dcsimg

Apis (gènere) ( каталонски; валенсиски )

добавил wikipedia CA

Apis és un gènere d'himenòpters de la família dels àpids que inclou les abelles productores de mel o abelles mel·líferes. Cal destacar que les abelles sense agulló o meliponines també són abelles mel·líferes, encara que no pertanyen al gènere Apis. El gènere Apis és l'únic membre actualment existent dins la tribu Apini.

Espècies del gènere Apis

Pel tipus de niu podem dividir-les en dos grups:

  • Les que construeixen els seus propis ruscos en forats, per tant son proclives a ser utilitzades per l'home dins del rusc i es presenten per a una explotació racional moblista (amb quadrats mòbils). Aquest grup l'integren cinc espècies: Apis mellifera, Apis cerana, Apis nigrocincta, Apis koschevnikovi i Apis nuluensis, de les quals les dues primeres són explotades en la pràctica de l'apicultura tradicional, podent ser la resta explotades pels nadius com a apicultura caçadora-recol·lectora.
  • Les que construeixen els seus propis ruscos a l'aire lliure, generalment adherits a branques de plantes, com és els cas d'Apis dorsata, Apis florea i Apis andreniformis (diferenciant-se en l'altura dels llocs de nidificació) o bé les que els construeixen en penya-segats rocosos, adherits a la pedra com és l'espècie Apis laboriosa.

Sistemàtica del gènere Apis

 src=
Abella de la mel portant pol·len entre les potes

Les abelles mel·líferes del gènere Apis comprenen 9 espècies:

Origen de les espècies del gènere Apis

El gènere Apis sens dubte té el seu centre d'origen evolutiu a Àsia i és la Línia de Wallace la que ha deixat fauna, notablement diferent a cada costat, tot i la proximitat geogràfica i la relativa similitud climàtica, reflecteix històries evolutives separades. La línia passa entre les illes de Bali i Lombok, a l'est de Java; continua entre Borneo, que queda a l'oest, i les Cèlebes i passa al sud de Filipines. Al nord-oest de la línia la fauna és la característica del Sud-est asiàtic; al sud-est és l'austroasiàtica, que s'estén sobre Nova Guinea, Austràlia i molts arxipèlags del Pacífic sud occidental. Entre 1854 i 1862, Alfred Russel Wallace, va viatjar per Insulindia (els arxipèlags del Sud-est Asiàtic) recollint espècimens. Wallace va recollir les seves experiències en el llibre L'arxipèlag malai, publicat l'any 1869. Una aportació senyalada i duradora d'aquest període és un límit biogeogràfic molt precís que separa regions florísticament i faunísticament molt diferenciades. En aquests viatges Wallace va tenir l'oportunitat de col·lectar una Megachile pluto, que és l'abella més gran del món. Estudis recents adjudiquen a la pujada i la baixada del nivell del mar, en alguns casos amb diferències de fins a 160 metres, durant el Plistocè, la causa de l'especiació. D'allà es va dispersar pel continent ocupant primer Àsia, Àfrica i després Europa.

L'abella a la cultura

L'abella ha estat usada per l'ésser humà com a símbol degut a la seva vida en comunitat. Per això en diversos tractats sobre sociologia o política s'ha comparat la societat amb un rusc on cadascú té assignada una funció.[1] El seu vol ha estat estudiat com a exemple de sistema de comunicació no verbal, per contraposar-lo al llenguatge humà o els sons emesos per altres animals.

La dinastia Merovíngia va usar l'abella com a emblema, símbol que va ser recuperat per Napoleó per atorgar-se legitimitat històrica. Aquest emblema feia al·lusió a la resurrecció o vida eterna, creença hereva de la mitologia micènica i oriental, on l'abella feia de pont entre el món terrestre i l'altre.

Les abelles s'associen sobretot amb la mel, per tant envolten tot allò relacionat amb la dolçor. En aquest sentit han aparegut com a metàfora per referir-se als poetes, envoltant donzelles en l'art o com a marca publicitària. Igualment s'associen a la primavera, per això sovint estan presents a representacions gràfiques de flors. Com a atribut iconogràfic, acompanyen els sants Joan Crisòstom i Ambròs de Milà.

Referències

  1. Wilson, Bee (2004). The Hive: The Story Of The Honeybee. London, Great Britain: John Murray (publisher). ISBN 0 7195 6598 7. (anglès)

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies


Viccionari

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autors i editors de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia CA

Apis (gènere): Brief Summary ( каталонски; валенсиски )

добавил wikipedia CA

Apis és un gènere d'himenòpters de la família dels àpids que inclou les abelles productores de mel o abelles mel·líferes. Cal destacar que les abelles sense agulló o meliponines també són abelles mel·líferes, encara que no pertanyen al gènere Apis. El gènere Apis és l'únic membre actualment existent dins la tribu Apini.

лиценца
cc-by-sa-3.0
авторски права
Autors i editors de Wikipedia
изворно
посети извор
соработничко мреж. место
wikipedia CA