dcsimg

Conoidasida ( roumain ; moldave )

fourni par wikipedia RO

DE Cheianu Izabella

Conoidasida este o clasă de protozoare parazite, din încrengătura Apicomplexa. Clasa a fost definită în 1988 de către Levine[1] și conține două subclase - coccidii și gregarine.

Se caracterizează prin:

  • prezența tuturor componentelor din complexul apical (inelul apical, roptriile, conoidul, micronemele și microtuburile subpeliculare).
  • conoidul din complexului apical este format dintr-un con trunchiat complet gol.
  • reproducerea este asexuată (schizogonia și sporogonia) și sexuată (gamogonia); sporogonia are loc cu formarea oochisturilor cu sporozoiți infectanți.
  • locomoția are loc prin flexiunea sau glisarea corpului, ondulația crestelor longitudinale; flagelii sunt găsiți numai la microgameții unor specii; la unele specii se formează pseudopode care servesc pentru hrănire (fagocitoză).

Referințe

  1. ^ Levine, N.D. (1988). The protozoan phylum Apicomplexa. The Protozoan Phylum Apicomplexa. CRC Press. ISBN 978-0-8493-4653-8.
licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedia autori și editori
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia RO

Conoidasida: Brief Summary ( roumain ; moldave )

fourni par wikipedia RO

DE Cheianu Izabella

Conoidasida este o clasă de protozoare parazite, din încrengătura Apicomplexa. Clasa a fost definită în 1988 de către Levine și conține două subclase - coccidii și gregarine.

Se caracterizează prin:

prezența tuturor componentelor din complexul apical (inelul apical, roptriile, conoidul, micronemele și microtuburile subpeliculare). conoidul din complexului apical este format dintr-un con trunchiat complet gol. reproducerea este asexuată (schizogonia și sporogonia) și sexuată (gamogonia); sporogonia are loc cu formarea oochisturilor cu sporozoiți infectanți. locomoția are loc prin flexiunea sau glisarea corpului, ondulația crestelor longitudinale; flagelii sunt găsiți numai la microgameții unor specii; la unele specii se formează pseudopode care servesc pentru hrănire (fagocitoză).
licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedia autori și editori
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia RO