (100 milioni di anni) nel sud-est dell'Africa, piuttosto che in Australasia.

Il nome di questo taxon deriva da quello della famiglia Myrtaceae, qui inclusa.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori e redattori di Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia IT

Myrtales ( Latin )

provided by wikipedia LA

Myrtales sunt ordo plantarum florentium basalis positus grex in rosido dicotyledonum grege (non membrum eurosidarum I vel eurosidarum II). Familiae sequentes in recentioribus classificationibus inveniuntur:

Systema Cronquist eandem compositionem plerumque dat, sed Vochysiaceas ad ordinem Polygalalum movet, et Thymelaeaceas includit; Sonneratiaceas, Trapaceas, et Punicaceas ex Lythraceis removet, dum Psioxylaceas et Heteropyxidaceas inter Myrtaceas ponit, et Memecyclaceas inter Melastomataceas.

Bibliographia

 src=
Gemma et flos Fuchsiae 'Blue Eyes', familiae Onagracearum ordinis Myrtalum
  • Conti, E., T. Erikkson, J. Schonenberger, K. J. Sytsma, et D. A. Baum. 2002. "Early Tertiary Out-of-India Dispersal of Crypteroniaceae: Evidence from Phylogeny and Molecular Dating." Evolution 56(10):1931–1942.
  • Schönenberger, J., et E. Conti. 2003. "Molecular phylogeny and floral evolution of Penaeaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, and Alzateaceae (Myrtales)." American Journal of Botany 90:293–309.


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Et auctores varius id editors
original
visit source
partner site
wikipedia LA

Myrtales: Brief Summary ( Latin )

provided by wikipedia LA

Myrtales sunt ordo plantarum florentium basalis positus grex in rosido dicotyledonum grege (non membrum eurosidarum I vel eurosidarum II). Familiae sequentes in recentioribus classificationibus inveniuntur:

Alzateaceae Combretaceae Crypteroniaceae Heteropyxidaceae Lythraceae Melastomataceae Memecylaceae Myrtaceae Oliniaceae Onagraceae Penaeaceae Psiloxylaceae Rhynchocalycaceae Vochysiaceae

Systema Cronquist eandem compositionem plerumque dat, sed Vochysiaceas ad ordinem Polygalalum movet, et Thymelaeaceas includit; Sonneratiaceas, Trapaceas, et Punicaceas ex Lythraceis removet, dum Psioxylaceas et Heteropyxidaceas inter Myrtaceas ponit, et Memecyclaceas inter Melastomataceas.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Et auctores varius id editors
original
visit source
partner site
wikipedia LA

Mirtiečiai ( Lithuanian )

provided by wikipedia LT

Mirtiečiai (Myrtales) – magnolijainių (Magnoliopsida) klasės erškėčiažiedžių (Rosidae) poklasio augalų eilė.

Mirtiečių (Myrtales) augalų šeimos pagal Cronquist sistemą

Vikiteka

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipedijos autoriai ir redaktoriai
original
visit source
partner site
wikipedia LT

Mirtiečiai: Brief Summary ( Lithuanian )

provided by wikipedia LT

Mirtiečiai (Myrtales) – magnolijainių (Magnoliopsida) klasės erškėčiažiedžių (Rosidae) poklasio augalų eilė.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Vikipedijos autoriai ir redaktoriai
original
visit source
partner site
wikipedia LT

Myrtales ( Malay )

provided by wikipedia MS
[[{{{Ksubspesies}}}]]

Pengarang berwibawa: Reichenbach

Susunan
Magnoliopsida
Apiales Asterales Brassicales Cucurbitales Ericales Fabales Gentianales Lamiales Laurales Magnoliales Malpighiales Malvales Myrtales Rosales Sapindales Solanales Urticales

Myrtales ialah sebuah susunan tumbuhan berbunga yang tergolong dalam kumpulan rosid untuk dikotiledon. Famili-famili yang tersenarai di bawah merupakan famili yang tipikal untuk pengelasan-pengelasan yang lebih baru.

Sistem Cronquist yang lebih lama memberikan komposisi yang sama, tetapi memasukkan Thymelaeaceae juga dan mengecualikan famili Vochysiaceae yang dimasukkan dalam susunan Polygalales. Famili-famili Sonneratiaceae, Trapaceae, dan Punicaceae dikeluarkan daripada susunan Lythraceae, manakala famili Psioxylaceae dan Heteropyxidaceae dianggap sebagai sebahagian Myrtaceae, dan Memecyclaceae sebagai sebahagian Melastomataceae.


Famili

Rujukan

  • Conti, Elena; Erikkson, Torsten; Schonenberger, Jurg; Sytsma, Kenneth J; dan Baum, David A. Early Tertiary Out-of-India Dispersal of Crypteroniaceae: Evidence from Phylogeny and Molecular Dating. (Penyebaran Tertier Awal bagi Crypteroniaceae Dari India: Bukti-bukti daripada Filogeni dan Pentarikhan Molekul) Evolution, 56(10), 2002, m.s. 1931–1942
  • Schönenberger, Jürg and Conti, Elena. Molecular phylogeny and floral evolution of Penaeaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, and Alzateaceae (Myrtales) (Filogeni molekul dan evolusi flora...). American Journal of Botany. 2003;90:293-309.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Pengarang dan editor Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia MS

Myrtales: Brief Summary ( Malay )

provided by wikipedia MS

Myrtales ialah sebuah susunan tumbuhan berbunga yang tergolong dalam kumpulan rosid untuk dikotiledon. Famili-famili yang tersenarai di bawah merupakan famili yang tipikal untuk pengelasan-pengelasan yang lebih baru.

Sistem Cronquist yang lebih lama memberikan komposisi yang sama, tetapi memasukkan Thymelaeaceae juga dan mengecualikan famili Vochysiaceae yang dimasukkan dalam susunan Polygalales. Famili-famili Sonneratiaceae, Trapaceae, dan Punicaceae dikeluarkan daripada susunan Lythraceae, manakala famili Psioxylaceae dan Heteropyxidaceae dianggap sebagai sebahagian Myrtaceae, dan Memecyclaceae sebagai sebahagian Melastomataceae.


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Pengarang dan editor Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia MS

Myrtales ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Myrtales is de botanische naam van een orde van tweezaadlobbige planten: de naam is gevormd uit de familienaam Myrtaceae. Een orde onder deze naam wordt algemeen erkend door systemen voor plantentaxonomie, en zo ook door het APG-systeem (1998) en het APG II-systeem (2003).

APG II (2003)

Het APG II-systeem plaatst de orde basaal in de rosids, met de volgende omschrijving:

waarbij de familie met # optioneel is, desgewenst af te splitsen.

APG (1998)

Het APG-systeem plaatste de orde in de subgroep eurosids I, met bijna exact deze zelfde omschrijving. Het enige verschil is dat de Memecylaceae definitief als aparte familie erkend werden.

Cronquist (1981)

Het Cronquist-systeem hanteerde de volgende omschrijving:

  • orde Myrtales
    • familie Combretaceae
    • familie Crypteroniaceae
    • familie Lythraceae
    • familie Melastomataceae
    • familie Myrtaceae
    • familie Oliniaceae
    • familie Onagraceae
    • familie Penaeaceae
    • familie Punicaceae
    • familie Sonneratiaceae
    • familie Thymelaeaceae
    • familie Trapaceae

De familie Vochysiaceae was hier niet aanwezig: de was bij Cronquist thuisgebracht in de orde Polygalales; daarentegen hoorde hier ook de familie Thymelaeaceae thuis. De overige verschillen komen voor uit het herschikken van families: APG heeft de planten van de families Punicaceae, Sonneratiaceae en Trapaceae ingevoegd in de Lythraceae. Daarentegen zijn de families Psiloxylaceae en Heteropyxidaceae afsplitsingen van de familie Myrtaceae. De familie Memecylaceae is afgesplitst van de familie Melastomataceae.

Takhtajan

Armen Takhtajan erkende 4 onderorden: orde Myrtales

  • onderorde Lythrineae
    • familie Lythraceae
    • familie Alzateaceae
    • familie Combretaceae
    • familie Crypteroniaceae
    • familie Duabangaceae
    • familie Melastomataceae
    • familie Memecylaceae
    • familie Oliniaceae
    • familie Penaeaceae
    • familie Punicaceae
    • familie Rhynchocalycaceae
    • familie Sonneratiaceae
  • onderorde Onagrineae
    • familie Onagraceae
  • onderorde Trapineae
    • familie Trapaceae
  • onderorde Myrtineae
    • familie Myrtaceae
    • familie Heteropyxidaceae
    • familie Psiloxylaceae

Wettstein

In het Wettstein systeem (1935), waar de orde werd ingedeeld in de onderklasse Choripetalae, had ze de volgende samenstelling:

Externe links

Wikimedia Commons Zie de categorie Myrtales van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Myrtales: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Myrtales is de botanische naam van een orde van tweezaadlobbige planten: de naam is gevormd uit de familienaam Myrtaceae. Een orde onder deze naam wordt algemeen erkend door systemen voor plantentaxonomie, en zo ook door het APG-systeem (1998) en het APG II-systeem (2003).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Myrteordenen ( Norwegian )

provided by wikipedia NN

Myrteordenen (Myrtales) er ein orden avdekkfrøplantar. Han omfattar hovudsakleg tropiske og subtropiske urter, busker og eviggrøne tre, men også ein stor familie med temperert utbreiing.

Taksonomi

I APG III-systemet omfattar ordenen desse familiane:[1]

Cronquist-systemet har for det meste same innhaldet, men Vochysiaceae er flytta til ordenen Polygalales, og Thymelaeaceae er inkludert. Familiane Sonneratiaceae, Trapaceae og Punicaceae er tekne ut av Lythraceae. I klassifikasjonssystemet til Dahlgren var Myrtales i superordenen Myrtiflorae (også kalla Myrtanae).

Kjelder

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2009), «An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III», Botanical Journal of the Linnean Society 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x, henta 10. desember 2010
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia NN

Myrteordenen: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NN

Myrteordenen (Myrtales) er ein orden avdekkfrøplantar. Han omfattar hovudsakleg tropiske og subtropiske urter, busker og eviggrøne tre, men også ein stor familie med temperert utbreiing.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia NN

Myrteordenen (biologi) ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Question book-new.svg
Denne artikkelen mangler kildehenvisninger, og opplysningene i den kan dermed være vanskelige å verifisere. Kildeløst materiale kan bli fjernet. Helt uten kilder. (10. okt. 2015)

Myrteordenen eller Myrtales er en orden i Rosidae. Den har 14 familier som består av om lag 11 000 arter av overveiende tropiske og subtropiske urter, busker og eviggrønne trær, men også av en stor familie med temperert utbredelse. Flere arter vokser i Norge.

Taksonomi

I APG II-systemet og allmenn nyere taksonomi henføres følgende familier til denne ordenen, grupper uten norske representanter i kursiv:

Familien Vochysiaceae er her overført fra sin tidligere tilhørighet i ordenen Polygalales, mens Tysbastfamilien (Thymelaeaceae) i nyere taksonomi er overført til ordenen Malvales.

Eksterne lenker

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Myrteordenen (biologi): Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Myrteordenen eller Myrtales er en orden i Rosidae. Den har 14 familier som består av om lag 11 000 arter av overveiende tropiske og subtropiske urter, busker og eviggrønne trær, men også av en stor familie med temperert utbredelse. Flere arter vokser i Norge.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Mirtowce ( Polish )

provided by wikipedia POL
 src=
Wierzbówka arktyczna

Mirtowce (Myrtales Rchb.) – rząd roślin okrytonasiennych z kladu różowych. Zaliczanych tu 9 rodzin obejmuje 380 rodzajów z ponad 13 tysiącami gatunków[1].

Morfologia

Pokrój
Przede wszystkim drzewa i krzewy o korze łuskowatej, nie brak jednak i roślin zielnych[1].
Liście
Najczęściej o blaszce niepodzielonej, u większości naprzeciwległe. Przylistki często obecne, ale drobne[1].
Kwiaty
Przeważnie obupłciowe, promieniste, zwykle 4-5-krotne, o koronie wolnopłatkowej. Charakterystyczne jest kubeczkowato rozszerzone dno kwiatowe, które zrasta się z często dolną zalążnią słupka[1].

Systematyka

Ujęcie systematyczne rzędu jest jasne i we wszystkich nowoczesnych systemach klasyfikacji roślin okrytonasiennych stanowi on jedną jednostkę.

Pozycja i podział według APWeb (aktualizowany system APG IV z 2016)

Rząd należy do kladu różowych (rosids) i w jego obrębie jest kladem siostrzanym bodziszkowców[1]:

Fabidae

parolistowce Zygophyllales





dławiszowce Celastrales




malpigiowce Malpighiales



szczawikowce Oxalidales






bobowce Fabales




różowce Rosales




dyniowce Cucurbitales



bukowce Fagales







Malvidae

bodziszkowce Geraniales



mirtowce Myrtales





Crossosomatales




Picramniales




mydleńcowce Sapindales




Huerteales




ślazowce Malvales



kapustowce Brassicales









Podział na rodziny według APweb (aktualizowany system APG IV z 2016)
mirtowce

Combretaceaetrudziczkowate





Onagraceaewiesiołkowate



Lythraceaekrwawnicowate






Myrtaceaemirtowate



Vochysiaceae





Melastomataceaezaczerniowate




Crypteroniaceae




Alzateaceae



Penaeaceae








Nie wymienione w kladogramie taksony, a wyłączane dawniej jako odrębne rodziny, włączone zostały do wyżej wymienionych. Przykładowo pokłękowate (Sonneratiaceae) okazały się nie być taksonem monofiletycznym i zaliczane do tej rodziny rodzaje włączane są obecnie do krwawnicowatych, podobnie jak rodzaj kotewka (Trapa) (czasem wyłączany w osobną rodzinę kotewkowatych) i granatowiec (Punica). Rodziny Oliniaceae i Rhynchocalycaceae włączane są do Penaeaceae[1].

Podział według systemu Reveala (1994-1999)
Podział według systemu Takhtajana (1997)
  • Rodzina: Alzateaceae
  • Rodzina: Combretaceae
  • Rodzina: Crypteroniaceae
  • Rodzina: Duabangaceae Takht.
  • Rodzina: Heteropyxidaceae Engl. & Gilg
  • Rodzina: Lythraceae J. St.-Hil.
  • Rodzina: Melastomataceae Juss.
  • Rodzina: Memecylaceae DC. ex Schltdl.
  • Rodzina: Myrtaceae Juss.
  • Rodzina: Oliniaceae Harv. & Sond.
  • Rodzina: Onagraceae Juss.
  • Rodzina: Penaeaceae Sweet ex Guill.
  • Rodzina: Psiloxylaceae Croizat
  • Rodzina: Punicaceae Horan. – granatowate
  • Rodzina: Rhynchocalycaceae L.A.S. Johnson & B.G. Briggs
  • Rodzina: Sonneratiaceae Engl. & Gilg – pokłękowate
  • Rodzina: Trapaceae Dumort.
Podział według systemu Cronquista (1981)

Cronquist wydziela rodziny Sonneratiaceae, Punicaceae i Trapaceae z rodziny Lythraceae.

  • Rodzina: Alzateaceae
  • Rodzina: Combretaceae
  • Rodzina: Crypteroniaceae
  • Rodzina: Lythraceae
  • Rodzina: Melastomataceae
  • Rodzina: Myrtaceae
  • Rodzina: Oliniaceae
  • Rodzina: Onagraceae
  • Rodzina: Penaeaceae
  • Rodzina: Punicaceae
  • Rodzina: Rhynchocalycaceae
  • Rodzina: Sonneratiaceae
  • Rodzina: Thymelaeaceae
  • Rodzina: Trapaceae

Przypisy

  1. a b c d e f g Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2018-11-09].
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Mirtowce: Brief Summary ( Polish )

provided by wikipedia POL
 src= Krwawnica pospolita  src= Wierzbówka arktyczna

Mirtowce (Myrtales Rchb.) – rząd roślin okrytonasiennych z kladu różowych. Zaliczanych tu 9 rodzin obejmuje 380 rodzajów z ponad 13 tysiącami gatunków.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Myrtales ( Portuguese )

provided by wikipedia PT

Myrtales é uma ordem de plantas angiospérmicas (plantas com flor - divisão Magnoliophyta), pertencente à classe Magnoliopsida (Dicotiledóneas - planta cujo embrião contém dois ou mais cotilédones).

Caracterizam-se por terem folhas simples, inteiras. Flores normalmente tetrâmeras, sincárpicas e estiletes soldados. Os ovários também são soldados e a placentação é axial com muitos óvulos. O receptáculo floral é mais ou menos côncavo, chegando a ser tubular. As sementes possuem endosperma desenvolvido.

É uma das principais componentes da flora brasileira.[1]

Famílias

Ver também

Referências

  1. Souza, Vinicius Castro e Lorenzi, Harri: Botânica sistemática - guia ilustrado para identificação das famílias de Angiospermas da flora brasileira, baseado em APG II. Instituto Plantarum, Nova Odessa SP, 2005. ISBN 85-86714-21-6, pág. 15

Referências

 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores e editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia PT

Myrtales: Brief Summary ( Portuguese )

provided by wikipedia PT

Myrtales é uma ordem de plantas angiospérmicas (plantas com flor - divisão Magnoliophyta), pertencente à classe Magnoliopsida (Dicotiledóneas - planta cujo embrião contém dois ou mais cotilédones).

Caracterizam-se por terem folhas simples, inteiras. Flores normalmente tetrâmeras, sincárpicas e estiletes soldados. Os ovários também são soldados e a placentação é axial com muitos óvulos. O receptáculo floral é mais ou menos côncavo, chegando a ser tubular. As sementes possuem endosperma desenvolvido.

É uma das principais componentes da flora brasileira.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autores e editores de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia PT

Mirtale ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO

Mirtalele (Myrtales) este un ordin de plante dicotiledonate cu flori care cuprinde circa 11.000 de specii de plante lemnoase (arbori, arbuști) și plante erbacee, cu frunze de obicei întregi, caduce sau persistente, de cele mai multe ori lipsite de stipele, dispuse opus sau altern. Florile sunt bisexuate (hermafrodite), rareori unisexuate, actinomorfe, excepțional zigomorfe, mai adesea tetramere (mai rar pentamere sau hexamere), dialisepale și dialipetale. Învelișul floral dublu, reprezentat prin caliciu și corolă, este mai adesea colorat, uneori însă, prin reducere, devine simplu. Androceul diplostemon, polistemon sau obdiplostemon. Staminele sunt în număr egal ori dublu cu petalele, sau uneori staminele se dedublează și devin numeroase. Gineceul cu un singur stil este format de obicei din 4 carpele (uneori 6-2), sincarpe. Ovarul este inferior, adâncit în axul floral. Receptaculul este tubulos sau în formă de cupă, concrescut la unele specii cu ovarul. Placentația este axilară, rareori parietală. Fructele mirtalelor sunt bace, capsule, drupe, nucule, fructe false. Ordinul mirtalelor include 9 familii: Alzateaceae, Combretaceae, Crypteroniaceae, Lythraceae, Melastomataceae, Myrtaceae, Onagraceae, Penaeaceae și Vochysiaceae. Majoritatea speciilor sunt tropicale și subtropicale, însă speciile din familiile Onagraceae și Penaeaceae cresc predominant în zona temperată.[1][2][3]

Note

  1. ^ Iuliu Morariu, Ioan Todor. Botanică sistematică. Ediția a II-a revizuită. Editura Didactică și Pedagogică. București, 1972
  2. ^ Ioan Hodișan, Ioan Pop. Botanică sistematică. Editura Didactică și Pedagogică. București, 1976
  3. ^ Alexandru Buia, Anton Nyárády, Mihai Răvăruț. Botanica agricolă. Vol. II. Sistematica plantelor. Editura Agro-Silvică. București.1965

Legături externe

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO

Mirtale: Brief Summary ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO

Mirtalele (Myrtales) este un ordin de plante dicotiledonate cu flori care cuprinde circa 11.000 de specii de plante lemnoase (arbori, arbuști) și plante erbacee, cu frunze de obicei întregi, caduce sau persistente, de cele mai multe ori lipsite de stipele, dispuse opus sau altern. Florile sunt bisexuate (hermafrodite), rareori unisexuate, actinomorfe, excepțional zigomorfe, mai adesea tetramere (mai rar pentamere sau hexamere), dialisepale și dialipetale. Învelișul floral dublu, reprezentat prin caliciu și corolă, este mai adesea colorat, uneori însă, prin reducere, devine simplu. Androceul diplostemon, polistemon sau obdiplostemon. Staminele sunt în număr egal ori dublu cu petalele, sau uneori staminele se dedublează și devin numeroase. Gineceul cu un singur stil este format de obicei din 4 carpele (uneori 6-2), sincarpe. Ovarul este inferior, adâncit în axul floral. Receptaculul este tubulos sau în formă de cupă, concrescut la unele specii cu ovarul. Placentația este axilară, rareori parietală. Fructele mirtalelor sunt bace, capsule, drupe, nucule, fructe false. Ordinul mirtalelor include 9 familii: Alzateaceae, Combretaceae, Crypteroniaceae, Lythraceae, Melastomataceae, Myrtaceae, Onagraceae, Penaeaceae și Vochysiaceae. Majoritatea speciilor sunt tropicale și subtropicale, însă speciile din familiile Onagraceae și Penaeaceae cresc predominant în zona temperată.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO

Myrtenordningen ( Swedish )

provided by wikipedia SV

Myrtenordningen (Myrtales) är en ordning av trikolpater där den är placerad i undergruppen rosider. I nyare klassificeringssystem ingår följande familjer i Myrtales:

Alternativt kan Memecylaceae ingå i medinillaväxterna.

I det äldre Cronquistsystemet ingick ungefär samma familjer. Skillnaderna är att Vochysiaceae ingick i den äldre ordningen Polygalales och att tibastväxterna (Thymelaeceae) fanns i Myrtales. De ingår numera i Malvales. Tidigare var familjerna Sonneratiaceae, sjönötsväxter (Trapaceae) och granatäppleväxter (Punicaceae) fristående familjer, men de ingår nu i fackelblomsväxterna. Däremot ingick de numera fristående familjerna Psioxylaceae och Heteropyxidaceae i myrtenväxterna och Memecylaceae i medinillaväxterna

Externa länkar

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Myrtenordningen: Brief Summary ( Swedish )

provided by wikipedia SV

Myrtenordningen (Myrtales) är en ordning av trikolpater där den är placerad i undergruppen rosider. I nyare klassificeringssystem ingår följande familjer i Myrtales:

Alzateaceae Crypteroniaceae Dunörtsväxter (Onagraceae) Fackelblomsväxter (Lythraceae) Heteropyxidaceae Medinillaväxter (Melastomataceae) Memecylaceae Myrtenväxter (Myrtaceae) Oliniaceae Penaeaceae Psiloxylaceae Rhynchocalycaceae Tropikmandelväxter (Combretaceae) Vochysiaceae

Alternativt kan Memecylaceae ingå i medinillaväxterna.

I det äldre Cronquistsystemet ingick ungefär samma familjer. Skillnaderna är att Vochysiaceae ingick i den äldre ordningen Polygalales och att tibastväxterna (Thymelaeceae) fanns i Myrtales. De ingår numera i Malvales. Tidigare var familjerna Sonneratiaceae, sjönötsväxter (Trapaceae) och granatäppleväxter (Punicaceae) fristående familjer, men de ingår nu i fackelblomsväxterna. Däremot ingick de numera fristående familjerna Psioxylaceae och Heteropyxidaceae i myrtenväxterna och Memecylaceae i medinillaväxterna

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Миртоцвіті ( Ukrainian )

provided by wikipedia UK

Миртоцвіті (Myrtales) — порядок рослин підкласу розидів, що складається з 14 родин, 380 родів і близько 11 000 видів, поширених в тропіках та інших теплих регіонах світу.

Посилання


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори та редактори Вікіпедії
original
visit source
partner site
wikipedia UK

Миртоцвіті: Brief Summary ( Ukrainian )

provided by wikipedia UK

Миртоцвіті (Myrtales) — порядок рослин підкласу розидів, що складається з 14 родин, 380 родів і близько 11 000 видів, поширених в тропіках та інших теплих регіонах світу.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори та редактори Вікіпедії
original
visit source
partner site
wikipedia UK

Bộ Đào kim nương ( Vietnamese )

provided by wikipedia VI

Bộ Đào kim nương hay bộ Sim (theo tên gọi của chi Rhodomyrtus), còn gọi là bộ Hương đào (theo chi Myrtus) (danh pháp khoa học: Myrtales) là một bộ trong thực vật có hoa lớp hai lá mầmnhánh hoa Hồng.

Bộ Myrtales chiếm khoảng 6% sự đa dạng trong thực vật hai lá mầm thật sự phần lõi. Các hóa thạch được coi là của bộ này có niên đại khoảng 65 triệu năm trước (Crepet và ctv., 2004)[2]. Các loài sâu bướm Lycaenidae được tìm thấy rất phổ biến trên các thành viên của bộ này (đặc biệt là các họ Lythraceae, Myrtaceae, Combretaceae).

Vị trí của bộ Myrtales trong nhánh Hoa hồng là không ổn định trong các phân tích rbcL gần đây của thực vật hạt kín (Hilu và ctv., 2003)[3]. Quan hệ trong bộ cũng đã được nghiên cứu khá chi tiết trong các công trình của Conti và ctv. (1996, 1998, 1999, 2002), Sytsma và ctv. (1998, 2004), Clausing và Renner (2001: Melastomataceae), Schönenberger và Conti (2001, 2003: chủ yếu là Oliniaceae) hay Wilson và ctv. (2005: Myrtaceae nghĩa rộng) và cây phát sinh chủng loài đưa ra tại đây là dựa theo các ấn phẩm đó[4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14].

Vị trí của họ Combretaceae dường như vẫn chưa rõ ràng[15][16]. Berger & Sytsma (2010), Bell et al. (2010) và Soltis et al. (2011) phát hiện một vài mức độ hỗ trợ cho vị trí chị-em với [Onagraceae + Lythraceae]. Giải phẫu (các hốc lõm che phủ), một vài đặc trưng hình thái (kiểu lá chung và cách dính) và các dữ liệu phân tử tất cả đều gợi ý mạnh mẽ rằng Vochysiaceae nên được gộp trong Myrtales, nhưng thoạt nhìn thì các hoa có cựa đơn dối xứng khác biệt của họ này là hoàn toàn không giống như hoa của các họ khác trong bộ này.

Phân loại

Theo APG II thì bộ này chứa 11 họ với 380 chi và trên 11.000 loài. APG III công nhận 9 họ. Các họ sau là điển hình trong các phân loại mới nhất:

Trong hệ thống phân loại Cronquist gần như về cơ bản có sự phân loại giống như trên, ngoại trừ họ Vochysiaceae nằm trong bộ Polygalales và họ Thymelaeaceae được đưa vào đây. Các họ Sonneratiaceae, TrapaceaePunicaceae được loại ra khỏi họ Bằng lăng (Lythraceae), trong khi các họ Psioxylaceae và Heteropyxidaceae được cho vào họ Đào kim nương (Myrtaceae), và họ Memecyclaceae nằm trong họ Mua (Melastomataceae).

Phát sinh chủng loài

Biểu đồ phát sinh chủng loài dưới đây lấy theo Wang và ctv. (2009),[17] với tên gọi các bộ lấy từ website của Angiosperm Phylogeny.[18]. Các nhánh với mức hỗ trợ tự khởi động thấp hơn 50% bị bỏ qua. Các nhánh khác có mức hỗ trợ 100% ngoại trừ những nơi có con số chỉ ra mức hỗ trợ cụ thể.


Vitales


eurosids

Fabidae


Zygophyllales



Nhánh COM


Huaceae



Celastrales



Oxalidales



Malpighiales



Nhánh cố định nitơ


Fabales




Rosales




Fagales



Cucurbitales







Malvidae sensu lato

65%


Geraniales



Myrtales





Crossosomatales




Picramniales


Malvidae sensu stricto


Sapindales




Huerteales




Brassicales



Malvales









Phát sinh chủng loài trong phạm vi bộ Đào kim nương như hình dưới đây.

 src=
Quan hệ phát sinh loài trong phạm vi bộ Đào kim nương.

Nguồn gốc

Myrtales có niên đại khoảng 89-99 Ma tại Australasia. Tuy nhiên, có một vài tranh luận về niên đại này, cái thu được khi sử dụng ADN hạt nhân. Khi xem xét ADN lục lạp thì dường như tổ tiên của bộ Myrtales đã tiến hóa vào giữa kỷ Creta (~ 100 Ma) tại đông nam châu Phi chứ không phải Australasia[19] Mặc dù hệ thống APG phân loại Myrtales trong phạm vi nhánh eurosids, nhưng bộ gen công bố gần đây của Eucalyptus grandis lại đặt Myrtales như là nhóm chị-em với eurosids chứ không phải bên trong nó. Khác biệt này được cho là đã phát sinh do khác biệt khi sử dụng một lượng lớn các đơn vị phân loại thay vì sử dụng một lượng lớn gen để xây dựng cây phát sinh chủng loài[20].

Tham khảo

  1. ^ Angiosperm Phylogeny Group (2009), “An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III”, Botanical Journal of the Linnean Society 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x, truy cập ngày 10 tháng 12 năm 2010
  2. ^ Crepet W. L., Friis E. M. & Gandolfo M. A., 2004. Fossil evidence and phylogeny: The age of major angiosperm clades based on mesofossil and macrofossil evidence from Cretaceous deposits. American J. Bot. 91(10): 1666-1682, doi:10.3732/ajb.91.10.1666.
  3. ^ Hilu K., Borsch T., Muller K., Soltis D. E., Soltis P. S., Savolainen V., Chase M. W., Powell M. P., Alice L. A., Evans R., Sauquet H., Neinhuis C., Slotta T. A. B., Rohwer J. G., Campbell C. S. & Chatrou L. W. 2003. Angiosperm phylogeny based on matK sequence information. American J. Bot. 90(12): 1758-1766.
  4. ^ Conti E., Litt A. & Sytsma K. J., 1996. Circumscription of Myrtales and their relationships to other Rosids: Evidence from rbcL sequence data. American J. Bot. 83: 221-233.
  5. ^ Conti E., Wilson P. G., Graham S. A., Briggs B. G., Johnson L. A. S., & Sytsma K. J., 1998. Interfamilial relationships in Myrtales: Molecular phylogeny and patterns of morphological evolution. Syst. Bot. 22(4): 629-647, doi:10.2307/2419432
  6. ^ Conti E., Baum D. & Sytsma K. 1999. Phylogeny of Crypteroniaceae and related families: Implications for morphology and biogeography. Tr. 250 trong XVI International Botanical Congress: Abstracts. [Missouri Botanical Garden, St Louis.]
  7. ^ Conti E., Eriksson T., Schönenberger J., Sytsma K. J. & Baum D. A. 2002. Early Tertiary out-of-India dispersal of Crypteroniaceae: Evidence from phylogeny and molecular dating. Evolution 56(10): 1931-1942. doi:10.1111/j.0014-3820.2002.tb00119.x
  8. ^ Sytsma K. J., Zjhra M. L., Nepokroeff M., Quinn C. J. & Wilson P. G. 1998. Phylogenetic relationships, morphological evolution, and biogeography in Myrtaceae based on ndhF sequence analysis. American J. Bot. 85(6, suppl.): 161.
  9. ^ Sytsma K. J., Litt A., Zjhra M. L., Pires C., Nepokroeff M., Conti E., Walker J. & Wilson P. G. 2004. Clades, clocks, and continents: Historical and biogeographical analysis of Myrtaceae, Vochysiaceae, and relatives in the southern hemisphere. Internat. J. Plant Sci. 165(4 Suppl.): S85-S105, doi:10.1086/421066.
  10. ^ Clausing G. & Renner S. S., 2001. Evolution of growth form in epiphytic Dissochaeteae (Melastomataceae). Organisms Divers. Evol. 1(1): 45-60, doi:10.1078/1439-6092-00004.
  11. ^ Clausing G. & Renner S. S., 2001. Molecular phylogenetics of Melastomataceae and Memecylaceae: Implications for character evolution. American J. Bot. 88(3): 486-498.
  12. ^ Schönenberger J. & Conti E., 2001. Molecular systematics and floral structure of a Western Gondwanan clade of Myrtales. Tr. 140 trong Botany 2001: Plants and People, Abstracts. [Albuquerque.]
  13. ^ Schönenberger J. & Conti E., 2003. Molecular phylogeny and floral evolution of Penaeaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, and Alzateaceae (Myrtales). American J. Bot. 90(2): 293-309, doi:10.3732/ajb.90.2.293.
  14. ^ Wilson P. G., O'Brien M. M., Heslewood M. M. & Quinn C. J., 2005. Relationships within Myrtaceae sensu lato based on a matK phylogeny. Plant Syst. Evol. 251(1): 3-19, doi:10.1007/s00606-004-0162-y.
  15. ^ Maurin O., Chase M. W., Jordaan M. & van der Bank M., 2010. Phylogenetic relationships of Combretaceae inferred from nuclear and plastid DNA sequence data: Implications for generic classification. Bot. J. Linnean Soc. 162: 453-476, doi:10.1111/j.1095-8339.2010.01027.x.
  16. ^ Sun M., Naaem R., Su J.-X., Cao Z.-Y., Burleigh J. G., Soltis P. S., Soltis D. E. & Chen Z.-D., 2016. Phylogeny of the Rosidae: A dense taxon sampling analysis. J. Syst. Evol. 54: 363-391, doi:10.1111/jse.12211.
  17. ^ Hengchang Wang, Michael J. Moore, Pamela S. Soltis, Charles D. Bell, Samuel F. Brockington, Roolse Alexandre, Charles C. Davis, Maribeth Latvis, Steven R. Manchester, Douglas E. Soltis (2009). "Rosid radiation and the rapid rise of angiosperm-dominated forests". Proceedings of the National Academy of Sciences 106(10):3853-3858. 10-3-2009.
  18. ^ Peter F. Stevens (2001 trở đi). Angiosperm Phylogeny Website In: Missouri Botanical Garden.
  19. ^ Grattapaglia D., Vaillancourt R. E., Shepherd M., Thumma B.R., Foley W., Kulheim C., Potts B.M. & Myburg A.A. (2012). Progress in myrtaceae genetics and genomics: Eucalyptus as the pivotal genus. Tree Genetics and Genomes 8(3): 463-508, doi:10.1007/s11295-012-0491-x.
  20. ^ Myburg, A.A.; Grattapaglia, D.; Tuskan, G.A.; Hellsten, U.; Hayes, R.D.; Grimwood, J.; Jenkins, J.; Lindquist, E.; Tice, H.; Bauer, D. và đồng nghiệp (2014). “The genome of Eucalyptus grandis”. Nature 510: 356. doi:10.1038/nature13308.
 src= Wikimedia Commons có thư viện hình ảnh và phương tiện truyền tải về Bộ Đào kim nương
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia tác giả và biên tập viên
original
visit source
partner site
wikipedia VI

Bộ Đào kim nương: Brief Summary ( Vietnamese )

provided by wikipedia VI

Bộ Đào kim nương hay bộ Sim (theo tên gọi của chi Rhodomyrtus), còn gọi là bộ Hương đào (theo chi Myrtus) (danh pháp khoa học: Myrtales) là một bộ trong thực vật có hoa lớp hai lá mầmnhánh hoa Hồng.

Bộ Myrtales chiếm khoảng 6% sự đa dạng trong thực vật hai lá mầm thật sự phần lõi. Các hóa thạch được coi là của bộ này có niên đại khoảng 65 triệu năm trước (Crepet và ctv., 2004). Các loài sâu bướm Lycaenidae được tìm thấy rất phổ biến trên các thành viên của bộ này (đặc biệt là các họ Lythraceae, Myrtaceae, Combretaceae).

Vị trí của bộ Myrtales trong nhánh Hoa hồng là không ổn định trong các phân tích rbcL gần đây của thực vật hạt kín (Hilu và ctv., 2003). Quan hệ trong bộ cũng đã được nghiên cứu khá chi tiết trong các công trình của Conti và ctv. (1996, 1998, 1999, 2002), Sytsma và ctv. (1998, 2004), Clausing và Renner (2001: Melastomataceae), Schönenberger và Conti (2001, 2003: chủ yếu là Oliniaceae) hay Wilson và ctv. (2005: Myrtaceae nghĩa rộng) và cây phát sinh chủng loài đưa ra tại đây là dựa theo các ấn phẩm đó.

Vị trí của họ Combretaceae dường như vẫn chưa rõ ràng. Berger & Sytsma (2010), Bell et al. (2010) và Soltis et al. (2011) phát hiện một vài mức độ hỗ trợ cho vị trí chị-em với [Onagraceae + Lythraceae]. Giải phẫu (các hốc lõm che phủ), một vài đặc trưng hình thái (kiểu lá chung và cách dính) và các dữ liệu phân tử tất cả đều gợi ý mạnh mẽ rằng Vochysiaceae nên được gộp trong Myrtales, nhưng thoạt nhìn thì các hoa có cựa đơn dối xứng khác biệt của họ này là hoàn toàn không giống như hoa của các họ khác trong bộ này.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia tác giả và biên tập viên
original
visit source
partner site
wikipedia VI

Миртоцветные ( Russian )

provided by wikipedia русскую Википедию
Царство: Растения
Подцарство: Зелёные растения
Отдел: Цветковые
Надпорядок: Rosanae
Порядок: Миртоцветные
Международное научное название

Myrtales Rchb. (1828)

Wikispecies-logo.svg
Систематика
на Викивидах
Commons-logo.svg
Изображения
на Викискладе
ITIS 27072NCBI 41944EOL 4328FW 54926


Миртоцве́тные (лат. Myrtales) — порядок двудольных растений группы розиды.

Система классификации APG II (2003) выделяет следующие семейства, относящиеся к порядку миртоцветных:

Более ранняя система классификации Кронквиста (1981) для порядка миртоцветных выглядела следующим образом:

Галерея

Ссылки

Примечания

  1. Об условности указания класса двудольных в качестве вышестоящего таксона для описываемой в данной статье группы растений см. раздел «Системы APG» статьи «Двудольные».


Дубовый лист Это заготовка статьи по ботанике. Вы можете помочь проекту, дополнив её.

Мужской цветок амбореллы волосистоножковой (Amborella trichopoda) — одного из наиболее примитивных современных представителей цветковых растений

angiosperms

порядки Амбореллоцветные, Австробэйлиецветные, Хлорантоцветные, Кувшинкоцветные



magnoliids: порядки Канеллоцветные, Лавроцветные, Магнолиецветные, Перечноцветные



monocots

порядки Аироцветные, Частухоцветные, Спаржецветные, Диоскореецветные, Лилиецветные, Панданоцветные, Петросавиецветные



commelinids: семейство Дазипогоновые, порядки Пальмоцветные, Коммелиноцветные, Злакоцветные, Имбирецветные




Предположительно родственные к eudicots: порядок Роголистникоцветные



eudicots

семейство Сабиевые, порядки Самшитоцветные, Протеецветные, Лютикоцветные, Троходендроцветные


core
eudicots

семейство Диллениевые, порядки Гуннероцветные, Камнеломкоцветные



rosids

порядок Виноградоцветные



fabids (eurosids I): порядки Бересклетоцветные, Тыквоцветные, Бобовоцветные, Букоцветные, Мальпигиецветные, Кисличноцветные, Розоцветные, Парнолистникоцветные



malvids (eurosids II): порядки Капустоцветные, Кроссосомоцветные, Гераниецветные, Уэртеецветные, Мальвоцветные, Миртоцветные, Пикрамниецветные, Сапиндоцветные




порядки Берберидопсисоцветные, Гвоздичноцветные, Санталоцветные



asterids

порядки Кизилоцветные, Верескоцветные



lamiids (euasterids I): семейства Бурачниковые, Икациновые, Меттениусовые, Онкотековые, Валиевые, порядки Гарриецветные, Горечавкоцветные, Ясноткоцветные, Паслёноцветные



campanulids (euasterids II): порядки Зонтикоцветные, Падубоцветные, Астроцветные, Бруниецветные, Ворсянкоцветные, Эскаллониецветные, Паракрифиецветные






неопределённое положение: семейства Аподантовые, Циномориевые, роды Гумиллея, Никобариодендрон, Петенея



•• Angiosperm Phylogeny Group (в том числе Бремер Б., Бремер К., Ривил Д., Чейз М.) • APG IAPG II (+список) • APG III (+список) ••
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Авторы и редакторы Википедии

Миртоцветные: Brief Summary ( Russian )

provided by wikipedia русскую Википедию


Миртоцве́тные (лат. Myrtales) — порядок двудольных растений группы розиды.

Система классификации APG II (2003) выделяет следующие семейства, относящиеся к порядку миртоцветных:

AlzateaceaeАльзатеевые CombretaceaeКомбретовые CrypteroniaceaeКриптерониевые HeteropyxidaceaeГетеропиксисовые LythraceaeДербенниковые MelastomataceaeМеластомовые MemecylaceaeМемециловые MyrtaceaeМиртовые OliniaceaeОлиниевые OnagraceaeКипрейные, или Ослинниковые PenaeaceaeПенеевые PsiloxylaceaeПсилоксилоновые RhynchocalycaceaeРинхокаликсовые VochysiaceaeВошизиевые

Более ранняя система классификации Кронквиста (1981) для порядка миртоцветных выглядела следующим образом:

SonneratiaceaeЗоннератиевые LythraceaeДербенниковые PenaeaceaeПенеевые CrypteroniaceaeКриптерониевые ThymelaeaceaeВолчеягодниковые TrapaceaeРогульниковые MyrtaceaeМиртовые PunicaceaeГранатовые OnagraceaeКипрейные OliniaceaeОлиниевые MelastomataceaeМеластомовые CombretaceaeКомбретовые AlzateaceaeАльзатеевые MemecylaceaeМемециловые RhyncocalycaceaeРинхокаликсовые
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Авторы и редакторы Википедии

桃金娘目 ( Chinese )

provided by wikipedia 中文维基百科

桃金娘目学名Myrtales)是真双子叶植物中的一,共有9科[1],最早的化石见于上白垩纪,属于蔷薇类植物这一演化支,与蔷薇目有许多相同的地方,如为两性,五基数,花萼凹陷,雄蕊多数等,但桃金娘目花因为异花授粉的雄蕊退化为定数,萼筒加深。

桃金娘目植物绝大多数为木本植物,雄蕊排列成两轮,一般为花瓣的两倍。本科植物包括有石榴桉树沉香菱角等重要经济作物,紫薇等绿化用树,使君子桃金娘等药用植物。

参考文献

  1. ^ (英文)Angiosperm Phylogeny Group (2009). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III. Botanical Journal of the Linnean Society 161(2): 105-121.


小作品圖示这是一篇桃金娘目小作品。你可以通过编辑或修订扩充其内容。
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
维基百科作者和编辑

桃金娘目: Brief Summary ( Chinese )

provided by wikipedia 中文维基百科

桃金娘目(学名:Myrtales)是真双子叶植物中的一,共有9科,最早的化石见于上白垩纪,属于蔷薇类植物这一演化支,与蔷薇目有许多相同的地方,如为两性,五基数,花萼凹陷,雄蕊多数等,但桃金娘目花因为异花授粉的雄蕊退化为定数,萼筒加深。

桃金娘目植物绝大多数为木本植物,雄蕊排列成两轮,一般为花瓣的两倍。本科植物包括有石榴桉树沉香菱角等重要经济作物,紫薇等绿化用树,使君子桃金娘等药用植物。

license
cc-by-sa-3.0
copyright
维基百科作者和编辑

フトモモ目 ( Japanese )

provided by wikipedia 日本語
フトモモ目 フェイジョアの花 分類APG III : 植物界 Plantae 階級なし : 被子植物 angiosperms 階級なし : 真正双子葉類 eudicots 階級なし : バラ類 rosids 階級なし : アオイ類 malvids : フトモモ目 Myrtales 学名 Myrtales
Rchb. (1828)

フトモモ目 (Myrtales) は被子植物のひとつで、フトモモ科タイプ科とするもの。フトモモ科のほかミソハギ科アカバナ科ノボタン科シクンシ科等を含む。

分類[編集]

APG III Interrelationships.svg

9科に約380属11000種が含まれる[1]

系統[編集]

フトモモ目

シクンシ科





アカバナ科



ミソハギ科






ウォキシア科



フトモモ科





ノボタン科




クリプテロニア科




アルザテア科



ペナエア科








過去の分類体系[編集]

クロンキスト体系[編集]

クロンキスト体系ではバラ亜綱の下に置き、14科を含める。

新エングラー体系[編集]

新エングラー体系ではMyrtifloraeと語尾が異なるが、フトモモ科をタイプ科とする目であるのは同じである。

脚注[編集]

  1. ^ Myrtales in Stevens, P. F. (2001 onwards). Angiosperm Phylogeny Website Version 7, May 2006 [and more or less continuously updated since].
 src= ウィキメディア・コモンズには、フトモモ目に関連するカテゴリがあります。  src= ウィキスピーシーズにフトモモ目に関する情報があります。
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
ウィキペディアの著者と編集者
original
visit source
partner site
wikipedia 日本語

フトモモ目: Brief Summary ( Japanese )

provided by wikipedia 日本語

フトモモ目 (Myrtales) は被子植物のひとつで、フトモモ科タイプ科とするもの。フトモモ科のほかミソハギ科アカバナ科ノボタン科シクンシ科等を含む。

license
cc-by-sa-3.0
copyright
ウィキペディアの著者と編集者
original
visit source
partner site
wikipedia 日本語

도금양목 ( Korean )

provided by wikipedia 한국어 위키백과

도금양목(桃金孃目, Myrtales)은 진정쌍떡잎식물군에 속하는 속씨식물 목이다.

하위 분류

계통 분류

다음은 장미군 속씨식물의 계통 분류이다.[1]

장미군

포도목

    콩군  

남가새목

    COM군  

노박덩굴목

     

말피기아목

   

괭이밥목

      질소고정군  

콩목

     

장미목

     

참나무목

   

박목

            아욱군    

쥐손이풀목

   

도금양목

       

크로소소마목

     

피크람니아목

     

무환자나무목

     

후에르테아목

     

아욱목

   

십자화목

                 

각주

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2016). “An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV”. 《Botanical Journal of the Linnean Society》. doi:10.1111/boj.12385. 2016년 4월 1일에 확인함.
  • Conti, E., Erikkson, T., Schonenberger, J., Sytsma, K. J., & Baum, D. A. (2002). Early Tertiary Out-of-India Dispersal of Crypteroniaceae: Evidence from Phylogeny and Molecular Dating. Evolution 56 (10): 1931–1942
  • Schönenberger, J. & Conti, E. (2003). Molecular phylogeny and floral evolution of Penaeaceae, Oliniaceae, Rhynchocalycaceae, and Alzateaceae (Myrtales). American Journal of Botany 90: 293–309.
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia 작가 및 편집자