dcsimg

Fennek ( норвешки )

добавил wikipedia NO

Fennek (Vulpes zerda) kalles også ørkenrev og er et lite rovdyr i slekten av ekte rever, som tilhører hundefamilien. Den er den minste av alle canidene og var tidligere klassifisert under det vitenskapelige navnet Fennecus zerda.

Beskrivelse

 src=
Fennek

Fennek minner om en liten gyllengul rev med veldig store ører. Den er minst av alle canidene, og veier kun 0,8-1,5 kg. Det gjør den mindre enn en gjennomsnittlig stor tamkatt. Kroppslengden er ca. 30-40 cm, mens halen utgjør 18-30 cm. Skulderhøyden er ca. 18-22 cm.

Ørene er utvilsomt det mest framtredende på dette lille rovdyret. De er omkring 15 cm lange og utgjør et viktig redskap, både for å lytte etter bytte og som store flater for å kvitte seg med overskuddsvarme. Den silkeaktige tykke pelsen reflekterer solstrålene på dagtid, slik at reven ikke overopphetes, og beskytter godt mot kulde om natten. Fennek har også poter som er godt beskyttet av tykk behåring, slik at den ekstreme varmen fra sanden ikke brenner sålene.

Hos voksne individer er pelsen tykk og silkeaktig, og lys gulbrun/gyllenbrun til blek hvetefarget i fargen. Buksiden og innsiden av ørene, nedre delen av bena og markeringer i ansiktet er lysere, nærmest kremhvit i fargen. Den ytre delen av halen er gjerne noe mørkere, og selve haletippen er mørk brun eller sort.

Utbredelse og habitat

Fenneken er utbredt i ørken og halvørken i Nord-Afrika fra Mauritania og Vest-Sahara østover til Nildalen, og finnes også i nordlige Sinai.

Habitatet er primært ørken, der det finnes spredt med vegetasjon som dyret kan gjemme seg i. De er så veltilpasset dette miljøet at de ikke trenger å drikke.

Arten finnes i: Algerie, Egypt, Libya, Mali, Mauritania, Marokko, Niger, Sudan, Tsjad, Tunisia og Vest-Sahara.[1]

Atferd

Fennek er et sosialt rovdyr som lever i familiegrupper (flokk) på opptil ti dyr. Gruppen består gjerne av et avlende par (alfapar), årets kull og kullindivider fra et tidligere kull. Alfahannen markerer territoriet for å holde andre hanner borte. De kommuniserer med hverandre gjennom rigid vokalisering og kroppsspråk. Fennek regnes som nattaktiv. De graver ut et hi som de kan hvile i på dagtid. Hiet har ofte flere ut-/innganger. Selve hiet ligger gjerne i tilknytning til vegetasjon, som kan gi støtte til hulen som graves ut. Det er også påvist at flere familier kan dele et sinnrikt nettverk av ganger og bol i samme boligkompleks.

Matvaner

Fennek er altspisende. Dietten består gjerne av små gnagere, firfisler, fugler, egg og insekter, men også frukt, løv og røtter inngår i dietten.

Annet

Fennek er av kromosommessige årsaker vanskelig å plassere i systematikken. Den ble tidligere klassifisert under det vitenskapelige navnet Fennecus zerda, men klassifiseres nå som en Vulpes art. Fennek har imidlertid et betydelig større antall (64) diploide kromosomer enn de andre artene i denne slekten. Til sammenligning har rødrev (som har færrest) kun 36 kromosomer (Wayne[2], 1997).

Fennek utgjør mange steder et bra kjæledyr, blant annet i USA der det drives regulært oppdrett av denne arten for slike formål.

 src=

Problemer med å lytte til denne filen? Se media help (en).

Referanser

  1. ^ a b Wacher, T., Bauman, K. & Cuzin, F. 2015. Vulpes zerda. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T41588A46173447. Vulpes zerda. Besøkt 1. februar 2018.
  2. ^ Robert K. Wayne. «Molecular evolution of the dog family.» Institute of Zoology, Zoological Society of London. Arkivert 23. mai 2007 hos Wayback Machine. Data per 20. juni 2007

Kilder

Eksterne lenker

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia forfattere og redaktører
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia NO

Fennek: Brief Summary ( норвешки )

добавил wikipedia NO

Fennek (Vulpes zerda) kalles også ørkenrev og er et lite rovdyr i slekten av ekte rever, som tilhører hundefamilien. Den er den minste av alle canidene og var tidligere klassifisert under det vitenskapelige navnet Fennecus zerda.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Wikipedia forfattere og redaktører
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia NO